Pascal Ackermann steekt met vlag en wimpel boven de anderen uit in Koksijde

KOKSIJDE – Of de organisatoren van Nokere Koerse tevreden mogen zijn over hun podium zal pas over enkele jaren blijken. In Koksijde zal men in ieder geval content zijn met de nummers één, twee en drie uit de uitslag: een Duitser, een Noor en een Columbiaan, te weten Pascal Ackermann, Kristoffer Halvorsen en Alvaro Jose Hodeg Chagui. Ackermann  profiteerde weliswaar van de tuimelperte die Hodeg op iets meer dan twaalf kilometer voor het einde overkwam maar won uiteindelijk met sprekend gemak.

Handzame Classic is dood. Leve Bredene Koksijde Classic.  De organisatoren hoopten dat de Kemmelberg en De Moeren voor afscheiding zouden zorgen maar de renners én vooral (het gebrek aan) wind wilden niet mee. Bovendien situeerden de hindernissen zich veel te ver van de finish. Terwijl men in de rest van Vlaanderen kon genieten van heerlijk lenteweer moesten de renners én toeschouwers tussen Bredene en Koksijde het doen met temperaturen die niet boven de tien graden uitkwamen.

We geven de vluchters van de dag waar ze recht op hebben: een eervolle vermelding in dit verslag. Justin Timmermans , Morice Julien, Dimitri Theyskens , Michiel Dieleman, Matthias Norsgaard  en Andrea Vendrame fietsten maximaal zeven minuten voor de anderen uit. Op vijftien kilometer voor het einde bleef alleen Norsgaard over. Ook nu werd de koers – net als woensdag – ontsierd door enkele valpartijen. Fabio Jakobsen, misschien wel dé topfavoriet, was het belangrijkste slachtoffer maar even later ging ook Alvaro Hodeg tegen de grond waardoor het plannetje van Deceuninck-Quick Step volledig in rook opging. Hij klom op de fiets van Serry maar kon het werk van zijn teamgenoten in de massaspurt niet afwerken. Toch knap dat hij uiteindelijk als derde finishte.

Pascal Ackermann (25) glunderde na de finish. Na Nokere en Koksijde is een deel van zijn plannetje al gelukt. ‘Het was mijn bedoeling om in alle klassiekers beter te doen dan vorig seizoen. Woensdag werd ik tweede, vandaag won ik. Ik neem nu even rust en volgende week sta ik opnieuw tussen Brugge en De Panne. Net als  vandaag is dat een parcours dat me wel ligt. Ik hoop zelfs dat er meer wind zal staan dan hier.’ Ackermann past voor de Tour. ‘In de Ronde van Frankrijk zet onze ploeg alles op alles om Peter Sagan aan de groene trui te helpen. Ikzelf start in de Giro. Ook de Ronde van Vlaanderen en de Scheldeprijs staan op mijn programma.’

De winnaar gaf toe dat hij profiteerde van het treintje van Decuninck-Quick Step vormde maar betrok ook een ploegmaat in de hulde. ‘Rudiger (Selig) leverde voortreffelijk werk af zodat ik in een zetel naar de eindmeet werd geloodst. In de laatste rechte lijn was het niet makkelijk. We hadden wind op kop en voordien was het parcours bijwijlen gevaarlijk. Koksijde lijkt wel een geluksbrenger voor mij te zijn. Drie jaar geleden kon ik hier voor het eerst na een profkoers binnen de top vijf hijsen ijdens de tweede rit van de Driedaagse.’ Ackermann  start dus morgen uiteraard niet in Milaan-San Remo waar Bora-Hansgrohe  Sagan en Bennett als kopmannen naar voor schuift. ‘Uiteraard is het bedoeling om de volgende jaren de Primavera te rijden én te winnen maar voorlopig heb ik er geen enkel probleem mee dat Peter en Sam als kopman mogen starten.’ In de top tien van de rituitslag vinden we de Belgen terug op de plaatsen vijf tot en met zeven. Die werden ingenomen door Timothy Dupont, Sasha Weemaes en Lawrence Naesen.

 

Tekst: Edwin Mariën
Foto: Joelle Verbeeck