A2A3EdwinWielrennen

Vier World Tour-ploegen starten zondag in de Antwerp Port Epic aan het Havenhuis

ANTWERPEN – Vier World Tour ploegen nemen zondag de start van de Antwerp Port Epic aan het Havenhuis in Antwerpen. Dat is misschien verwonderlijk want de wedstrijd prijkt zelfs niet meer op de UCI-kalender.

Kasseien en onverharde wegen in de Antwerpse polders, omgeven door een adembenemend havendecor. Ziedaar de belangrijkste ingrediënten die van de Antwerp Port Epic een echte spektakelwedstrijd maken die iedere renner graag op zijn erelijst wil hebben. Een indrukwekkend lijstje aan winnaars met het meest recent nog Dries De Bondt, en daarvoor klassiekerspecialisten als Florian Vermeersch, Mathieu van der Poel en Gianni Vermeersch. Start en aankomst liggen nabij het iconische Havenhuis en MAS in Antwerpen en zorgen voor een prachtige supporterszone. Tussenin zijn het water, de schepen, kranen en torenhoge muren van containers nooit ver uit het zicht.

De Antwerp Port Epic is in zijn huidige vorm nog een jonge wedstrijd waarvan dit jaar de zevende editie op de wielerkalender staat. Maar deze Antwerpse klassieker kent een rijke geschiedenis. Tot 2013 stond het onder de naam Schaal Sels bekend als een sprintersfestival met aankomst op de Bredabaan in Merksem. Twee jaar later werd er een ander karakter aan de koers gegeven en veranderde het parcours met onderweg tal van kasseistroken en onverharde wegen. Het vernieuwde concept werd fel gesmaakt en zorgt voor een aantrekkelijk en spannend wedstrijdverloop. In 2018 vloeide uit de Schaal Sels definitief de huidige Antwerp Port Epic voort.

Het peloton rijdt opnieuw door de Haven van Antwerpen naar de Wase en Antwerpse Polders. Daar worden de traditionele lussen door Stabroek, Berendrecht, Zandvliet en Hoevenen afgewerkt, waar de onverharde wegen en de kasseistroken elkaar in snel tempo opvolgen. In totaal krijgen de renners ruim 56 kilometer met obstakels voor de wielen geschoven, met net iets meer onverharde wegen (32 kilometer) dan kasseien (24 kilometer). Zoals vorige editie zal op hetzelfde parcours ook een Antwerp Port Epic ladies gereden worden. Zij krijgen 39 kilometer onverharde wegen en 25 kilometer aan kasseistroken te verwerken.

De wielerploegen worden op het Zaha Hadidplein onder het Havenhuis opgesteld. De mannen gaan van start om 12.30 uur voor 178 kilometer, de vrouwen om 10.30 uur voor 140 kilometer.

De omgeving Kattendijkdok-Oostkaai wordt tijdens de wedstrijd afgesloten voor alle verkeer. Bewoners die in de Cadixwijk wonen, kunnen wel nog via de Kattendijkdok-Oostkaai en de August Michielsstraat de wijk inrijden, de wijk uitrijden is mogelijk via de Napelsstraat. Verder zullen er op het parcours geen straten afgezet worden, tenzij tijdens de doortocht van de wedstrijd. Het is dus mogelijk dat je even wordt opgehouden, maar na de groene vlag kan je je traject verderzetten. 

Over het hele parcours en de straten rondom de aankomstzone geldt een parkeerverbod. Let steeds op de geplaatste signalisatie.

Op de voorlopige deelnemerslijst prijken vier World Tour-ploegen: Alpecin – Deceuninck met Gianni Vermeersch, Arkéa – B&B Hotels met Florian Sénéchal, Intermarché- Wanty met Gijs Van Hoecke en Team Visma Lease a Bike met Tosh Van der Sande.

Komen ook nog aan de start: onder meer Lotto Dstny met Arnaud De Lie, Total Energies met Dries Van Gestel, Uno X Mobility met Alexander Kristoff en de veldrijders van Team Deschacht – Group Hens – Containers Maes met onder meer Toon Aerts, Daan Soete en Victor Van de Putte. (EM / Foto Tibo Lodewijckx)  

Views: 686

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more