A2gymTurnen

WK Turnen 2023 in Antwerpen

Het WK Turnen in Antwerpen zit erop. Na negen dagen van hoogstaande gymnastiek zijn de allerlaatste medailles zondag uitgedeeld aan de nieuwe wereldkampioenen. Het werd een WK vol sportieve hoogtepunten. Met in totaal 50.000 toeschouwers in het Sportpaleis en 450 atleten uit 74 deelnemende landen.

De deuren van het Antwerpse Sportpaleis zijn gesloten, het wereldkampioenschap turnen 2023 is afgelopen. Antwerpen baadde bijna twee weken volledig in de geweldige sfeer van de turnsport. De stad kijkt dan ook tevreden terug op negen dagen vol intense turnbeleving en heel wat sportieve en organisatorische hoogtepunten.

Schepen voor sport Peter Wouters maakt de balans op: “Dit WK Turnen was topsport in Antwerpen op zijn best. Pure promotie voor de gymnastiek en de sporthoofdstad van Vlaanderen. De gymnasten plooiden zich dubbel en leverden onwaarschijnlijke prestaties, maar ook de fans waren fenomenaal en genoten zicht- en hoorbaar van het turnspektakel. Alle medailles en olympische tickets zijn uitgedeeld, maar het publiek verdient toch nog een flinke speekmedaille. We kunnen terugblikken op een hoogstaand en onvergetelijk WK, maar we zijn ook trots en tevreden dat we er de voorbije maanden in geslaagd zijn om heel veel Antwerpenaren te betrekken in ons turnverhaal en hun liefde voor deze universele en unieke sport weer te doen opflakkeren.Tegelijk richten we ons op de toekomst. Uit dit WK en alles errond haalt Sporting A veel motivatie en inspiratie om samen met onze turnclubs het aanbod en de infrastructuur naar een nog hoger niveau te tillen.”

“Dit WK heeft Vlaanderen nog wat meer op de kaart gezet”, zegt Vlaams minister Ben Weyts. “In het buitenland hebben we onze sportieve uitstraling versterkt. In eigen land hebben we veel Vlamingen warm gemaakt voor sport. Want zien sporten, doet sporten. Daarom halen we steeds meer internationale evenementen naar ons land. Voor al die Vlamingen die zich na dit WK aansluiten bij een turnclub, of gewoon zelf wat meer lenigheidsoefeningen gaan doen.”

Ook Ilse Arys, algemeen manager van Gymfed en eigenlijke organisator van het WK is blij: “We kijken terug op een uniek en fantastisch WK Turnen waarmee we onze sport de afgelopen 9 dagen elke dag maximaal in de kijker gezet hebben. Dit was enkel mogelijk dankzij de steun van Event Flanders en stad Antwerpen, die ons vanaf stap één bij het indienen van de kandidatuur tot in het Antwerps Sportpaleis onvoorwaardelijk gesteund hebben.”

WK Turnen 2023 in cijfers

  • 50.000: het aantal enthousiaste toeschouwers dat kwam kijken.
  • 15.000: het aantal overnachtingen in Antwerpen naar aanleiding van het WK.
  • 450: het aantal atleten dat meedeed.
  • 74: het aantal deelnemende landen.
  • 1200: de personen van alle delegaties opgeteld.
  • 340: het aantal vrijwilligers dat meehielp.
  • 78: het aantal medailles dat in totaal op het WK werd uitgedeeld.
  • 18 uur: het aantal uren live-uitzending op tv door Sporza.
  • 3: het aantal steden in de wereld dat het WK Turnen al drie keer mocht hosten. Naast Antwerpen zijn dit ook nog Praag (Tsjechië) en Stuttgart (Duitsland). Antwerpen ontving het allereerste WK Turnen in 1903 (exact 120 jaar geleden) en in 2013 (exact 10 jaar geleden).
  • 79: het totaal aantal kunstwerken dat de Antwerpse scholen creëerden voor ‘Gymnastiek Kunstfabriek’, de scholenactie van Sporting A in het kader van het WK Turnen. Deze werden in aanloop naar en tijdens het WK tentoongesteld in 12 stedelijke accommodaties. De drie winnende kunstwerken waren te bewonderen in de inkomhal van het Sportpaleis. Op deze webpagina vind je meer info.
  • 1603: het totaal aantal downloads van het door de Gymfed speciaal samengestelde lessenpakket voor scholen, waarvan 1245 van het lager onderwijs en 358 van het secundair onderwijs.

Turnsport leeft voort in Antwerpen

Het mag duidelijk zijn dat het WK Turnen de stad ruim een week in de ban heeft gehouden en dat de organisatie van het grootste sportevenement van het jaar een goede return on investment heeft gegenereerd voor Antwerpen als sporthoofdstad van Vlaanderen en als interessante toeristische topbestemming. Nu het WK achter de rug is, betekent dat ook meteen het einde van een jaar dat bij Sporting A, de sportdienst van de stad Antwerpen, grotendeels in het teken stond van de turnsport. Met een heel aantal turngerelateerde activiteiten naar zowel erkende lokale turnclubs, Antwerpse lagere scholen als het bredere publiek, werd van februari tot en met oktober een divers en aantrekkelijk programma samengesteld rond het thema turnen. Daarin werd duidelijk dat Antwerpen niet alleen een stevige geschiedenis heeft met deze sport, maar ook een veelbelovende toekomst.

Zo brengt het WK Turnen toch een mooie legacy met zich mee voor de stad: sinds 9 september heeft de stad het 135 meter lange wereldrecord langste airtrack officieel op zijn naam staan. De Sporting A-uitleendienst heeft nu ook twee airtracks in het gamma zitten die tegen een democratische prijs kunnen worden ontleend door Antwerpse scholen en sportclubs. Dankzij het voortraject is het contact en de samenwerking met de 17 erkende Antwerpse turnclubs duidelijk verbeterd.

Met de initiaties ‘urban gym’ die op de buurtpleintjes werden georganiseerd voor jonge Antwerpenaren en de scholen werd duidelijk dat er veel potentieel zit in de urban turnvarianten als freerunning, en in acrogym voor de Antwerpse jeugd. Ook op infrastructureel vlak zit er muziek in freerunning. Naar aanleiding van het WK werkten Sporting A en de Antwerpse freerunningcommunity in samenspraak met de Gymfed ook een presentatie uit rond de ideale freerunninginfrastructuur. Deze geeft enkele richtlijnen en voorwaarden mee die kunnen dienen als voorzet om de aanleg van nieuw openbaar domein in de toekomst zo freerunningvriendelijk mogelijk te maken. Bovendien staan er ook specificaties in voor de kwalitatieve aanleg van echte freerunningparcours. Op die manier blijft het WK 2023 ook de komende jaren zijn stempel drukken op de turnsport in Antwerpen.

Comeback Biles

Het was exact tien jaar geleden dat het WK Turnen een vorige keer plaatsvond in Antwerpen, toen als onderdeel van het feestjaar in het kader van de prestigieuze titel van Europese Sporthoofdstad die Antwerpen in 2013 met trots droeg. Wie hier zeker ook goede herinneringen aan heeft, is Simone Biles. De Amerikaanse topgymnaste werd toen in het Sportpaleis voor de eerste keer wereldkampioen allround en op de vloer, als nog onbekende 16-jarige. Het was dan ook heel symbolisch dat ze tien jaar later in de Scheldestad haar officiële comeback op het wereldturntoneel mocht vieren na haar noodgedwongen opgave op de Olympische Spelen in Tokio na fysieke en mentale problemen. Nog straffer is dat ze zich bij haar comeback ook meteen terug in de kijker turnde. Zo zette ze reeds in de kwalificaties op de eerste zondag een nieuw element bij de sprong op haar naam: de Biles II. Biles turnde op een ongelooflijk hoog niveau. Het Amerikaanse damesteam won niet enkel de teamfinale; Biles kroonde zich vrijdag individueel ook tot wereldkampioen allround en zondag op balk en vloer. Ze werd in Antwerpen zo officieel de beste turnster aller tijden, met 37 medailles.

Ontgoocheling maakt plaats voor tevredenheid bij #TeamBELGYM

Er werd hard uitgekeken naar de prestaties van TeamBELGYM, onze Belgische gymnasten. De herenploeg werd zaterdag 15de tijdens de kwalificaties. Hiermee misten ze hun grote doel, namelijk een top 12-plaats die een rechtstreeks ticket voor het hele team op de Olympische Spelen 2024 in Parijs zou betekenen. Met de 15de stek verzekerden ze zich wel van een plek voor één individuele gymnast voor Parijs. Opsteker bij de mannen was ook de plaatsing van Luka Van den Keybus voor de Spelen dankzij een goede allroundscore. Zondagavond kwam daar nog de plaatsing van Antwerpenaar Noah Kuavita bij met zijn oefening op de herenbrug tijdens de kwalificaties. Op die manier zijn onze landgenoten al minstens zeker van drie plekken. Van den Keybus mocht dankzij zijn goede score in de kwalificaties als derde reserve alsnog aantreden in de allroundfinales. Ook hier zette hij een puike prestatie neer en werd hij 21ste.

De jeugdige damesploeg kende na het forfait van Nina Derwael met een schouderblessure, van Lisa Vaelen met klierkoorts, en door de voetblessure van ancien Maellysse Brassart een moeilijke start. Ondanks deze tegenslag gingen ze onder impuls van een enthousiast publiek op zoek naar een plaats in de top 12 en dus een teamticket voor de OS2024. Jammer genoeg werden er net iets te veel fouten gemaakt en kwamen ze terecht op een 17de plek, die geen recht geeft op een ticket voor de Olympische Spelen.

Peter Wouters – Schepen bevoegd voor sport, diamant, en markten en foren

Foto: Eric T’Kindt Tekst: CVO/MD/SIDK

KLIK OP DE FOTO VOOR DE FOTO’S

Deze tekst is geplaatst met schriftelijke toestemming van NVA Antwerpen

Views: 3

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more