Fietsen is bewegen en veel bewegen is lang leven

Reportage – Marc Demartin

3 mei 2019

 

Het kruispunt aan de City Piarates en de omliggende straten werden heraangelegd. We spreken over de groene long van Merksem, deelgemeente van Antwerpen en in deze gemeente zijn er ook veel scholen. Van kleuter tot middelbaar, veel leerlingen dus ook veel jeugd dat in beweging is. Om het autoverkeer te ontraden is er veel openbaar vervoer. Maar het grootste deel van de schooljeugd komt met de fiets.

Merksem doet er alles aan om zowel de schoolgaande, maar ook de andere bewoners aan het sporten te krijgen.

 

Met het Masterplan Groen Hart kreeg Merksem een groene long dwars door het centrum. Het Masterplan verbindt het Runcvoortpark, Gemeentepark, Begraafpark en Hofke Van Roosendael. Het Gemeentepark en het Runcvoortpark kregen ook een nieuwe grote inkomzone. Via bredere paden in kleiklinkers geraken voetgangers en fietsers sneller en veiliger in de parken. Over de smallere paden in halfverharding is het fijn wandelen in het groen.

Ook voor sportieve Merksemnaren werden er faciliteiten voorzien. In het Hofke van Roosendael ligt een loopparcours van 1 kilometer met een sprintstrook van 60 meter en in het conditiepark kunnen jong en oud testen hoe het met hun gezondheid gesteld is.

De Speelpleinstraat werd heraangelegd en is nu de eerste fietsstraat in Merksem. Voortaan hebben trappers voorrang in deze straat. De vernieuwde Terlindenhofstraat kreeg een afgescheiden parkeerstrook en langs beide zijden een breed fietspad. Het plein met ruime parking, fietsenstallingen en banken vormt een veilige verbinding met de Speelpleinstraat.