A1AlgemeenMerksemmobiliteit

Merksem beloond op Openbaargroen-awards 2023

15/12/2023

zo was het vroeger (foto district Merksem)

 

 

De wedstrijd vernieuwende en inspirerende openbaargroenprojecten in de kijker en beloont ze. Ook in 2023 diende district Merksem projecten in. Het district nam deel in de categorieën ‘groene gemeente’ en ‘bijenvriendelijke gemeente’. Het district behaalde 2 bijensymbolen en werd met de heraanleg van de Gaston Berghmansdreef 5de laureaat in de categorie ‘groene gemeente – omgevingsgroen’.

 

Groene gemeente | Heraanleg Gaston Berghmansdreef

 

De Gaston Berghmansdreef kreeg in 2022 een volledige make-over. Het volledige toegangspad tot het Bouckenborghpark werd vernieuwd en aan beide zijden ervan werden in dubbele bomenrijen liefst 150 lindes geplant. De graszones naast de kasseiendreef worden ecologisch beheerd: delen ervan worden beperkt gemaaid zodat er ‘gewild gras’ ontstaat en er in het voorjaar bloemen groeien. De dreef kreeg ook een gezellig nieuw inkomplein met zitbanken. Ook op andere plaatsen in de dreef is er gelegenheid om vanop een bank te genieten van de omgeving.

 

Het district diende het project met trots in voor de categorie ‘groene gemeente – omgevingsgroen’ en werd tijdens de Openbaargroen-awards voor zijn inspanningen beloond met een mooie 5de plaats.

 

Bijenvriendelijke gemeente 2023

 

Merksem deed in 2023 heel wat inspanningen voor de bijenpopulatie in de omgeving. Bij nieuwe onthardingsprojecten wordt steevast ingezaaid met inheems kruidenrijk grasland. Het district kiest waar mogelijk ook voor extensief beheer van graslanden en bermen zodat bijen volop nectar vinden. Bovendien onderhoudt de Merksemse groendienst een nauw contact met lokale imkers en past het beheer en de aanplant van nieuwe planten aan hun noden aan.

 

Merksemnaren konden via het district ook een uniek, handgemaakt bijenhotel voor solitaire bijen kopen tegen een sterk verminderde prijs. Tijdens de ophaalmomenten kregen burgers bovendien info van een imker, de groendeskundige van het district en experten van Ecohuis Antwerpen over wat ze kunnen doen om hun tuin klimaatrobuust en interessant voor bijen te maken.

 

Dominique KumsDistrictsschepen voor cultuur, feestelijkheden, protocol, groen, milieu en buurtinitiatieven, District Merksem

Hani GokiGroendeskundige, District Merksem

 

Views: 3

Een reactie achterlaten

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more