A1Algemeen

Arboretum Kalmthout lanceert adoptie van bomen

Persbericht…. agenda 16 oktober 2023
Van maandag 16 tot zondag 22 oktober 2023
Maandag 16 oktober
Persmoment – Arboretum Kalmthout lanceert adoptie van bomen
12.30 uur > 13.00 uur – Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, Kalmthout 

Bezoekers van provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout konden midden juni voor het eerst kennismaken met de nieuwe tuinuitbreiding van 1 hectare, de Tuin van Sonia. Bij de aankoop in 2020 door Arboretum Kalmthout en de provincie Antwerpen hebben honderden meters en peters bijgedragen aan de realisatie met een gift op de projectrekening van de Koning Boudewijnstichting. Nu de Tuin van Sonia officieel deel uitmaakt van het groendomein, biedt Arboretum Kalmthout haar bezoekers de mogelijkheid om zich persoonlijk te blijven engageren door een waardevolle boom uit de hele plantencollectie van het arboretum te adopteren. 

Conservator-directeur Abraham Rammeloo en gedeputeerde van de provincie Mireille Colson, voorzitter van het arboretum, stellen het adoptieproject aan de pers voor in de tuin van Arboretum Kalmthout. De pers is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Beleidsverantwoordelijke: Mireille Colson, gedeputeerde voor Groen- en recreatiedomeinen

Donderdag 19 oktober
Youca Action Day – Provincie is werkgever-voor-één-dag voor meer dan 30 studenten  

9u30 > 10u30 uur Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen

Meer dan 15.000 Vlaamse en Brusselse jongeren engageren zich om een dag aan de slag te gaan bij een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier. Het loon dat ze op die schooldag verdienen, gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd.

 

Bij de provincie Antwerpen gaan meer dan 30 studenten aan de slag, waarvan zeven in het provinciehuis. De zeven studenten worden op 19 oktober om 9u30 officieel ontvangen door de deputatie. De pers is dan welkom om kort even met hen te praten.

 

Ook in het Vrijbroekpark in Mechelen, De Schorre in Boom, Campus Vesta in Ranst, het Zilvermeer in Mol, het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel, het PIME in Lier en de Warande in Turnhout gaan studenten aan de slag. Wil je er graag langsgaan om met de studenten te praten? Neem dan contact op met Jeroen Niesten van het persteam.

 

Beleidsverantwoordelijke: Luk Lemmens, gedeputeerde voor Mondiaal Beleid

 

 

Vrijdag 20 oktober
Persmomenten – Groene Oases in basisscholen Salto in Oud-Turnhout, Go! Shil! In Mechelen en Rinkrank in Kalmthout


Een groene speelplaats biedt voordelen. Kinderen hebben minder stress na een speeltijd in de natuur. En lessen in het groen verhogen hun concentratie en zetten hen aan om onderzoekend leren. Kleuter-, lagere en secundaire scholen kunnen daarom een aanvraag indienen om hun speelplaats te vergroenen. Provincie Antwerpen zorgt voor de coördinatie en middelen. De school krijgt 70 tot 100% van de investeringskost terugbetaald.

 

Deze basisscholen krijgen steun van de provincie:

  • Salto in Oud-Turnhout krijgt het startschot van gedeputeerde Mireille Colson.
    9 uur > 10 uur – Pausenstraat 9, 2360 Oud-Turnhout
  • Rinkrank in Kalmthout krijgt een cheque van gedeputeerde Luk Lemmens.
    13 uur > 14 uur – Pastoor Hensstraat 14, 2920 Kalmthout
  • Go! Shil! In Mechelen viert de komende vergroening met gedeputeerde Jan De Haes.
    14 uur > 15 uur – Louizastraat 3, 2800 Mechelen

 

 

 

Persvoorstelling – Landmobiliteit matcht jonge overnemers met overlaters in de land- en tuinbouw
15 > 16.30 uur – Familie Verbruggen, Adriaan Sanderslei 138, AartselaarEen eigen landbouwbedrijf, daar droomt elke jonge boer van. Vandaag de dag is het jammer genoeg niet gemakkelijk om er zelf eentje op te starten: naast het verkrijgen van grond, financiering, afzet en vergunningen, moet je ook nog eens een hele portie geluk hebben. Met het project Landmobiliteit wil Groene Kring jonge boeren die een bedrijf willen opstarten in contact brengen met boeren die hun bedrijf willen overlaten. Ondanks de vele mogelijkheden, zijn niet-familiale overnames niet sterk ingeburgerd in de Vlaamse land- en tuinbouw. Landmobiliteit is de nieuwe “matchmaker” tussen overnemer en overlater.

 

Hoe dit precies werkt? Dat hoor je tijdens een interactieve persvoorstelling. Vlaams minister voor Landbouw Jo Brouns, gedeputeerde voor Landbouw Kathleen Helsen en voorzitter van de Groene Kring stellen het project voor.