A1A2Algemeenmobiliteit

GF23: Meteen volle pleinen op eerste dag, ook waterspektakel lokt veel volk

De eerste dag van de Gentse Feesten heeft gisteren meteen voor volle pleinen gezorgd. In totaal bezochten 160.000 mensen de Feestenzone, dat zijn er zelfs iets meer dan vorige editie. Het openingsspektakel met kleurrijke fonteinen heeft dan weer zo’n 15.000 kijklustigen naar Portus Ganda gelokt, en dat is meer dan het dubbele dan vorig jaar.

Openingsspektakel

De Gentse Feesten werden gisteren afgetrapt met een kleurrijk waterspektakel aan Portus Ganda. Zo’n 15.000 toeschouwers volgden het openingsspektakel vanop het Veermanplein, de waterkant van het Van Eyck-zwembad en aan de Nieuwbrugkaai en het Bavobrugje. Dat is iets meer dan het dubbele in vergelijking met vorig jaar, tijdens de klank- en lichtshow met rook- en vuurtechnieken.

Het waterspektakel, met een waterscherm tot 80 meter breed en fonteinen die tientallen meters de lucht in gingen, werd aangestuurd

door zes waterkunstenaars via ventielen en kranen. Ook de muziek kon het publiek bekoren: de begeleidende soundtrack werd gekozen door Gerald en An van de Vlasmarkt in samenwerking met de Gentse DJ-School.

Ook de feestpleinen liepen aardig vol. Het was overal druk, maar twee pleinen waren op een bepaald moment helemaal volzet. Tijdens het optreden van Lady Linn & Her Magnificent Seven moest het Laurentplein afgesloten worden, en ook Boomtown was op een bepaald moment volledig vol.

De kop is er af! We hebben er een jaar naar uitgekeken en de Gentenaars hadden er duidelijk zin in. Het was een geslaagde eerste avond.Bram van Braeckevelt, feestenburgemeester

Eerste dag in beeld

Mobiliteit

De Stad moedigt bezoekers aan om slim naar de Feesten te komen. Alle info is te vinden op www.verkeer.gent. Wie met de fiets komt, wordt met aandrang gevraagd om zijn tweewieler in een van de voorziene stallingen te plaatsen, en steeds de doorgang voor voetgangers en hulpdiensten vrij te houden. Er zijn heel wat stallingen rond de Feestenzone, en ook in de Sint-Michielsparking is er opnieuw veel plaats voor fietsers.

 

 

Bekersysteem

Deze Gentse Feesten werkt elk feestplein met eigen herbruikbare bekers. Bezoekers die een drankje kopen, betalen één euro waarborg en leveren de beker terug in bij het plein waar het drankje gekocht werd. Om verwarring te helpen vermijden, is die boodschap op ledschermen en bij de bars te zien. Gisteren werkte het systeem goed: er lagen volgens Ivago weinig tot geen herbruikbare bekers op straat of in de afvalkorven.