BOB JUNGELS MAAKT ER WEER EEN TOPWEEKEND VAN VOOR DE MANNEN VAN LEFEVERE

KUURNE – Het is alweer een topweekend geworden voor Deceuninck-Quick Step. Nadat gisteren Zdenek Stybar de allerbeste was ‘verklapte’ Patrick Lefevere dat vandaag de kaart van Yves Lampaert zou worden getrokken. Het lot besliste er anders over. Met nog 64 kilometer voor de boeg ging een vijftal aan de haal, waaronder een andere Wolfpack: Bob Jungels. De Luxemburgse kampioen fietste – bij het ingaan van de eerste van twee plaatselijke ronden – zijn vluchtgenoten uit het wiel en hield uiteindelijk nog acht seconden over.

Het regende pijpenstelen én forfaits aan de start van de 71ste Kuurne-Brussel-Kuurne in de schaduw van de paardenrenbaan. Naast de al gekende namen (Démare en Jakobsen) ontbraken ook Tiesj Benoot (drie hechtingen in de knie), Juan Molano (gebroken duim), Dylan van Baarle (ook een duimblessure), Nathan Van Hooydonck (gevallen in de Omloop) en Jaspers Stuyven, Mads Schmidt en Zico Waeytens (allen ziek). De hogergenoemde aanval van de vijf legde de wedstrijd in een definitieve plooi. Oliver Naesen, Bob Jungels, Davide Ballerini, Magnus Cort Nielsen en Sebastian Langeveld vormden het leiderskwintet. Jungels, die negen jaar geleden wereldkampioen tijdrijden werd bij de junioren, ging voluit op zestien kilometer van de meet. De drie achtervolgers – Nielsen had al afgehaakt – werden uiteindelijk nog ingerekend door het peloton waardoor de Brit Owain Doll en Niki Terpstra als nummer twee en drie eindigden.

Bob Jungels (26): ‘Ik had een bijzonder goed gevoel vandaag. Na de Kwaremont zat ik in een ideale positie. Toen we met zijn vijven vooraan reden had ik vrij vlug door dat ik de beste benen had. We hadden vaak wind op kop zodat het zeker geen makkelijke koers was. Ik wist dat ik voorin mijn eigen wedstrijd kon rijden. In de achtergrond deden de ploegmaats de rest van het werk. Het feit dat er twee Astana-renners in de kopgroep zaten speelde niet echt een rol. Je hebt vlug door wie goed zit en wie niet. Het komt  vaak op toevalligheden aan. Gisteren kon ik op de Valkenberg niet aanhaken, anders had ik misschien toen al in de beslissende ontsnapping gezeten. Nu moest ik tevreden zijn met de zestiende plaats. En eerlijk? Ik denk dat de Omloop Het Nieuwsblad me beter ligt dan de wedstrijd in Kuurne.’

We kennen Jungels onder meer als winnaar van Luik-Bastenaken-Luik maar toch hebben de kassei klassiekers weinig geheimen voor hem. ‘Bij de U23 reed ik ze al. Of ik de Ronde van Vlaanderen ooit kan winnen? Waarom niet? Ik reken op een selectie dit jaar maar mijn grootste objectief blijft de Ronde van Italië. In 2016 werd ik daar zesde. De Giro is echter nog veraf. Ik hoop dat ik de goede benen – die ik ook al kon tonen in de Ronde van Columbia, waar ik een etappe won, – tot dan kan behouden.’

Hopelijk zet het openingsweekend geen trend voor de rest van het seizoen. Nadat gisteren een wagen plots in het vrouwenpeloton opdook, kwam in Kuurne een bestelwagen vanuit het niets de Brugsesteenweg opgedraaid, net voor Jungels eraan kwam gesneld. Tenslotte diende de juniorenwedstrijd al net na de start tien minuten te worden stilgelegd omdat de bestuurder van de wagen met een jurylid aan boord op de rempedaal ging staan en hierbij een hele reeks renners ten val kwam. Die afwachtingskoers werd overigens gewonnen door de Nederlander Casper van Uden. (EM)