A2A3EdwinWielrennen

Heidi Van de Vijver en Goedele Adams lichten Vrouwentour door in ‘hun’ Bornem

BORNEM – Op woensdag 22 mei om 20 uur kan je gaan luisteren naar een geanimeerd gesprek tussen twee Bornemse ex-deelneemsters aan de Ronde van Frankrijk – Heidi Van de Vijver en Goedele Adams – en dit in cultuurcentrum Ter Dilft.

Tijdens deze avond staan de spotlights volledig gericht op het vrouwenwielrennen, zoals dat beleefd werd door twee Bornemse wielrensters.

Op dat van vroeger én op dat van nu. Een wereld van verschil, of niet? Dat wordt die avond vakkundig uit de doeken gedaan met leuke anekdotes, spannende verhalen en interessante weetjes.

Heidi Van de Vijver (zie foto) is de welgekende Bornemse wielrenster met een groot palmares in de jaren ‘90, en voormalig winnaar van de officiële vrouwen-Tour in 1993.

Haar overwinning toont meteen hoe amateuristisch het vrouwenwielrennen in die tijd nog werd benaderd.

In 1993 eindigde Heidi tweede in de Tour Cycliste Féminin, een Franse rittenkoers in juli. Twee maanden later won ze de Tour de la C.E.E., een organisatie van de organisator van de Tour de France voor mannen. Beide organisaties claimden dat zij de ‘echte’ Tour organiseerden.

Van de Vijver in Etappe: ‘Qua organisatie was er een groot verschil tussen beide wedstrijden. Tijdens de Tour Cycliste moesten we in scholen of derderangshotels slapen, wat in de Tour van de Société du Tour de France nooit het geval was.’

‘Na iedere etappe was het soms nog 100 kilometer rijden tot aan onze slaapplaats. Op een bepaald moment hebben we zelfs gestaakt omdat het té erg werd.’

Ze nam ook tweemaal deel aan de Olympische Spelen, in 1996 in Atlanta en in 2000 in Sydney. Daarna bleef ze als ploegleider actief in het vrouwenwielrennen.

Niettegenstaande ze de diagnose slokdarmkanker te horen kreeg ging ze in 2022 als ploegleidster naar de Tour.

Goedele Adams werkt bij de Bornemse sportdienst en reed in 2023 op eigen houtje de 21 etappes van de Ronde van Frankrijk, telkens één dag voor de rit van de mannelijke renners. Hiermee zamelde ze geld in voor het kankeronderzoek.

Samen wisselen ze ervaringen uit, over de persoonlijke voorbereiding, de (professionele) omkadering, de impact op het zelfvertrouwen, de media-aandacht…

Moderator van dienst is Ine Beyen. Ine is ex-profwielrenster en bleef ook na haar carrière vertoeven in de sportwereld.

Ze studeerde af als master in de communicatiewetenschappen en begon na haar wielercarrière als columniste te schrijven voor De Sportkrant.

Na verloop van tijd vond ze haar weg naar het maken van videoreportages, telkens met een link òf een knipoog naar de sport.

Bij het grote publiek werd ze bekend door haar videorubriek in Vive le Vélo! en als co-commentator van vrouwenkoersen aan de zijde van Ruben Van Gucht. Tickets en info: www.terdilft.be 

(EM / Foto FB)

Views: 110

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more