A1Algemeen Sportnieuws

Danser en artistieke duizendpoot Oskar Stalpaert wint Cultuurprijs Stad Gent

Danser en artistieke duizendpoot Oskar Stalpaert wint de Cultuurprijs van de Stad Gent. De jury looft zijn opvallende persoonlijke artistieke groei en zijn impact op het vlak van inclusie en participatie in de kunsten.

De Cultuurprijs van de Stad Gent gaat jaarlijks naar een persoon, organisatie of instelling die een belangrijke plaats inneemt in de cultuursector en zo bijdraagt tot de uitstraling van Gent als cultuurstad. De Cultuurprijs 2023, in het teken van sociaal-artistieke participatie, gaat in het kader van Gent als Europese Jongerenhoofdstad naar een jongere.

Artistieke duizendpoot Oskar Stalpaert (°1996) is een performer, danser, acteur en vlogger met het syndroom van Down. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al een reeks indrukwekkende projecten op zijn curriculum, zoals The Goldberg Variations (2020) van Platform-K, Change of Plans (2023) van Femke Gyselinck, Grip en Platform-K, en Colors (2023) van Het Scheldeoffensief en Kopergietery. Hij zet zich bovendien enthousiast in als ambassadeur voor het Gentse culturele landschap.

“Deze Cultuurprijs is niet alleen een bevestiging van Oskars ontegensprekelijke talent, maar ook een aanmoediging en erkenning voor alle kunstenaars met een beperking die hun passie volgen en hun artistieke dromen willen waarmaken.”
– Sami Souguir, schepen van Cultuur

“Oskar verdient de prijs vanwege zijn sterke persoonlijkheid en netwerk. Zijn vermogen om met cultuur verbindingen te leggen tussen mensen is bewonderenswaardig, en zijn werk als straffe performer strekt zich uit naar diverse gemeenschappen.”
– Jury van de Cultuurprijs Stad Gent 2023

De Stad Gent reikt de Cultuurprijs jaarlijks uit. Voor 2022 ging de prijs naar dichter Dominique De Groen, voor 2021 naar trompettist Bart Maris. De jaren daarvoor waren onder meer illustrator Jan Van Der Veken en cineasten Lukas Dhont en Nathalie Teirlinck de winnaars.

De vlog van Oskar Stalpaert: Oskar met een K
https://www.youtube.com/channel/UC4B0IZfgM7ly7N0UUztb-1Q

Foto: ©Els Van Heuverzwyn

Visits: 0

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more