Meer dan 400 badmintonners voor Victor JOT-tornooi in Edegem en Kontich

EDEGEM –  Meer dan 400 badmintontalenten van over de hele wereld zakken van 19 tot en met 22 april af naar Edegem en Kontich voor de zeventiende editie van het Victor JOT-tornooi, georganiseerd door OLVE BC.  Dit evenement  maakt net zoals de afgelopen jaren deel uit van het Europees badmintoncircuit voor spelers onder zeventien jaar. Voor de spelers U15 staat er bovendien een mogelijke deelname aan het EK 2020 op het spel.

Tijdens het paasweekend vormen Edegem en Kontich  het centrum van de badmintonsport. Jongeren tussen negen en zeventien jaar gaan in vier verschillende leeftijdscategorieën op zoek naar een individuele titel. Maar liefst 120 spelers dienden op de wachtlijst te worden geplaatst.  Vanwaar die aantrekkingskracht? Bram De Kinder, verantwoordelijke voor public relations en sponsoring: ‘Dat hebben we gedeeltelijk te danken aan onze jarenlange ervaring. Dit is dan wel de zeventiende editie van het JOT-tornooi maar in feite zijn we al 30 jaar aan de slag. Spelers en coaches komen graag naar Edegem afgezakt voor de gezelligheid. Zij staan trouwens in voor hun eigen verplaatsing. Wij zorgen dat ze kunnen genieten van promotietarieven bij enkele hotels, maar dat is het dan ook.’

De deelnemers spelen niet enkel om een individuele titel, maar doen bovendien een gooi naar de wisselbeker voor teams. De afgelopen drie jaar won Rusland. Dit jaar lijken Frankrijk, Spanje en Denemarken favoriet.  De alleroudsten probeer zullen zoveel mogelijk punten  te verzamelen voor het U17 Badminton Europe Circuit. De resultaten van het JOT zullen naast een aantal andere buitenlandse tornooien worden gebruikt om de loting van het EK 2020 voor spelers onder 15 jaar in Liévin te bepalen. De Kinder: ‘Voor onze club  is dit een mooie erkenning voor het jarenlange harde werk om van het JOT een internationaal toptornooi te maken. Deze prestatie is mee te danken aan de vele vrijwilligers uit de club, die tijdens het paasweekend een handje komen toesteken.. Bezoekers kunnen gratis de sfeer komen opsnuiven en genieten van topbadminton. ‘ De reden dat er enkel selectiemogelijkheid is voor het EK U15 ligt voordehand. ‘Er zijn geen Europese kampioenschappen in andere leeftijdsklassen.’ Of onze landgenoten kunnen standhouden tegen al dat buitenlands geweld? De Kinder: ‘Er zijn toch een aantal spelers waarvan we wat verwachten.  Bij de U17  hebben we Yaro Van Delsen uit Houthalen als grootste kanshebber. Hij staat momenteel negende in de ranking. Bij de U15 is het uitkijken naar Siebelijn De Sutter (uit Sint-Kruis) en Amber Boonen (uit Helchteren).  Lars Patteet, lid van OLVE BC, doet hopelijk van zich  spreken bij de U15., maar eigenlijk moeten we vooral naar zijn broer Victor kijken, die uitkomt in de reeksen U13. Hij is nationaal kampioen  in alle disciplines en een groot talent. Zusje Merel treedt aan bij de U11.

 OLVE BC is een van de grootste badmintonclubs van België, met ruim 300 leden. De club kent haar oorsprong in het gelijknamige college van Edegem en behoort bij de badmintonclubs met het hoogst aantal jeugdleden in ons land. Jeugdspelers – vanaf de leeftijd van zes jaar – vormen ruim een derde van het ledenaantal.  Bovendien heeft de club zestien competitieploegen, die uitkomen op alle niveaus, van provinciale tot eerste nationale. In de gemengde competitie wist de eerste ploeg in het seizoen 2016 – 2017 de promotie af te dwingen, waardoor OLVE BC eindelijk terug een ploeg heeft die in de hoogste divisie van het badminton voor de titel mag strijden.  (EM)