Kom kussen onder de maretak

Agendattip Aboetum Kamlthout

 

15 december tot en met 6 januari 20201

 

bij de foto:   De maretakken die de tuiniers van Arboretum Kalmthout 12 jaar geleden in een appelboom in de rozentuin zaaiden, zijn ondertussen uitgegroeid tot prachtige exemplaren vol glazige bessen, die men van dichtbij kan bewonderen.
Copyright: Arboretum Kalmthout


15 december tot en met 6 januari, Kalmthout
Voor het eerst is Arboretum Kalmthout open tijdens de kerstvakantie. Een ideale periode om familie en vrienden rond Kerstmis en Nieuwjaar het allerbeste toe te wensen in de frisse buitenlucht. Onder de maretakken van Arboretum Kalmthout bijvoorbeeld, want zij schitteren nu in al hun schoonheid en staan létterlijk in the spotlight.

Een feestelijke eindejaartraditie wil dat een kus van een geliefde onder een maretakkenbol veel geluk zal brengen. Maar vanwaar komt die eeuwenoude aantrekkingskracht van de maretak op mens en dier? Een liefdesverhaal met een plakkerig kantje … Bezoekers ontdekken tijdens hun wandeling in de tuin heel wat interessante en leuke anekdotes via de infopanelen bij de oude maretakken. Bezoekers mogen hun sfeervolle kus-onder-de-maretak-foto’s delen op sociale media. Kinderen die hun ouders eens in een kadertje willen stoppen, kunnen daar en dan de foto nemen als herinnering aan een gezellige uitstap. De coronamaatregelen blijven van kracht. Een bezoek aan Arboretum Kalmthout doe je bij voorkeur alleen of met je gezin. Je kunt de tuin maximaal per vier personen bezoeken, kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend. Tickets met tijdslot zijn vooraf te boeken via de website. Onder de maretak kussen doe je uiteraard enkel met leden van je eigen gezin of eventueel met je knuffelcontact.


Een sfeervolle antieke postkaart verzonden vanuit Amerika op 23 december 1911. Tot vandaag geloven velen dat een kus tussen geliefden onder de maretak extra geluk brengt. Copyright: Arboretum Kalmthout

De maretak, een liefd


Leesverhaal?

 

De Latijnse naam van de maretak is Viscum album, wat letterlijk “wit slijm” betekent. Dat zit in de doorschijnende bessen die vanaf november als parels de vrouwelijke planten sieren. Vogels zoals de grote lijster zijn er dol op en helpen deze half-parasiet verspreiden. De maretakplant vormt door een specifieke manier van vertakken na enkele jaren een perfecte bol. Het duurt even voor de eerste stengel uit een stam komt gekropen (zo’n twee tot drie jaar), maar na tien jaar is hij al meer dan duizend maal vertakt.
Zoveel geometrie en symmetrie maakt dat de maretak inspirerend werkt voor kunstenaars, ambachtslui, juweliers en ontwerpers. En dan zijn er nog de vele mythische verhalen en rituelen rond vruchtbaarheid, vrede, liefde en romantiek, waardoor de maretak het zeker verdient om in de kijker gezet te worden!


Volg en deel op instagram

 

Wanneer
15 december 2020 tot en met 6 januari 2021, dagelijks van 10 tot 17 uur
(uitzonderlijk gesloten op 25 december 2020 en 1 januari 2021)

Contact- & bezoekadres
Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
T +32 (0)3 666 67 41
E info@arboretumkalmthout.be

Toegangsprijzen tuin
Volwassenen 7 euro, studenten 5 euro, jaarkaart- en museumpashouders en kinderen -12 jaar gratis

COVID-19 maatregelen: toegang tuin enkel met vooraf gereserveerde tickets en tijdslot

Plantencentrum en cadeau- & boekenshop
Het plantencentrum en de cadeau- & boekenshop zijn vrij toegankelijk en elke dag open van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen (uitgezonderd 25/12 en 1/1). De cafetaria is tijdelijk gesloten.

Website
www.arboretumkalmthout.be

Social media
www.facebook.com/arboretumkalmthout
twitter.com/arboretumkalmt

www.instagram.com/arboretumkalmthout

@arboretumkalmt #arboretumkalmthout #onderdemaretak

Bereikbaarheid
Het NMBS station van Kalmthout ligt op 200 m van de ingang van Arboretum Kalmthout.
De Fietsostrade F14 Essen-Antwerpen ligt naast het domein.
Eigen parking + extra parking aan NMBS station Kalmthout.
Meer informatie bereikbaarheid op de website


Dit seizoen ziet het gloednieuwe instagramprofiel van Arboretum Kalmthout het daglicht. De mooiste foto’s en dagverse stories laten je meegenieten van de arboretumtuin. Wie zelf op sociale media zit, is meer dan welkom om zijn favoriete en hartverwarmende beelden van onder de maretakbollen te delen.

                                  www.instagram.com/arboretumkalmthout                            www.facebook.com/arboretumkalmthout                                                    twitter.com/arboretumkalmt

 

#onderdemaretak #arboretumkalmthout

Pin It on Pinterest

Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.