A1A3EdwinG-sport

Joyce Lefevre uit Deurne achtste op 100 meter tijdens WK G-atletiek, goud voor Carabin

DEURNE – Joyce Lefevre (T34) uit Deurne is in actie gekomen op de 100 meter tijdens het wereldkampioenschap G-atletiek.

Joyce werd derde in haar reeks in 19.61 en stootte op die manier door tot in de finale, waar ze achtste werd.

Maxime Carabin (zie foto) was de regerende wereldkampioen en wereldrecordhouder op 400 meter (T52) en in Kobe had hij weinig moeite om zijn kroon op die afstand te behouden.

Na de heats te hebben gedomineerd met een kampioenschapsrecord van 52.50, vertrok Maxime Carabin vanuit baan zes met het voornemen om een nieuwe titel aan zijn palmares toe te voegen. Gezien zijn huidige vorm leek niets hem nog in de weg te staan.

Na een sterke start kon de jonge atleet van de Ligue Handisport Francophone de race al snel naar zijn hand zetten, zijn Japanse concurrenten Tomoki Sato en Tatsuya Ito op afstand houden en een nieuwe referentietijd van 53.06 neerzetten.

Carabin: ‘Er stond overal in het stadion veel wind. Dat kwam mijn tijd niet ten goede, maar het belangrijkste doel was om een medaille te winnen.’

‘Dus ik ben heel tevreden. Ik nam meteen de leiding en kon een klein gat slaan. Daarna hoefde ik alleen maar mijn concurrenten in de gaten te houden en me aan te passen aan de wind, vooral in de bochten.’

Maar het wereldkampioenschap is nog lang niet voorbij voor Maxime Carabin, die met evenveel ambitie aan de start zal staan van de 100 en 1 500 meter (klasse T52).

Carabin: ‘Ik ben even gemotiveerd voor de 100 meter. Ik wil de dubbel pakken. De 1 500 meter is een ander verhaal. Het is de eerste keer voor mij op deze afstand, maar ik ben gemotiveerd, goed voorbereid en in vorm.’

Cécile Goens (T33) kwam in actie op de 100 meter. In de heats werd ze vijfde in 22.61. Deze tijd was niet goed genoeg voor een finaleticket.

Het is de eerste medaille voor Paralympic Team Belgium op het wereldkampioenschap G-atletiek.

In 2023 in Parijs won de Belgische delegatie zes medailles, waaronder twee met Maxime Carabin (goud op de 100 en 400 meter) en evenveel met Roger Habsch (goud op de 200 meter en zilver op de 100 meter (T51)), die nog de baan op moet in Kobe.

Peter Genyn uit Kalmthout, die ook twee medailles won in 2023 (goud op de 100 meter en brons op de 200 meter), neemt niet deel aan het WK. Hij bereidt zich tenvolle voor op de Paralympische Spelen van Parijs. (EM / Foto BPC)

Views: 28

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more