Scantwerpen: scan QR-codes en ontdek de binnenstad door de ogen van bekende Antwerpenaars

Info van Stad Antwerpen

‘Scantwerpen, ’t stad vertelt: weetjes en anekdotes’, zo luidt de titel van een nieuwe wandeling door de Antwerpse binnenstad waarbij je QR-codes scant. Op 50 locaties in de Antwerpse binnenstad ontdekken wandelaars zo weetjes en anekdotes van bekende Antwerpenaars, zoals Slongs en Tanguy Ottomer, over die specifieke plekken in de stad. Naast de persoonlijke verhalen kunnen ze ook historische feiten over de stad te weten komen.

Wandel van verhaal naar verhaal

“Onze stad is doorspekt van verhalen, weetjes en anekdotes. Met die insteek ging het lokaal cultuurbeleid van district Antwerpen aan de slag. Ze vroegen aan bekende inwoners om hun verhaal te vertellen”, zegt districtsschepen voor cultuur Femke Meeusen. “Deze bekende Antwerpenaars trokken selfie-gewijs met hun smartphone door de stad en vertellen je graag waarom een bepaalde plek zoveel voor hen betekent en welke herinneringen ze koesteren.”

Er vallen tal van leuke verhalen te ontdekken. Zo vertelt Slongs wat de Sint-Andrieswijk voor haar zo special maakt en leert Karel Vingerhoets je iets bij over de plek waar Wannes Van de Velde geboren is. Jaouad Alloul geeft je een tip waar je de beste ‘wafeltjes van de bomma’ kan vinden. Stadsgids Tanguy Ottomer vertelt graag over zijn favoriete plein in de stad. En Joke van Leeuwen trekt terug naar het Theaterplein waar in 2009 een stadsgedicht van haar verscheen op het dak. Ook bekende Antwerpenaars zoals Bas Birker en Vitalski zorgen voor leuke filmpjes.

Elk filmpje duurt 1 tot 3 minuten en de getuigenissen zijn selfie-gewijs gefilmd. Geen regie, geen knip- en plakwerk; enkel pure verhalen. Naast deze persoonlijke verhalen ontdek je tijdens Scantwerpen ook filmpjes uit de oude doos met historische feiten over de stad.

In de stad of thuis ontdekken

De wandeling kan in de binnenstad gevolgd worden via de izi TRAVEL app. In het straatbeeld hangt duidelijke signalisatie op elke locatie waar een filmpje te bekijken valt. Mensen die liever van thuis uit de wandeling ontdekken kunnen dit ook doen via www.scantwerpen.be. Hier vind je ook de link naar de app.

 

MD

Antwerpenstraalt.be

De wandeling wordt ook vermeld op www.antwerpenstraalt.be. De stad verzamelde op dit platform heel wat coronaproof tips voor jong en oud. Je kan er ontdekken hoe je van de zomermaanden kan genieten in eigen stad en ook nieuwe dingen en bijzondere plekjes leren kennen. Zoeken kan op basis van vijf thema’s, de negen districten, datum of periode, leeftijd en budget (betalend of gratis). Zo is er voor elk wat wils op het vlak van kunst en cultuur, shoppen, natuur, sport, eten en drinken,…