KASSEI KORT

*ROUBAIX – TIESJ BENOOT KNALT IN ACHTERRUIT VAN PLOEGLEIDERSWAGEN: Tiesj Benoot, die met Wout Van Aert aan een stevige achtervolging bezig was op iets meer dan 75 kilometer voor het einde knalde in de achterruit van de ploegleiderswagen van Jumbo-Visma. Onze landgenoot werd nadien ook nog aangereden door een motor en moest met een gehavende knie worden overgebracht naar het ziekenhuis. Ook Iljo Keisse reed de kasseiklassieker niet uit. Hij reed tegen een vluchtheuvel aan en blesseerde zich aan de schouder.

*OOK WOUT VAN AERT BIJZONDER ONTGOOCHELD: Samen met Yves Lampaert was Wout Van Aert de bedrijvigste renner in de koers maar hij bleef niet gespaard van pech. Op nauwelijks vijf kilometer tijd moest hij eerst een fietswissel doen met  Pascal Eenkhoorn. Hij zette de achtervolging in maar even later schoof hij onderuit. Na afloop van de wedstrijd kon Van Aert amper iets uitbrengen. ‘Ik had goede benen maar tijdens de laatste 30 kilometer was ik volledig leeg. Er was teveel gebeurd. Ik ben stik-kapot.’

*EERSTE ZWARTE AFRIKAANSE RENNER SNEUVELT IN DE HEL: De eerste zwarte Afrikaan ooit die deelnam aan Parijs-Roubaixi sneuvelde in de Hel. Joseph Areyua (23) van Delko Marseille-Provence. kwam er in de gracht terecht.

*GAVIRIA NIET AAN DE START: Fernando Gaviria wou voor het eerst starten in Parijs-Roubaix maar dat plannetje werd gedwarsboomd door een koortsaanval.

*’AMIS DE PARIS-ROUBAIX‘ DEDEN HUN WERK: Elk jaar zorgen  de ‘Amis de Paris-Roubaix’ ervoor dat leerlingen van landbouwscholen de kasseistroken van Hel van het Noorden ‘gebruiksklaar’ maken. Ook dit keer werden de eerste 500 meter van het  bos van Wallers hersteld. De keien, die in de achttiende eeuw dwars door het bos werden geplaatst en die behoorlijk gevaarlijk zijn bij regenweer, werden opnieuw aangelegd zodat  ze lagen te blinken toen de renners er met een snelheid van 60 kilometer per uur aan begonnen  Overigens hebben ‘De vrienden’ sinds kort ook een peter: John Degenkolb.  

*JUNIORENWEDSTRIJD GEWONNEN DOOR NEDERLANDER VAN VEENENDAAL:  Parijs-Roubaix voor junioren is gewonnen door een Nederlander.  Hidde van Veenendaal klopte de Fransman Hugo Toumire in een sprint met twee. Lars Boven werd derde.  Arnaud De Lie eindigde als  zevende. Volgens de Waalse krant La Meuse is de Luxemburger de meest polyvalente Belg in jaren.

*MAGERE  AFFICHE VOOR DE BRABANTSE PIJL: Woensdag beginnen de kasseiklassiekers met de Brabantse Pijl. Omdat de wedstrijd werd gedevalueerd en nog slechts een 1.1-koers is staat er niet meteen een  sterk deelnemersveld aan het vertrek in Leuven. Tim Wellens probeert zijn zege van vorig jaar over te doen.  Als voornaamste tegenstanders noteren we Alberto Bettiol, de winnaar van de Ronde van Vlaanderen, Belgisch kampioen Yves Lampaert en Mathieu Van der Poel. Nog andere interessante namen:  Michael Matthews, Enrico Gasparotto en Giovanni Visconti. Mogelijk wordt ook Julian Alaphilippe geselecteerd door Patrick Lefevere maar echt zeker is dat nog niet. De Fransman moest opgeven in de Ronde van Baskenland. (EM)