www.frankToussaint.be,KBS-Koningin Mathildeprijs
A2A3Edwin

5 500 euro van Koningin Mathildefonds voor inclusieve voetbalinitiatieven door Molse jongeren

MOL – Het Koningin Mathildefonds wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Het wordt aangestuurd door een bestuurscomité. 

Elk jaar wordt een projectoproep gelanceerd rond een specifiek thema. Zodra de kandidaatsdossiers door een onafhankelijke expertenjury zijn beoordeeld, keurt het bestuurscomité de projecten goed die financiële steun zullen ontvangen.

Het thema dit jaar is ‘Jong zijn en samen ondernemen.’ Veertien projecten krijgen steun. Daarbij vijf uit de provincie Antwerpen. Vier uit de stad Antwerpen ‘Inclusieve Voetbalinitiatieven voor Molse Jeugd’. Zij ontvangen 5 500 euro.

‘Inclusieve Voetbalinitiatieven’ is een reactie van Hou Het Puur – Mol United op steeds nijpendere vraag naar toegankelijke sportactiviteiten voor kwetsbare jongeren in Mol.

 Dit project focust op het aanbieden van voetbal, zowel indoor als outdoor, gedurende het hele jaar, in een sportieve omgeving die vrij is van lidmaatschapsvereisten en andere drempels.

 Een gratis toegankelijk voetbalaanbod ontwikkelen, inclusief wekelijks zaalvoetbal tijdens het schooljaar en buitenactiviteiten tijdens vakantieperioden, in samenwerking met jongeren.

 Het initiëren van een door de jongeren zelf georganiseerd lokaal zaal- en voetbaltornooi, om zo diverse gemeenschappen te verenigen en samenwerking en respect te bevorderen.

 Het project verbetert de fysieke en mentale gezondheid van jongeren en stimuleert sociale cohesie. Jongeren krijgen de kans om hun leiderschaps- en organisatorische vaardigheden te ontwikkelen.

 Door dit initiatief wil het project een positieve impact maken op ongeveer 140 jongeren, en tegelijkertijd het maatschappelijk bewustzijn verhogen voor de noodzaak van inclusieve sportfaciliteiten.

Ongeveer één  jaar geleden ontstond Hou Het Puur uit een groep jongeren die buurtvoetbal organiseerden. Ondertussen organiseren ze tornooien waar verschillende jongeren uit verschillende buurten wedstrijden spelen.

Daarnaast bieden ze trainingen aan, gegeven door Elias Bukenbergs, sportfysio van de jeugdopleiding van Racing Genk. Vanuit Hou Het Puur startte ook de vakantievoetbal in de paas- en zomervakantie, in samenwerking met de gemeente.

 Mol United is een zaalvoetbalploeg die zich richt op kwetsbare jongeren. Het doel: één  keer per week een vrij zaalvoetbalmoment houden, waar jongeren gratis en zonder inschrijving welkom zijn.

 Een ploegsport zoals zaalvoetbal zorgt ook voor verbinding tussen jongeren. Jongeren leren samenwerken en elkaar vertrouwen in een omgeving waar ze zich gewaardeerd voelen.

 Nog twee andere initiatieven met betrekking op de sportwereld kregen steun. EasyTeam, een initiatief van de Gentenaren Pieterjan de Boose en Zisis Chadoulos, wil de onderbenutting van openbare sportterreinen in België aanpakken door een nieuwe app te ontwikkelen. Zij ontvingen 2 000 euro.

 En Jongerenwerking Groep INTRO vzw plaatst een sportveld in de wijk Oppem, Meise, om zowel bewoners als passanten aan te moedigen om te sporten in de openbare ruimte. Hiervoor kregen ze 7 000 euro. (EM / Foto’s Frank Toussaint)

 

Views: 71

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more