Wevelgem kort

*GREG VAN AVERMAET PAST WELLICHT VOOR DWARS DOOR VLAANDEREN:  Greg Van Avermaet eindigde niet bij de eerste tien. Toch was hij tevreden. ‘Gedurende de laatste 30 kilometer moesten we constant beuken tegen de wind. Daardoor geraakte ik geblokkeerd. Onder deze omstandigheden moet ik passen. Dan is het te lastig voor mij. Toen de mannen van Jumbo aanzetten wist ik dat de wedstrijd in de beslissende plooi lag. Ik zat alleen en daarom was het niet echt makkelijk koersen maar uiteindelijk moest ik enkel de jongens van Deceuninck – Quick Step in het oog houden. Ik ben tevreden over mijn weekend (Harelbeke en Wevelgem). Of ik woensdag aantreed in Dwars door Vlaanderen is nog niet echt zeker. Dat hangt van de weersomstandigheden af.’ Dinsdag wordt er regen voorspeld in Waregem en woensdag onweer dus de kans dat hij er start lijkt bijzonder klein.

*VAN DER POEL: ‘ER  ZAT MEER’: Mathieu Van der Poel was tevreden met zijn vierde plaats maar ‘er zat meer in. Gedurende de eerste twee uur heb ik constant afgezien. Op het eind had ik echter nog genoeg energie over om naar de koplopers toe te rijden.’

*HET WILDE ORANJE-FEESTJE: Bij de vrouwen was Oranje aan het feest. Kirsten Wild, die donderdag ook Brugge-De Panne won, was de snelste in een massaspurt en won Gent-Wevelgem voor de tweede keer. De 36-jarige Neerlandse van WNT-Rotor Pro Cycling won na een wedstrijd van 136,8 kilometer tussen Ieper en Wevelgem.  Lorena Wiebes legde beslag op de tweede plek. De Italiaanse Letitzia Paternoster eindigde als derde. Lotte Kopecky was de enige landgenote in de top tien. Zij finishte als zesde.

*SEINGEVERS KOSTEN 25 000 EURO: De 1 600 seingevers die de veiligheid moesten waarborgen in Gent-Wevelgem bewaakten 2 014 kruispunten. Zoals vrijdag gemeld werd er ook een beroep gedaan op de stewards van voetbalclubs, met name van Club en Cercle Brugge. Bianca Vanden Bussche: ‘Zij krijgen elk elf euro. Wanneer ze op een kruispunt staan met meerdere doortochten komt daar zes euro bij. In het totaal spreken we over een investering van 25 000 euro.’ Bianca trekt meteen aan de alarmbel. ‘De gemiddelde leeftijd van de seingevers ligt rond de 70 jaar en er is jammer genoeg weinig opvolging’, constateert de echtgenote van ex-prof en parcoursbouwer Hans De Clercq. De Belgische wielerbond heeft een leeftijdsgrens ingevoerd (75 jaar). In de praktijk is er zelfs een seingever van 91 jaar. Voor alle duidelijkheid: hij was niet van de partij in Gent-Wevelgem. Die man is dus al zestien jaar niet meer verzekerd.

*BEKENDE ZUSJES WINNEN BIJ DE MEISJES JUNIOREN EN –NIEUWELINGEN:  Niet alleen de mannen en vrouwen kwamen dit weekend in actie in Wevelgem. In het totaal werden zeven wedstrijden gereden (onder meer de beloften traden aan in de Kattekoers, de junioren in de Grote Prijs Noyelle, de vrouwen nieuwelingen en junioren in hun katjeskoers) en er was nog meer. Gisteren waren er de cycloritten voor wielertoeristen, vandaag zowaar een parochianenkoers voor mannen en vrouwen, een peuter- en kleuterwedstrijd in het centrum van Wevelgem en Kidz on Wheelz.  Opmerkelijk:  bij de meisjes U19 en U17 wonnen twee bekende (Zweedse) zusjes. Elynor Bäckstedt was de beste bij de junioren, de veertienjarige Zoë bij de U17. Ze had maar eventjes vier minuten voorsprong. Vader Magnus Bäckstedt, 44 ondertussen, won in 2004 Parijs-Roubaix. Hij is gehuwd met een Britse renster, Megan Hughes, en woont met zijn gezin in Wales. (EM/Foto Joëlle Verbeeck)