Ronde van Frankrijk 2021

Mont Ventoux  aankomst voor De Ronde in 2021 ?

Nu zijn er grote werken, doel is om meer volk, meer sporters.

Foto – Rik Dingenen

klik op de foto om boek te openen.

Tekst – Marc Demartin

De tour de France

De ronde van en door Frankrijk begon zijn wedstrijden in 1903, het verhaal is zeer ingewikkeld. Twee kranten zijn begin twintigste eeuw gestart met wielerwedstrijden een proces dat uiteindelijk zorgde voor de start van een der grootste wielerwedstrijden ter wereld.

Groot, groter groots en meer wedstrijden groter gebied en meer geld, is zo een beetje het korte verhaal van de wedstrijd. Naast grondgebied Frankrijk zijn er start- aankomsten in de andere landen. Zelfs een start en aankomst in Nederland en Groot-Brittannië is een mogelijkheid. Als je maar geld hebt en wil betalen, dan starten ze in uw stad of gemeente en komen ze ook in betaalde regio aan. Maar veel steden willen de start en-of aankomst kopen, het zal zeker renderen. Miljoenen kijkers veel reclame voor de streek en als we geen Corona hebben, veel toeschouwers en supporters. De wereld zal nu eenmaal niet veranderen en met geld kan je alles kopen, ook de ronde van Frankrijk. Dit jaar was er een ronde met beperkt aantal toeschouwers aan de aankomst maar vooral veel media en tv. Voor ons eigen land, ben je geen wielerfan dan kan je best kijken naar commerciële zenders. Heler dagen wielrennen op tv is niet uitzonderlijk en Michel Wuyts en collega’s kennen we nu al. Bewondering om heel de dag te praten over ..wielrennen.

In de jaren zeventig was onze held Eddy Merkx, hij won zowat elke wedstrijd en voor de Nederlandse lezers Joop Zoetemelk was eeuwig tweede..

De ronde is meer dan wielrennen een groots spektakel dat je zeker eens in uw leven moet meemaken. De vertrek en aankomst zone is een dorp ok zich. Radio en tv verdringen elkaar om toch de eerste reportages te maken en door te zenden. Beelden zeggen veel en de beelden van het prachtige Frankrijk zijn uniek. Zelfs al ga je naar dat land op de tv-beelden zie je wat je ter plekke niet kunt zien. Ook de radio zit ter plaatse en in de jaren zeventig luisteren we massaal naar “radio Tour De France” op Hilversum 3. Dj als Ferry Maat, Felix Meurders enz. waren in een pracht programma te horen met voor die tijd exclusieve life reportages op de moto (in en tijdens de tour) maar ook via een eigen gehuurde helikopter.

Volgend jaar is er volgens de organisatie zeker weer een “Tour De France”, Corona al dan niet de wedstijd gaat door, met of zonder supporters als er maar renners zijn.

Ook de dames doen mee en hebben al is het met minder wedstrijden ook hun ding, helaas hebben ze minder ontvangsten en dus minder te verdienen. Maar dit even terzijde.