A sportnieuwsAntwerpenVoetbal

La Liga 2140: pleintjescompetitie vult blinde vlek in sportaanbod

Reportage tekst en foto: Communicatie Borgerhout / stad Antwerpen

La Liga 2140: pleintjescompetitie vult blinde vlek in sportaanbod

Persbericht 5/04/2023

In Borgerhout is een nieuw voetbalproject opgestart: ‘La Liga 2140’. Het is een recreatieve voetbalcompetitie gericht op tieners. Op hun eigen buurtpleintje krijgen ze wekelijkse voetbaltrainingen en ze spelen ook competitiewedstrijden tegen teams van andere Borgerhoutse pleintjes. Met het initiatief wordt een blinde vlek ingevuld in het sportaanbod en is er tegelijk aandacht voor sociale cohesie en talentdetectie. District Borgerhout werkt hiervoor samen met partnerorganisaties Kras Sport, Jes Antwerpen, Sportinitiatief Mobadara en Samen op Straat.

Laagdrempelige sportinnovatie

Praktisch

La Liga 2140 zal plaatsvinden op volgende locaties:

  • Terloplein (Samen op Straat / Mobadara)
  • ‘Den Bleek’ in de Bloemstraat (Jes Antwerpen)
  • Luitenant Naeyaertplein (Jes Antwerpen)
  • Vincotteplein (Kras Sport).

“Het reguliere sportaanbod voor tieners is beperkt. Voetbalclubs hebben vaak wachtlijsten. Ondanks dat Borgerhout vaak als de ‘bakermat’ van het futsal in Antwerpen wordt gezien, is er, gek genoeg, amper plaats voor in de overvolle Borgerhoutse sporthallen. Dan maar weer oldskool naar de pleintjes, dachten we! Waar evengoed alle grote vedetten ooit gestart zijn. We wilden in 2020 al met dit project starten, maar daar stak corona een stokje voor. Ondertussen geven de partners aan dat er veel minder op de pleintjes wordt gevoetbald, dus hoog tijd voor La Liga 2140!”, vertelt Steve Faes, sportantenne Borgerhout, enthousiast.

Districtsschepen voor sport, Mariam El Osri, vult aan:

“Heel wat Borgerhoutse jongeren geraken moeilijk tot bij de klassieke sportclubs om verschillende redenen: hoog lidgeld, verplaatsingen, competitiviteit, tijdsinvestering ouders … Zelf een sportclub opstarten en inschrijven in een bestaande competitie is vaak heel omslachtig. La Liga 2140 speelt in op de vraag bij jongeren en hun ouders naar een recreatiever aanbod in de buurt zonder te veel verplichtingen, administratie of hoge kosten. La Liga 2140 neemt al deze drempels weg en laat de tieners voetballen. Naast het sportieve is er ook aandacht voor het sociale waar bv aandacht is voor zwerfvuil op de eigen pleintjes.”

Tieners spelen niet enkel wedstrijdjes, maar volgen ook gestructureerde trainingen op hun eigen buurtpleintje. Kras Sport, Jes Antwerpen, Mobadara en Samen op Straat nemen allen ploegjes onder hun hoede in twee leeftijdscategorieën (11-13 jaar en 14-16 jaar):

  • Elk team heeft een vaste trainer
  • Ze trainen 1 keer per week op hun buurtpleintje
  • Zoals in een echte competitie spelen alle teams een keer uit en thuis tegen alle teams uit de reeks.
  • Er is een prijs voor de kampioen en ook een beker voor fairplay.

Voetbal & sociale cohesie

‘La Liga 2140’ zet ook in op talent, ontmoeting, fairplay, opleiding en gezondheid. Zo begeleiden de partners talentvolle jongeren stap voor stap naar een voetbalclub, indien ze dat willen. Het project besteedt ook aandacht aan respect en ontmoeting naast het veld. Zo zorgt de thuisploeg voor de match steeds voor een ontvangstmoment van de uitploeg in hun buurthuis of aan hun plein. Dit zorgt voor meer verbondenheid en respect tussen de spelers en hun wijken. Er is ook een opleidingstraject aan La Liga verbonden, waarbij ervaren medewerkers oudere tieners opleiden en begeleiden om een ploeg onder hun hoede te nemen. De ploegcoaches hebben ook een voorbeeldfunctie en stimuleren de jongeren om mee verantwoordelijkheid op te nemen. Via de trainingen worden de jongeren tenslotte aangemoedigd om zowel hun conditie als techniek en tactiek te verbeteren. Ze krijgen steeds fruit aangeboden als gezonde snack.

Talentdetectie door topclubs

De Antwerpse topclubs onderschreven ook hun steun aan ‘La Liga 2140’. Naast het oog voor talent vanuit de lokale verenigingen, zullen namelijk ook talentscouts van Royal Antwerp Football Club en Futsal Topsport Antwerpen aanwezig zijn op de finaledag (17 juni) en ze zorgen ook voor mooie prijzen.