KV Mechelen zet Jess Thorup en de Belgische voetbalbond te ‘Kakken’

HEIZEL – Sinds vanmiddag weten we eindelijk waar de benaming ‘Kakkers’ echt vandaag komt. De spelers van KV Mechelen, die anderhalve maand geen enkele wedstrijd met inzet meer speelden wonnen op verbluffende wijze de bekerfinale tegen AA Gent dat op een dwaalspoor blijft. De dagen van Jess Thorup zijn ongetwijfeld geteld, ook al zouden de Buffalo’s nog via een vijfde plek in de klassering Europees voetbal halen. Bij de voetbalbond zitten ze nog meer met de handen in het haar. 100 scenario’s liggen op tafel voor wat de toekomst van KV Mechelen en Waasland Beveren betreft. Sinds vandaag zijn dat er 101. Triomfators waren KV-trainer Wouter Vrancken – misschien krijgt hij de volgende dagen wel een telefoontje van Ivan De Witte – , de uitstekende doelman Michael Verrips en de bij Club Brugge in de vergeethoek geduwde German Mera Caceres.

Heerlijke sfeer op de Heizel met twee supportersclans die alleen maar voor het voetbal waren gekomen én om hun team aan bekerwinst te helpen. Hopelijk heeft men het supergek idee om een bekerfinale te laten betwisten op een druilerige, natte, herfstavond nu voorgoed opgeborgen Llaat ons niet vergeten dat Gent – Mechelen geen groots spektakelstuk was maar de spanning en de entourage maakten heel veel goed.

Het was van 1956 (winst van Doornik tegen Verviers) geleden dat een tweedeklasser de Belgische beker nog mee naar huis mocht nemen. Malinois speelde zes keer een finale. Slechts éénmaal zat er winst in: in 1987 tegen Luik na een doelpunt van Piet den Boer. Tijdens de huidige campagne loodste KV zich voorbij Bergen, Antwerp, Lokeren , Kortrijk, Union en nu Gent richting Europa tenzij, ja tenzij datgene gebeurt waar geen enkele KV-speler of –supporter rekening wil mee houden. Indien KV wordt gestraft gaat de nummer drie uit de competitie (Antwerp?) rechtstreeks naar de groepsfase van de Europa League, speelt de nummer vier (Standard?) de voorronde en strijdt de vijfde (Anderlecht of Gent)  tegen de winnaar van play-off 2 voor het laatste ticket.

De wedstrijd bleef lang gesloten. Tijdens het eerste kwartier was er slechts een kans  voor Tainmont en een te zwakke vrije trap van Verstraete. Het was de eerste, maar zeker niet de laatste, maal dat doelman Michael Verrips (22)  zich in de kijker speelde. De man uit Arnhem vertrok bij Sparta Rotterdam en werd doublure voor Bram Castro achter de Kazerne. In zeventien van de 33 wedstrijden hield hij zijn doel schoon en gedurende 702 minuten moest hij zich niet één keer omdraaien. 25 keer op rij was hij ongeslagen. ‘Gent begon behoorlijk. Vandaag leverden we een prima prestatie maar ik blijf erbij: hét moment van het seizoen was de kampioenstitel.’ Tegen Beerschot Wilrijk deed hij het tweemaal schitterend.  Gent, wou de Nederlander tijdens de winter-mercado nog inlijven. De kans dat hij nu vertrekt lijkt bijzonder klein, tenzij, ja, hier gaan we weer. ‘Ik blijf bij Mechelen. Dat staat vast. Als we promoveren.’

DE COLUMBIAAN OP OVERSCHOT

KV Mechelen moest Gent langzaam maar zeker in de wedstrijd laten komen zodat de Buffalo’s niet meteen onverwacht op voorsprong kwamen. Asare en Verstraete zagen hun poging gekraakt maar Dompe miste niet. Even voordien likte een vrije trap van Verstraete de – voor de Oost-Vlamingen – verkeerde kant van de paal. Het doelpunt van Gent kwam er nadat een hoekschop aan de overzijde  niet was toegekend maar uiteindelijk had het geen gevolgen.

Het mocht niet zijn voor Jess Thorup, de Deense trainer, die op 90 minuten tijd negen jaar ouder was geworden. ‘Dit is één van de slechtste dagen uit mijn leven. Hier keken we al zolang naar uit. Ik wilde niet alleen winnen voor de club, maar ook voor de supporters, voor de stad en voor de regio. We verloren simpelweg teveel duels. Maar ik moet Mechelen feliciteren. Wat een keeper hebben die. De match verliep zoals ik het had voorspeld: met vele lange ballen richting De Camargo, die onmiddellijk hulp kreeg van zijn snelle maats. Uiteindelijk verloren we ook onze tweede ballen. De spelers startten nerveus en het laatste doelpunt besliste over winst en verlies. Neen, ik zou niks hebben veranderd indien ik het opnieuw zou doen. We moeten nu proberen om toch nog iets te bereiken dit seizoen. Dit weekend wacht Club Brugge. Geen mens die daaraan denkt. Ik ook niet. Maar morgen moet het wel. ‘ Wat hij nog tegen de supporters had verteld?, wilde een Deense journalist weten. ‘Ik heb me verontschuldigd.’ Of hij ook ‘vaarwel’ heeft gewuifd weten we binnenkort.

Lang duurde de voorsprong van AA Gent niet. Storm nam met een volley Kaminski te grazen. De bal verdween tussen de benen van de doelman. Net voor de rust bleek hoe zwak de Gentse verdediging wel is maar Tainmont vond Kaminski op zijn weg. Na de pauze kwamen beide teams met de handrem op uit de kleedkamer. Veel balbezit voor Gent maar weet Odjidja eigenlijk wat de afmetingen van een doel zijn? Jongens, hoe slecht was die? De bestraffing liet dan ook niet lang op zich wachten. Kaminski keek als een kleuter tegen een vrije trap van Storm aan. Zijn verdedigers stonden erbij alsof ze zich op de Breughel-tentoonstelling bevonden en German Mera Caceres kopte binnen. De 28-jarige Columbiaanse centrale verdediger heeft zijn contract voor volgend seizoen al verlengd. Tijdens de winterstop was hij man op overschot bij Club Brugge.

Vanaf dan was het pompen of verzuipen voor KV Mechelen. Het gebrek aan competitieritme deed zich gevoelen. De spelers bleven overeind door wilskracht , niet langer door kunde. Meer zelfs, oudje Tim Matthys – ingevallen voor Schoofs – kreeg nog een unieke kans maar aarzelde te lang. Aan de overkant zag Thorup het eerder al niet meer zitten. De inbreng van Brecht Dejaeghere, net na het tweede doelpunt, zorgde voor wat nieuw vernuft maar zijn maats wilden niet echt mee. Het was dan ook Wouter Vrancken die als een sprinkhaan – die net te horen krijgt dat hij weer vader wordt – over het veld huppelde.

En vergeet niet dat KV Mechelen op een dramatische manier aan het seizoen begon. Dennis van Wijk bakte er niks van, werd vervangen door Vranken, die onder meer Verrips lanceerde. ‘Misschien kunnen diegenen die bij mijn komst vertelden dat KV Mechelen bestond uit een groep vedetten die niet voor elkaar wilden werken, de wedstrijd van vandaag eens opnieuw bekijken’, klonk het met een vette knipoog. Hoe hij de spelers had voorbereid? ‘Door beelden te tonen van tien jaar geleden, the Road naar the Final, ons supporterslegioen, de peptalk van de vroegere grootheden.’ Tussendoor liet hij nog eens fijntjes uitschijnen dat hij zijn huiswerk perfect had gemaakt. ‘Ik kende de zwakke punten van Gent. Wanneer je een hoge bal achter hun verdediging dropt, weten ze niet hoe ze daar op moeten reageren. Het leverde ons bijna een doelpunt op.’ Morgen mogen de spelers hun roes uitslapen. Vrijdag moeten ze zich nog één keer achter de Kazerne melden en dan begint het lange wachten.

Edwin MARIËN