A_ArchiefsportnieuwsWielrennen

OMLOOP KORT

*WIE IS ILJO KEISSE? Het leek wel de Gentse Zesdaagse vanochtend. Ook nu werden alle deelnemers – zowel de mannen als de vrouwen – op de wielerbaan aan het publiek voorgesteld. Het Kuipke liep hiervoor aardig vol. Tijdens de Zesdaagse is Iljo Keisse uiteraard dé vedette. Ook nu sloeg de applausmeter door toen hij op het podium verscheen. Toch is de Gentenaar blijkbaar niet bij iedereen even bekend. Linde Merckpoel, tot voor kort bij Studio Brussel, wou Keisse op het podium enkele vragen stellen maar tot jolijt van de toeschouwers klampte ze de verkeerde renner aan. Het was overigens Tiesj Benoot die het grootst aantal supporters naar Gent loodste.

*STUDENTEN JATTEN WEGWIJZERS: Ook voor de persjongens was het even zoeken waar de persparking was in Ninove. Voor iedereen was het onbekend terrein dus de bewegwijzering kwam goed van pas. Alleen, enkele studenten hadden de groene pijlen die de weg wijzen naar de perszaal, annex –parking, verwijderd.

*YVES LAMPAERT: ‘’: Deceuninck-Quick Step pakte met twee kopmannen uit. Omdat Zdenek Stybar mee voorin reed – en zelfs won – werd nationaal kampioen Yves Lampaert gedwongen om af te stoppen. ‘Op een bepaald werd ik gehinderd waardoor ik de goede ontsnapping miste. Geen erg dus, zo bleek achteraf. Niet alleen Stybar en ik zullen in de volgende wedstrijden als kopman worden uitgespeeld, ook Philippe Gilbert en Bob Jungels hebben vandaag bewezen dat we ook met hen rekening moeten houden in de komende weken.’

*PHILIPPE GILBERT: ‘TE VER ACHTERAAN’:  ‘Stybar verdient de overwinning’, zei Philippe Gilbert. ‘De laatste jaren was hij er telkens bij maar moest hij in dienst van iemand anders rijden. Ikzelf was fysiek niet slecht maar zat vaak te ver achteraan. In dit soort wedstrijden is dat dodelijk. Mijn volgende doel is Parijs-Nice.’

*CHANTEL BLAAK EINDELIJK AAN HET FEEST: Chantal Blaak (29/Boels Dolmans) heeft de veertiende Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen gewonnen. De Nederlandse kampioene reed in de afzink van de Muur van Geraardsbergen, met nog zeventien kilometer voor de boeg, weg uit een ruime kopgroep en snelde onbedreigd naar de overwinning. Na twee tweede plaatsen op rij was Blaak dus eindelijk aan het feest tijdens de Belgische openingswedstrijd. De Italiaanse Marta Bastianelli sprintte naar de tweede plek, Jip van den Bos – de 23-jarige ploeg- en landgenote van de winnares – werd derde. Sofie De Vuyst (achtste) finishte als eerste landgenote. Zij was de enige Belgische die zich tussen de eerste 25 in de einduitslag kon loodsen. Blaak werd eerder wereldkampioene (in 2017) en won eerder Gent-Wevelgem en de Ronde van Drenthe (in 2016).

*VROUWENWEDSTRIJD GENEUTRALISEERD:   De Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen moest na amper 30 kilometer worden geneutraliseerd en dit omdat de heren wielrenners te traag reden en zij de mannenwedstrijd dreigden te kruisen. Vijf rensters moesten tien minuten halt houden. De Zwitserse Nicole Hanselmann reed aan de leiding maar de jury zette haar aan de kant. De vrouwenwedstrijd werd tien minuten geneutraliseerd. Het was niet het enige incident in de koers. Even voordien dook een personenwagen op in het peloton. Gelukkig zonder gevolgen.

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: Joelle Verbeeck