A fotoalbumA sportnieuwsA_ArchiefAlgemeen

De Tour De France rijdt wzc De Vaeren binnen

Vanaf vrijdag 1 juli 2022, Woonzorgcentrum De Vaeren, Eikenstraat 219, Rumst

 

Woonzorgcentrum De Vaeren uit Reet en fietsbelevingscentrum De Velodroom uit Boom slaan de handen in mekaar voor een thematische wielertentoonstelling. Bewoners en bezoekers van De Vaeren kunnen in de maand juli genieten van heel wat unieke wielertruitjes én koersfietsen uit het verleden van de Tour De France.

 

De 109e Tour de France begint op vrijdag 1 juli in Kopenhagen en finisht op zondag de 24e in Parijs. Maar ook in het woonzorgcentrum De Vaeren te Reet vinden er gedurende deze 3 weken heel wat activiteiten plaats rond dit grootste wielerspektakel. Het woon-leefteam van De Vaeren werkte een programma uit om de bewoners gedurende de Tour de France te entertainen.

In samenwerking met fietsbelevingscentrum “De Velodroom” van Provinciaal Recreatiedomein De Schorre wordt de ontmoetingsruimte aangekleed met een aantal unieke wielertruien en koersfietsen uit het verleden van de Tour De France. Gele, groene en bolletjestruien geven inkleuring én brengen verhalen met zich mee. Zo hangt er een gele trui, gesigneerd door 17 ex Tourwinnaars die samen 35 keer de Tour De France wonnen. Ook bewonder je er een rode én een combinatietrui. De tijdelijke tentoonstelling richt zich op de bewoners en natuurlijk ook hun bezoekers.

“Onze uitgebreide wielercollectie mag gezien worden”, zegt gedeputeerde Mireille Colson. “In ons fietsbelevingscentrum kunnen we telkens maar een klein onderdeel van de wielertruitjes en andere memorabilia tentoonstellen. Deze samenwerking zorgt ervoor dat we nog meer mensen kunnen laten meegenieten van onze rijke wielergeschiedenis.”

Op vrijdagmiddag 1 juli gaven gedeputeerde Mireille Colson van Provincie Antwerpen, de directie van woonzorgcentrum De Vaeren en voormalig wielrenner én ereburger van gemeente Rumst Ludo Peeters het startschot van de wielermaand.

“We kijken er naar uit om voor de eerste maal de Tour De Vaeren te organiseren”, zegt Kim De Preker van De Vaeren. “We gaan er een fantastische drieweekse van maken waarbij bewoners en medewerkers samen zullen strijden om de gele, groene en bolletjes trui. Op 25 juli zullen weten wie voor de eerste maal onze beker mee naar huis mag nemen.”

Een klein onderdeel van de tijdelijke tentoonstelling in De Vaeren – Copyright: De Schorre

Ludo Peeters nam zelf tien keer deel aan de Ronde van Frankrijk en reed de ronde ook iedere keer uit. Hij won er 3  etappes, droeg 2 maal een dag de gele trui en won eenmaal het Combinatieklassement. Hij bezorgde de bewoners vrijdag alvast een gezellige namiddag vol nostalgische anekdotes.

Bezoek wielermuseum De Velodroom

Heb je na het bekijken van de tentoonstelling in De Vaeren de smaak te pakken? Plan dan een een bezoek aan wielermuseum De Velodroom in Boom. Het uithangbord van het fietsbelevingscentrum blijft de ruime collectie aan wieleritems, met méér dan 1500 wielertruien, 40 fietsen, 3000 boeken en nog zoveel andere fietsschatten. Naast een selectie uit deze collectie, ontdek je in De Velodroom ook de geschiedenis van de lokale wielerhelden en de Boomse velodroombouwersfamilie Apostel-Mampaey, zij bouwden wielerpistes over heel West-Europa. Momenteel kan je ook de tijdelijke tentoonstelling “Van Michaux tot Merckx” bekijken.

Een bezoek aan het museum kost 2,7 euro en je kan online reserveren via www.develodroom.be.  

Het museum heeft haar jaarlijkse sluiting van 11 juli t.e.m. 5 augustus.

 

Wielergeschiedenis waar je maar wil

 

Wil je je graag verder onderdompelen in het wielrennen in je woonkamer of in de file? Download dan de gratis podcast van fietsbelevingscentrum De Velodroom. In “Koerstrui” gaat Ruben Van Gucht het gesprek aan met verschillende bekende namen uit de wielerwereld. De centrale gast kiest zijn/haar 3 favoriete koerstruien uit de collectie van De Velodroom en de verhalen volgen automatisch. Bekijk de podcast gratis op Youtube of luister op Spotify of Apple Podcast.

Wanneer:
Van 1 t.e.m. 24 juli 2022

Waar:

Woonzorgcentrum De Vaeren, Eikenstraat 219, Rumst

Meer info over het programma van De Vaeren:
Sarah Van De Voorde, T 03 451 91 07

Views: 178

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more