A_ArchiefsportnieuwsVoetbal

Eden Hazard danst met de Russen, Courtois kan vormcrisis niet verhullen

HEIZEL – De openingswedstrijd van de Rode Duivels tegen Rusland was meteen de sleutelmatch in groep éen  van de voorronde voor het EK, heette het. De Rode Duivels namen makkelijk de maat van hun zeer matige tegenstander. 3-1 was eerder een bescheiden resultaat en wellicht had het verschil nog kleiner geweest indien Eden Hazard niet had meegespeeld. De spelmaker van Chelsea danste met de Russen en scoorde zelf tweemaal. Aan de andere kant van het veld kon Thibaut Courtois niet verhullen dat hij totaal uit vorm is. Zijn monumentale blunder bij het enige doelpunt gaat ongetwijfeld de wereld rond.

Binnen 2,5 maand vertrekt de Tour vanuit Brussel. Daarom speelde de thuisploeg in het geel en niet in het vertrouwde rood. Voor de aftrap kreeg Eddy Merck uit de handen van Eden Hazard een shirt met het nummer 50, refererend naar 1969. Het is immers 50 jaar geleden dat  de Kannibaal zijn eerste Ronde van Frankrijk won. Jammer genoeg vond deze gebeurtenis bijna in stilte plaats. Op dezelfde ogenblik was de stadionomroeper nog bezig met het voorstellen van de spelers.

De wedstrijd was interessant om te kijken hoe de vervangers van Kompany, De Bruyne, Meunier, Lukaku, Witsel, Dembele (allen geblesseerd) en Fellaini, die voortaan past voor  nationale ploeg, het ervan af zouden brengen. Martinez deed zoals verwacht een beroep op Tielemans en Dendoncker en ook het duo Castagne-Thorgan Hazard verscheen aan de aftrap.

De match startte leuk. Eden Hazard stuurde Batshuayi in het straatje. Guilherme snelde uit zijn doel en maakte er een hoekschop van. Het duurde niet lang vooraleer de score werd geopend. Een kwartier met name. Castagne schoof mooi door tot bij Tielemans en die werkte fraai af. De vreugde van de fans – die trouwens niet meteen voor veel sfeer zorgden – was van zeer korte duur en daar had Courtois alle debet aan. Nooit zullen we weten wat de nationale doelman bezielde toen hij een avondwandeling in zijn strafgebied begon te maken. Cheryshev nam het geschenk in feestverpakking dankbaar in ontvangst. ‘Dit is een fout die iedereen kan maken. Thibaut herpakte zich fraai en toonde dat hij van wereldklasse is want nadien keepte hij feilloos’, nam Martinez zijn nummer één in bescherming. Hij had gelijk: Courtois maakte geen enkel fout meer, gewoon omdat hij nadien niet één keer in verlegenheid werd gebracht.

Zeven minuten voor het einde van de eerste helft knutselden de Belgen eindelijk nog eens een mooie actie in elkaar maar Batshuayi zag zijn poging net voor de lijn weggewerkt worden. Een actie tussen de broertjes Hazard met Thorgan als foerier leidde kort voor de rust naar een fraai uitgelokte, maar terecht toegekende, penalty die Eden trouwens feilloos omzette.

De collega die twee rijen voor ons zat heeft een hele (tweede) helft lang gekeken naar een debat op de Britse televisie. We durven hopen dat hij meer spektakel heeft gezien dan de toeschouwers in het stadion. Tijdens de tweede periode deden de Duivels nog meer aan tik-tak-voetbal dan anders, was Dries Mertens en duurde het tot de 79ste minuut vooraleer de journalisten nog  eens een keertje naar hun notablok moesten grijpen om een poging van Batshuyai – die strandde op de paal – te noteren. Chadli – die sinds de winterstop nog amper de geur van voetbalgras heeft gesnoven – mocht nog zeven minuten opdraven als vervanger van Thorgan Hazard en grote broer Eden plaatste de eindstand op het bord. 3-1. Opdracht volbracht. Het EK wenkt nu al maar daar is alles mee gezegd.

‘SPELERS MOETEN LANGER IN BELGIË BLIJVEN’

Roberto Martinez bleef zoals altijd positief. ‘Ik ben tevreden met de prestatie  van spelers die normaal niet in de basis staan. Tielemans en Dendoncker bewezen het dat werk van de voorbije drie seizoenen niet voor niks is geweest. Het leek wel alsof zij al jaren hun  vaste plek hebben in dit elftal. Ik vind het trouwens jammer dat zoveel spelers op jonge leeftijd al naar het buitenland trekken. De Belgische competitie is moeilijk genoeg om er te kunnen groeien.’

Uiteraard was de lof aan het adres van Eden Hazard terecht. ‘Wanneer je hem ziet spelen dan geniet je gewoon. Op de duur beginnen we zijn acties vanzelfsprekend te vinden. Hij is gewoon een wereldklassespeler. Hij zet een actie op vanuit de verdediging en rukt dan doodleuk op naar het vijandige doel. Heerlijk om te zien.’

Ook over zijn verdedigers was de bondscoach best tevreden. ‘Tijdens de tweede helft kregen de Russen welgeteld één schietkans en dat was dan  nog vanop afstand.’ Morgenvroeg beslist men trouwens of Lukaku al dan niet mee afreist naar Cyprus, waar zondag de volgende opdracht wacht. ‘Hij recupereert alvast goed’, wist Martinez te vertellen, die ook nog verduidelijkte waarom Boyata aan de aftrap kwam. Tijdens het  WK, in de wedstrijd tegen Panama, heeft hij me niet ontgoocheld. Rusland is een vergelijkbaar team en ook vandaag deed hij het voortreffelijk. Hij won zowat alle duels.’

Martinez  wist ook nog te vertellen dat Thomas Vermaelen tegen Cyprus mag starten. ‘Hij is fit maar toch nog niet klaar genoeg om twee wedstrijden op rij te spelen. Zondag wordt het een heel andere match en kunnen we hem best gebruiken.’

Voor Martinez had de Russische coach, Stanislav Cherchesov, zijn zegje gedaan. We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de Franstalige tolk de opmerkingen van de Russische persmensen niet letterlijk vertaalde want aan de gelaatsuitdrukkingen te zien vielen er weinig fraaie woorden.

Het siert Courtois wel dat hij na de wedstrijd niet te beroerd was om de journalisten te woord te staan. ‘Uiteraard ben ik blij dat mijn teamgenoten een overwinning uit de brand hebben gesleept. Ik heb in mijn carrière nog niet erg veel fouten gemaakt. Daarom ga ik nu zeker niet panikeren. Ik aarzelde bij het tegendoelpunt. Ik kreeg een lichte duw maar ik geef toe dat het geen échte fout was. Bij Chelsea deed ik dit ook eens. Eden plaagde me na de wedstrijd maar dat mag hij. Hij speelde immers een wereldpartij.’

Eden Hazard loofde vooral de prestatie van Youri Tielemans. Eden Hazard scoorde twee keer.  ‘Na de blamage tegen Zwitserland was het zaak om het publiek opnieuw te verwennen. Ik geef toe dat dit  niet helemaal gelukt is maar onze defensie deed het uitstekend. Youri Tielemans speelde een ijzersterke partij. Hij bewees nogmaals dat hij een grote speler gaat worden,  een echte leider op het veld. Wat Courtois betreft: Thibaut wou mij imiteren denk ik maar hij is wat groot en daarom lukte het niet.’ (EM)