????????????????????????????????????
A2Wielrennen

BK wielrennen op 28 juli op een gesloten parcours.

29 mei 2024

BRASSCHAAT – Brasschaat beleeft vijf spannende wielerjaren met jaarlijks een BK. Dit jaar zijn de Elite zonder contract en de U23 aan de beurt.

Het BK vindt op zondag 28 juli plaats op een gesloten parcours.

In 1926 werd het BK Wielrennen weer teruggeschroefd tot een eendagswedstrijd.  Voordien was het BK Wielrennen altijd gespreid over meerdere wedstrijden.  Het is de Braschatenaar Alfred Martougin, toen Algemeen Voorzitter van de Belgische Wielerbond, die het klaarspeelde om de nationale titelstrijd naar zijn eigen gemeente te lokken.  Vijf jaar na mekaar zou het BK In Brasschaat plaatsvinden (van 1926 tot en met 1930) met nog een uitloper in de dertiger jaren (1933 en 1936).

Als in 2026 het BK voor profs in Brasschaat gereden wordt, zal het dus de achtste keer zijn dat Brasschaat gastheer speelt voor de strijd om de Belgische titel.

Op de organisatie van een BK hoeft Brasschaat echter zolang niet te wachten.  Tussen 2022 en  2026 zullen volgende BK’s gereden worden:

De Acht van Brasschaat heeft een roemrijke geschiedenis. Het was op 8 september 1921 dat de eerste Acht van Brasschaat gereden werd. Die naam kwam er vanwege de achtvormige omloop. In die tijd stond de wedstrijd bekend als de herkansing voor het WK grootheden als Eddy Merkcx, Greg Lemond en Rik Van Steenbergen reden allemaal in Brasschaat. Maar de koers verviel in een kermiskoers met weinig animo. De laatste editie vond plaats in 2015…

Op initiatief van Jan Jambon werd er, in 2018, samen met de organisatoren een volledig nieuw concept bedacht. De N8 van Brasschaat wordt dit jaar verreden op dinsdag 3 september en bestaat opnieuw uit een koppeltijdrit, een puntenkoers en een criterium.

MD

 

Views: 6

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more