A_ArchiefsportnieuwsWielrennen

Alle achttien worldtour-ploegen aan de start van omloop het nieuwsblad

Op zaterdag 2 maart start het Belgische wielerseizoen met de openingsklassieker Omloop Het Nieuwsblad. Niet alleen supporters, maar ook ploegen en renners kijken uit naar de eerste WorldTour-koers op Europese bodem. Voor het eerst zullen alle achttien WorldTour-teams aanwezig zijn. Daarnaast krijgen zeven ploegen een wildcard. Wieler-minnend Gent maakt zich klaar om 25 ploegen te verwelkomen bij de start in ‘t Kuipke.

De Omloop Het Nieuwsblad staat ieder jaar garant voor een hoogstaand deelnemersveld. Dat is in 2019 niet anders. Dit jaar volgt een primeur. Omdat Movistar, de ploeg van Jürgen Roelandts, aanwezig is, is het de eerste keer in de geschiedenis van de openingsklassieker dat alle WorldTour-ploegen aan de start staan van de eerste WorldTour-wedstrijd op Vlaamse wegen. Naast die achttien teams, waaronder Team Dimension Data, de ploeg van de winnaar van 2018 Michael Valgren, het nieuwe Team CCC van Greg Van Avermaet, de Belgische ploegen Deceuninck – QuickStep en Lotto Soudal, krijgen zeven ProContinentale teams een wildcard voor deelname aan de 74ste editie van de Omloop Het Nieuwsblad. Vier wildcards gaan naar teams uit eigen land: Sport VlaanderenBaloise, Wanty-Gobert Cycling Team, Team Wallonie Bruxelles en voor het eerst ook CorendonCircus. Daarnaast verwelkomt de organisatie twee Franse ploegen: Direct Energie en Cofidis, Solutions Crédits. De laatste wildcard is voor de jongens van het Nederlandse Roompot-Charles.

In totaal zullen dus 25 teams op zaterdag 2 maart het Vlaamse voorjaar op gang trappen in een fantastisch wielerdecor. ’t Kuipke in Gent opent opnieuw zijn deuren voor de presentatie van alle elite mannen en elite vrouwen ploegen die deelnemen aan de Omloop Het Nieuwsblad. Welke renners mee zullen strijden om Michael Valgren Andersen in Ninove op te volgen, wordt later bekend gemaakt. General Race Director Scott Sunderland: ‘De organisatie heeft sterke teams gekozen om met een wildcard deel te nemen aan de Omloop Het Nieuwsblad. Deze ploegen zullen zonder twijfel bewijzen dat ze een meerwaarde voor de wedstrijd zijn. Sommige van hen hebben in het verleden al bewezen dat ze durven aanvallen en tegelijkertijd een belangrijke rol spelen in het verloop van de koers. Bij de zeven geselecteerde teams zitten alle vier de Belgische ProContinentale ploegen, omdat deze  volgens ons een kans verdienen om zich in eigen land te tonen in één van de grootste Flanders Classics voorjaarswedstrijden. De andere drie hebben enkele grote namen in hun rangen.’

De wedstrijd start om 11u35 en is 200 kilometer lang met onderweg dertien hellingen en negen kasseistroken. Het duo Haaghoek – Leberg wordt ook in 2019 behouden. Met maar liefst drie passages is voor deze combinatie opnieuw een sleutelrol weggelegd. Wel verandert de positie van de Molenberg, die op amper 40 kilometer van de aankomst zal liggen, zoals op het oude parcours van de Ronde van Vlaanderen. Voordien krijgt het peloton eerst nog 2,5 kilometer kasseien voor de wielen geschoven in Mater. Ook de route tussen de Berendries en de Muur van Geraardsbergen wijzigt. Men kiest voor de kortste weg via Lierde waardoor de Elverenberg moet worden beklommen. Vanop de Muur van Geraarsbergen is het nog zestien kilometer naar de aankomst op de Onderwijslaan in het centrum van Ninove, de nieuwe aankomstplaats. Vorig jaar eindigde de koers nog op de Halsesteenweg in Meerbeke. Wout Van Aert komt zeker aan de start.

Tekst: Edwin Mariën