BK-KORTjES

*REMCO EVENEPOEL: ‘AANWEZIGHEID VAN LOTTO-RENNERS WAS EEN VOORDEEL’: ‘We wisten dat het moeilijk zou worden indien het tot een spurt zou komen’, zei Remco Evenepoel, die na zijn inspanning voorbijgereden werd door het peloton. ‘ Daarom was het zaak om mee te zitten in ontsnappingen. Ik had een goed gevoel toen wij de laatste ronde ingingen maar ik besefte ook dat ik intrinsiek de traagste van de drie was. Bovendien konden of wilden de renners van Lotto niet meewerken wat uiteraard hun goed recht is. Het parcours was bijzonder vlak. Ik had maar één mogelijkheid om door te trekken en dat was op die brug maar die inspanning kon ik niet lang genoeg. Daarvoor was ze te kort. Tijdens testen over vijftien seconden haal ik mijn zwakste waarden. Vergis je niet: het was een lastige koers. Vooral die rondjes over Zwalm waren niet van de poes. De aanval is de beste verdediging en dat heb ik ook gedaan. Het feit dat Lotto twee renners mee voorin had, was een voordeel. Voor mijn part hadden er ook renners van als Wanty Gobert bij mogen zijn.’

*YVES LAMPAERT: ‘SNELLE KOERS VAN BIJ HET BEGIN’: ‘Tijdens de eerste twee uur was het een bijzonder vlugge koers’, zei Yves Lampaert, die tiende werd. Ik heb heel veel krachten verspeeld door aanvallen te counteren. In een spurt waarin het puur op de macht aankomt kan je weinig doen. Dat zware werk heb ik moeten bekopen in de finale. Een massaspurt was niet te vermijden. Tim Merlier is supersnel en onderstreepte nog maar eens dat dit het jaar van de crossers is. Veldrijden is niet aan mij besteed want mijn techniek is niet goed genoeg.’

*RENNERS NIET ALLEMAAL TEVREDEN OVER PARCOURS: Niet alle renners vonden het parcours lastige genoeg. ‘Ik heb nog nooit zo’n makkelijke finale gereden op een BK’, zei Tiesj Benoot, die als negentiende finishte. Volgend jaar wordt het niet veel lastiger. Dan wordt het Belgisch kampioenschap de volgende editie van Halle-Ingooigem, de wedstrijd die normaal als voorbereiding op het BK wordt gereden en bijna altijd uitdraait op een massaspurt.

*JESSE VANDENBULCKE VERRASSENDE WINNAAR BIJ DE VROUWEN: Thuisrijdster Jesse Vandenbulcke is de verrassende winnaar geworden van het nationaal kampioenschap voor vrouwen. Ze is amper 23 jaar maar heeft toch al een verleden. De eerste sport die ze beoefende was duathlon. Vervolgens begon ze een wielercarrière bij de jeugd van Lotto. Ze stopte met sporten omdat ze last had van een hernia. Nadien ging ze aan de slag als kinderanimatrice in Egypte. Toen ze twee maanden later terugkeerde naar ons land was ze zwanger van Fabian – nu net geen twee jaar -, vernoemd naar Cancellara. Vandaag maakte ze deel uit van de vlucht van de dag, die uit twaalf rensters bestond. Daar bleven er uiteindelijk vier van over. Vandenbulcke was sneller dan medevluchters Ann-Sophie Duyck, Julie Van de Velde – volgend jaar haar ploeggenote bij Lotto Soudal– en  haar huidige teammaat Mieke Docx (Doltcini-Van Eyck). De twee grote favorieten, Lotte Kopecky en Jolien D’Hoore, eindigden wiel in wiel, als 58ste en 59ste met meer dan drie minuten achterstand.

*ANDERE KAMPOENEN: Ook in het buitenland werd uiteraard gestreden voor de nationale titels. Enkele winnaars: Fabio Jakobsen (Nederland), Alejandro Valverde (Spanje), Maximilian Schachmann (Duitsland), Davide Formolo (Italië), Warren Bargull (Frankrijk), Bob Jungels (Luxemburg), Sebastien Reichenbach (Zwitserland), Ben Swift (Engeland), Juraj Sagan (Slovakije), Sam Bennett (Ierland) en Patrick Konrad (Oostenrijk). (EM)