A2A3AutosportEdwin

Manu Stappaerts uit Deurne organiseert voor de twintigste maal zijn Tour Amical

DEURNE –Tour Amical, de Belgische touroperator gespecialiseerd in rondritten met classic cars doorheen de hele wereld, viert zijn twintigste verjaardag.

In het jubileumjaar 2024 trekt de oldtimerkaravaan naar Griekenland en Turkije. Een mijlpaal voor organisator Manu Stappaerts, voor wie de Tour Amical ooit begon als een ‘retraite’ met een handvol vrienden.

Stappaerts: ‘Wat een tripje van een week had moeten zijn, mondde uit in een epische reis van een maand. En toen is het ontploft …’

In 2000 hadden we met enkele vrienden het zotte idee om met onze classic cars een weekje naar Tarifa te rijden, bij wijze van bezinningsmoment.

En omdat we natuurlijk allemaal een passie delen voor oldtimers. Een maand later zijn we met heel veel verhalen weer thuisgekomen.

 

Die wakkerden het enthousiasme van andere vrienden aan om het jaar erna mee te gaan. En zo is de bal aan het rollen gegaan.’

Intussen is Tour Amical uitgegroeid tot een van de grootste classic car tourorganisaties in Europa, en zelfs in de wereld.

Bestemmingen variëren van Ibiza, Marokko, Schotland, Firenze over Portugal, Corsica tot pakweg Kroatië. Het geheime ingrediënt van die succesformule? 

Stappaerts: ‘We zoeken altijd bestemmingen waar veel zon is. En zee. Ook grote steden zijn altijd heel leuk, omdat je daar een zekere vrijheid hebt en geweldige dingen kan ontdekken en bezoeken die je niet vindt in kleine dorpjes of op het platteland.

Voor mij is Amerika trouwens nog altijd een van de meest fantastische reizen die we ooit gemaakt hebben.’

In 2001 vertrok Manu met zes wagens voor de eerste officiële Tour Amical. Tien edities later, in 2013, stonden er al 120 classic cars aan de startlijn.

Stappaerts: ‘En vandaag vertrekken we soms met 300 of meer auto’s, voor een tour met 4 à 500 mensen.’

‘We zijn begonnen met enkele ‘locomotieven’: bekende, interessante zakenmensen die veel vrienden en collega’s letterlijk over de streep hebben getrokken om ook mee te doen.’

‘Fans van classic cars, chauffeurs met GT’s of supercars, rallyrijders, maar evengoed fijnproevers die het leuk vinden om overal ter wereld sterrenrestaurants te ontdekken of in de beste hotels te logeren.’

 

 

‘Die diverse mix trekt mensen aan, want het is een uitstekend biotoop voor het ontstaan van levenslange vriendschappen en zakenrelaties.’ De Tour Amical is vandaag begonnen en loopt tot zondag 19 mei. (EM / Foto’s BuzzAgency)

 

 

Views: 41

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more