A sportnieuwsA1veldrijden

Veldrit in Gavere 2023

Verslag: SIDK/CVO/MD

Foto: Eric T’Kindt

Fotoboeken kan je openen door op de foto te klikken

Delen van link met volgende (knippen en later plakken) Veldrit in Gavere 2023 – sportindekijker.be vzw

2023 Veldrijden

Veldrit in Gavere Heren

Geniet en kijk en deel zoveel mogelijk

De afgelopen dagen viel er overvloedige regen, wat resulteerde in een spectaculair glad parcours en een gepassioneerde menigte supporters. Ondanks enkele valpartijen en zelfs wat boegeroep richting Van de Poel, alsook een incident met een minder voorzichtige fan dat Van Aert parten speelde, verliep de dag niet helemaal vlekkeloos.

Echter, de opkomst was indrukwekkend, gezien de dag zelf grotendeels droog was en velen van hun verlof gebruikmaakten om naar Gavere te trekken voor de wereldbeker veldrijden. Met ongeveer 17.000 toeschouwers genoten ze van de aanwezigheid van hun favoriete sporters, waarbij ze zich tegoed deden aan sport, versnaperingen en de sfeer.

De veldrit van Gavere staat bekend als de op één na langste, maar volgens kenners wel de zwaarste van het jaar. Rijders werden uitgedaagd met meer dan een uur fietsen op een intensief parcours, bestaande uit rondes van ongeveer 9 minuten, met in totaal zeven rondes.

Dit sportevenement brengt de groten der aarde bijeen, en in 2022 kroonde Mathieu van der Poel zich tot winnaar, terwijl in 2021 Van der Haar de zege opeiste. Voor Van der Poel is dit parcours vertrouwd terrein, en hij heeft hier al meerdere keren het hoogste podium betreden.

Winnen is voor deze man geen onbekend terrein, en het veldrijden is duidelijk zijn specialiteit. De top drie was compleet met Van der Poel op de eerste plaats, Van Aert die een aanval deed maar genoegen moest nemen met de tweede plek, en Pidcock die als derde eindigde.


Veldrit in Gavere Dames

Dank aan Eric T’Kindt, respecteer de fotorechten, deel enkel de link met logo

 

Na de heren kregen de dames (vrouwen) hun kans op het parcours. Het inrijden was niet bepaald een plezierige ervaring; het terrein was modderig en na de wedstrijd was een douche meer dan welkom.

Na een zware strijd door de modder en tegen de natuurelementen in, ging Pieterse iets te warm voor de tijd van het jaar en verre van vrieskou – aanwezig waren. De invloed van de opwarming van de aarde liet zich ook hier voelen, herinnerend aan tijden waarin het weer anders was.

Niet alleen ter plaatse waren er supporters; velen zaten voor de buis met een overschot aan kerstdiner. Eurosport, L’Équipe, NOS TV, TV2, de voormalige Sporza en enkele lokale radiozenders waren aanwezig. Een leger van sportfotografen stond paraat aan de finish, worstelend voor een plekje aan de frontlinie om de beste foto’s te schieten.

En ook wij hebben prachtige beelden die we hier kunnen delen, met dank aan Eric T’Kindt, die ondanks de uitdagende omstandigheden toch in staat was de mooiste foto’s vast te leggen. Niet iedereen is immers een topfotograaf.