RAFC een bewustmakingsactie
Foto en tekst van Royal Antwerp FC de rechten zijn van RAFC gebruik van teksten en foto’s zijn toegelaten voor dit artikel
Tijdens de wedstrijd van zondag 13 december Royal Antwerp FC – Club Brugge start RAFC een bewustmakingsactie in samenwerking met de zelfmoordlijn 1813.
Tijdens de wedstrijd sieren enkele spandoeken de nieuwe Tribune 4; met een opmerkelijke, maar o zo belangrijke boodschap en oproep. En wat er ook moge gebeuren klinkt het in ons clublied. Toepasselijker kan het niet voor 2020. Sportief een jaar met veel bijzonder leuke momenten voor RAFC, maar op sociaal, maatschappelijk en mentaal vlak is 2020 door de impact van de coronapandemie toch vooral bijzonder zwaar gebleken. Voor heel veel mensen.
Als voetbalclub zijn we ons er maar al te goed van bewust dat voetbal een lichtpunt kan zijn in donkere tijden. Maar soms is dat beetje licht niet voldoende. Donkere gedachten en eenzaamheid hebben in dit moeilijke jaar bij veel mensen jammer genoeg een voet in huis gekregen. Als voetbalclub dragen wij een verantwoordelijkheid naar onze grote Rood-Witte community. Daarom de oproep: Wees er voor elkaar #OneRedFamily.
Dat dat ook echt nodig is, bewijzen de nieuwsberichten jammer genoeg maar al te vaak met boodschappen rond schrijnende eenzaamheid en zelfdodingen. Als Stamnummer 1 wil RAFC het voortouw nemen en aandacht vragen voor een onderwerp dat binnen het voetballandschap vaak gemeden wordt: mentaal welzijn. Net daarom steken we de organisatie van de zelfmoordlijn een handje toe en helpen hen met een bewustmakingscampagne. Vandaar ook de spandoeken: Heb je hulp nodig? Of ben je bezorgd om iemand? zelfmoord1813.be
Het is echter bijzonder moeilijk om er voor elkaar te wezen met alle strikte covid-regels. In het stadion kan het alleszins jammer genoeg niet. Daarom roepen we onze supporters op om initiatief te nemen en de telefoon ter hand te nemen, corona-proof een wandeling met iemand te gaan maken, of een babbeltje in de voortuin… Om echte betrokkenheid, interesse en genegenheid te tonen. Zeker voor die vrienden, kennissen, buren, familieleden die dat echt kunnen gebruiken en die misschien heel weinig contact hebben gehad met de buitenwereld. Om een spreekwoordelijke Rood-Witte knuffel te delen.
RAFC gaat een hele maand lang op zijn communicatie kanalen aandacht blijven vragen voor deze problematiek en voor de mogelijkheden die zelfmoord1813.be biedt aan alle mensen die met vragen zitten.
Prof. dr. Gwendolyn Portzky, directeur VLESP (Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie): “Het zijn moeilijke tijden, voor velen van ons. En voor de ene persoon nog moeilijker dan voor de andere. Laat ons zorg dragen voor elkaar en extra checken of het wel goed gaat. Een keer een extra babbel en vragen of het echt wel oké gaat…laten we dat nu, nog meer dan anders, doen.”
Stijn Van Bever, woordvoerder Pro League: “Voetbalsupporters worden vaak gezien als stoer. Dat beeld houdt sommigen misschien tegen om met hun zorgen naar buiten te komen. Maar een voetbalgemeenschap is ook een familie, die mooie en moeilijke momenten samen beleeft en mekaar ondersteunt. Met deze campagne verlaagt Antwerp de drempel voor haar supporters om in deze donkere, soms eenzame dagen, over zorgen te praten. Ongelooflijk belangrijk.”
Chris Van Den Abeele, rood-witte supporter en radiopresentator: “Praten is zilveren, luisteren is goud. Het is o zo belangrijk om te praten met elkaar. In deze tijden – met de lege voetbaltribunes als pijnlijk duidelijke metafoor – waarin je elkaar niet ‘echt’ ontmoet, al zeker.”
Views: 157