LUIK KORT

*LUIK – TOTAL DIRECT ENERGIE BIEDT ALAPHILIPPE JAARSALARIS VAN VIER MILJOEN EURO AAN: Total-Direct Energie wil Julian Alaphilippe (26). Dat schrijft tenminste de Gazzetta dello Sport. De Franse ploeg zou Alaphilippe een jaarsalaris van vier miljoen euro hebben beloofd. Het contract van de winnaar van Milaan-San Remo en de Waalse Pijl bij Deceuninck – Quick Step loopt dit jaar ten einde.

*LAATSTE WEDSTRIJD VAN SKY: In Luik waren voor het laatst de vertrouwde truitjes van Sky te zien. Vanaf 1 mei is de beurt aan de nieuwe sponsor en wordt het Team Ineos.

*VIJFTIENDE DEELNAME VAN PHILIPPE GILBERT:  Philippe Gilbert nam voor de vijftiende maal deel aan Luik-Bastenaken-Luik. De winnaar van Parijs-Roubaix evenaarde zo het record van Bram Tankink,. Samuel Sanchez, Davide Rebellin en Joaquim Rodriguez, kwamen tot voor vandaag veertien maal aan de start. Zij kregen nu het gezelschap van Alejandro Valverde, Michael Albasini, Benoît Vaugrenard en Vincenzo Nibali.

*VROEGE OPGAVE VAN MARTIN EN VALVERDE: Daniel Martin was, niet meteen onverwacht, één van de eerste opgevers na iets meer dan 100 kilometer wedstrijd. De winnaar van 2013 werd in de Ronde van het Baskenland ziek en is daar niet voldoende van hersteld. Ook de Waalse Pijl reed hij niet uit, nadat hij eerder al forfait gaf voor de Amstel Gold Race. Vandaag zou hij in dienst hebben gereden van Diego Ulissi. Niet dus. Alejandro Valverde (39), die zijn vijfde overwinning had kunnen behalen in La Doyene – en daarmee het record van Merckx zou hebben geëvenaard – , zette voet aan grond met nog 100 kilometer voor de boeg. Hij was volledig onderkoeld. Valverde voelde zich deze week niet al te lekker. In de Waalse Pijl slikte hij een bij in.

*WAALSE PIJL 2020 START IN HERVE: Vorige woensdag konden we melden dat de Waalse Pijl tot en met 2024 zal aankomen op de Muur van Hoei. De start van de volgende editie verhuist van Ans, in de buurt van Luik, naar het 30 kilometer meer zuidwaarts gelegen Herve, in het arrondissement Verviers.

*DAVIDE FORMOLO: ‘OOK HET NIEUWE PARCOURS IS ZWAAR:’ Davide Formolo eindigde als tweede. Tijdens de eerste uren voelde ik me niet zo lekker als gevolg van de koude maar aan na drie uur wedstrijd voelden mijn benen al een stuk beter aan. Het nieuwe parcours heeft ervoor gezorgd dat het een harde race werd, ook al dacht iedereen vooraf dat het niet zo zou zijn. ‘

*MAXIMILIAN SCHACHMANN: ‘MOOISTE VAN ALLEMAAL’: Maximilian Schachmann beëindigde een mooi voorseizoen met een derde plaats. ‘De Amstel en de Waalse Pijl zijn geen makkelijke wedstrijden maar uiteindelijk is dit toch de mooiste van de drie. Fuglsang kon ik niet aan maar ik ben blij dat ik de evenknie was van een Yates, Woods en Nibali.

*ALWEER EEN VOLLEDIG NEDERLANDS PODIUM BIJ DE VROUWEN: Annemiek van Vleuten heeft op een indrukwekkende manier Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen gewonnen. De Nederlandse ging op La Redoute, op meer dan 30 kilometer van het einde, in de aanval en hield 1’40” over op haar landgenoten Floortje Mackaij  en Demi Vollering. Alweer een volledig Nederlands podium dus. De Belgische Julie Van de Velde finishte als vijftiende.

*GEEN GIRO VOOR ROBERT GESINK:  Robert Gesink kwam zwaar ten val en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Daar stelde men een sleutelbeen- en een bekkenbreuk vast. Hierdoor mist hij de Ronde van Italië, die over twee weken begint..

(EM)