AMSTEL KORT

VALKENBURG – *PLOEGENPRESENTATIE VERHUISDE NAAR VRIJTHOF: De ploegenpresentatie van de  Gold Race werd  verlegd van de Markt naar het Vrijthof. Een geslaagde ingreep want er konden heel wat meer wielerliefhebbers een plaatsje vinden. De teambussen kregen een plekje op de Markt zodat de renners langs een erehaag naar het podium reden, een beetje zoals de startprocedure van de Ronde van Vlaanderen in Antwerpen dus.

*KOERSDIRECTEUR OPNIEUW NIET TEVREDEN MET AFWEZIGHEID VAN TOM DUMOULIN: Als Maastrichtenaar mag Tom Dumoulin in principe niet ontbreken op de deelnemerslijst van de Amstel Gold Race maar toch bleef hij opnieuw afwezig. Koersdirecteur Leo van Vliet: ‘Ik vind het erg jammer dat Tom, trots van de Limburgers, voor het derde jaar op rij verstek laat gaan.’ Des te opvallend zijn de uitspraken van Dumoulin in het sportmagazine ‘Helden’. ‘Het zou fantastisch zijn als ik de Amstel zou kunnen winnen. Ik begrijp de teleurstelling van de organisatie en de fans over mijn wegblijven. Ik vind het ook echt jammer. De afgelopen twee jaar heb ik de Amstel gekeken op m’n mobiele telefoon via zo’n stomme livestream. Ik wil heel graag in de toekomst daar voorin mee strijden.’ Dumoulin hoopt dit jaar de Giro te winnen maar Bram Tankink denkt dat hij iedereen zand in de ogen strooit. ‘Vorig jaar zei Tom ook dat de Tour hem niet interesseerde. Hij werd tweede in Italië en in Frankrijk. Geloof me vrij: ook nu gaat hij in beide topwedstrijden van start en zal hij gefocust zijn op de Tour.’

*IZAGIRRE IN LAATSTE INSTANTIE VERVANGEN: Ion Izagirre ging niet van start. Pas zaterdagavond verspreidde zijn team Astana dat bericht. Hij herstelt van de Ronde van het Baskenland, die hij won. De Spanjaard werd vervangen door de Italiaan Davide Villella.

*RETRO FIETSFESTIVAL IN VALKENBURG: In het weekend van 28 en 29 juni vindt de vierde editie plaats van Eroica Limburg. Zuid-Limburg en de grensstreek zullen het decor vormen voor dit unieke retro event op fietsen. De deelnemers kunnen dit jaar kiezen uit vier routes. De organisatie brengt met Eroica Limburg een ode aan het WK wielrennen hetgeen maar liefst zesmaal in Limburg is georganiseerd. Naast het wielrennen is er veel aandacht voor muziek, eten en drinken. Alle info op www.eroicalimburg.com.

*POOLSE NIEWIADOMA IS NEDERLANDSE MEISJES TE SNEL AF: Katarzyna Niewiadoma heeft de zesde editie van de Amstel Gold Race voor vrouwen op haar naam geschreven. Zij versloeg Annemiek van Vleuten. Die had de achtervolging ingezet op de Poolse maar strandde op luttele meters. Marianne Vos werd derde. Het was meteen de eerste overwinning van Niewiadoma dit jaar. Vorig seizoen was zij de beste in de Trofeo Alfredo Binda.De beste landgenote was Sofie De Vuyst. Zij werd 21ste.

*WIELRENSTERS VAN BOELS-DOLMANS TEUNEN PINK RIBBON: De wielrensters van Boels-Dolmans reden niet in hun normale oranje truitjes maar koersten in het roze. De ploeg haalt geld op voor Pink Ribbon, de stichting die onderzoek financiert naar borstkanker.

*PHILIPPE GILBERT NIET IN WAALSE PIJL: Philippe Gilbert zal woensdag niet deelnemen aan de Waalse Pijl. Na de Gold Race reisde hij naar Monaco, waar hij zal trainen in het vooruitzicht van Luik-Bastenaken-Luik van volgende zondag. Hierdoor start Julian Alaphilippe als kopman van Deceuninck – Quick Step in de eerste van de twee Ardense klassiekers. (EM)

Hits: 178