A1A3EdwinVoetbal

Cameratechnologie uitgetest tijdens groots jeugdtornooi. KDB cup te bekijken in 110 landen.

DRONGEN – Met de zomer in de aantocht staat in Drongen ook opnieuw de vaste afspraak voor jonge internationale voetbaltoppers op de agenda. Op zaterdag 1 en zondag 2 juni vindt al voor de zevende keer de KDB Cup plaats.

Overal ter wereld zal de KDB Cup bekeken worden. In liefst 110 landen wordt het jeugdtornooi uitgezonden via de nieuwste VEO-CAM3 technologie. De KDB Cup is testcase voor deze technologie, waarbij een niet-bemande camera de bal volgt en zo de wedstrijden in beeld brengt.

Of Kevin De Bruyne zelf aanwezig zal zijn, is nog afhankelijk van zijn agenda, maar hij kijkt er alvast naar uit. De Bruyne is een Drongenaar en ex-speler van KVE Drongen. Naast de jeugdploegen (U15) van onder meer Barcelona, Manchester City en Chelsea zijn dit jaar voor het eerst ook Manchester United en Rangers FC van de partij met hun sterren van morgen. De Bruyne: ‘Jongens die ik voor het eerst in Drongen zag spelen, kom ik nu tegen in de grootste stadions van Europa.’

Ook de voorzitter van de KDB Cup, Paul Naudts, is helemaal klaar voor een nieuw voetbalfeest. Naudts: ‘We verwachten net als vorig jaar zo’n 10 000 bezoekers voor een weekend vol spannend topjeugdvoetbal en vooral ook een bijzonder fijne sfeer. Liefst 70 scouts lieten al weten aanwezig te zullen zijn.’

Twaalf ploegen nemen het tegen mekaar op, waaronder vier Belgische: Racing Genk, Club Brugge, Anderlecht en AA Gent. De acht buitenlandse U15-elftallen vertegenwoordigen de grootste clubs ter wereld: FC Barcelona (Spanje), SE Palmeiras (Brazilië), Manchester City  (Verenigd Koninkrijk), Chelsea  (Verenigd Koninkrijk), PSV Eindhoven (Nederland), RB Leipzig (Duitsland) en voor de eerste keer ook Manchester United (Verenigd Koninkrijk) en Rangers FC (Schotland,) de ploeg waar Philippe Clement hoofdcoach is). In totaal zullen er 225 jeugdspelers actief zijn.

Een panel van internationale scouts kiezen aan het eind een MVP (Most Valuable Player) van het tornooi. Vorig jaar was dat nog Guillermo Fernandez Casino van FC Barcelona, dat de finale won. Hij trainde ondertussen al een aantal keer mee met de A-ploeg van Barça onder leiding van Xavi Hernández. Net als de laatste twee edities wordt er ook dit jaar een fairplay prijs uitgereikt aan de sportiefste ploeg. De vorige jaren ging die naar Club Brugge (2022) en Real Madrid  (2023).

Naudts: ‘We weten dat de jongens er zelf hard naar uitkijken. Spelen tegen teams uit andere landen, uit andere werelddelen zelfs, is voor hen heel leerrijk en gewoon goed voor hun ontwikkeling. We zijn ondertussen over de hele wereld bekend en we worden nu ook over de hele wereld bekeken. Maar uiteraard kijk ik er vooral naar uit om al die mensen terug te mogen verwelkomen voor een superfijn weekendlang voetbalfeest.’

Naast topvoetbal, is de KDB Cup ook uitgegroeid tot een geanimeerd topevenement voor alle leeftijden. Naast handtekeningen verzamelen van de voetbalsterren van morgen, kunnen kinderen zich amuseren op een 3 000 vierkante meter groot ‘Funterrein’ met springkastelen, spelconsoles, gigantische dartsborden en nog veel meer. Voor een hapje en een drankje kunnen de bezoekers terecht aan tal van foodtrucks. Wie kans wil maken op gesigneerde shirts van Kevin De Bruyne en gesigneerde shirts van de eerste elftallen van de deelnemende teams, moet meedoen met de tombola-actie.

Tickets via www.kdbcup.be/tickets . Een dagticket kost twaalf euro. Ben je jonger dan zestien jaar, dan kom je er gratis in. Voor een weekendticket betaal je twintig euro. Het veld vind je op Campus Keiskant, Sint-Gerolfstraat 16. Het is een Cashless event. (EM)

Views: 9

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more