Vlaamse Autosportfederatie: Tierenteynrit op 07.01.2023

De Tierenteynrit maakte vorig seizoen, voor zijn tiende verjaardag, de overstap van de Rittensport naar de Classic wedstrijden en die trend wordt in 2023 met de elfde editie doorgezet.

De prijzen anno 2022 zijn nog niet uitgedeeld en meteen gaat al het VAS seizoen 2023 van start. Op zaterdag 7 januari is er de traditioneel vroege start van het seizoen met de Tierenteynrit. Het Classic concept blijft behouden en de nieuwe en oude kampioenen gaan dus al onmiddellijk op puntenjacht voor de grootste beker van 2023. Organisator Autostal Hemicuda vzw uit Lauwe, verlegt wel nog een keer de locatie van start en finish. Dat wordt deze keer restaurant-brasserie Au Beau Jardin in Rekkem.

Voorlopig boden zich al 36 geïnteresseerde teams aan, met daaronder heel wat gerenommeerde namen uit het Classic wereldje. Het klassement zal, volgens de gebruikte navigatiesystemen worden opgemaakt voor een klasse Expert en een klasse Touring, waaruit dan de traditionele Classic onderverdelingen in Oldtimer, Youngtimer en Toertimer zullen worden gedistilleerd.

Maar, er zijn nog andere tradities die worden gerespecteerd, zoals de naamgeving van de wedstrijd met de link naar de befaamde Gentse “Tierenteyn” mosterd. Dat is een verhaal dat teruggaat naar het “Oud huis Ferdinand Tierenteyn” van de 18de eeuw. Het bedrijf werd sindsdien natuurlijk gemoderniseerd en in een niet zo ver verleden overgenomen door Bernard Desrumaux wiens vestiging zich momenteel bevindt in Deinze.

Deelnemers en winnaars kunnen zich traditioneel verwachten aan een selectie van de smaak brengende potjes.

Dit is REKKEM

De naam Rekkem is mogelijk in de Frankische tijd ontstaan, maar er zijn meerdere verklaringen voor de betekenis. Reka (rivier) en ‘hem’ (huis) zijn verklaringen die worden aangehaald. Het dorp ontstond waarschijnlijk in de 11de eeuw en wordt voor het eerst vermeld, als Reckeham. Het is bij uitstek een grensgemeente, toen en ook nu. De streek wisselde dan ook meerdere malen van handen, dan eens Frans, dan eens Oostenrijks of Nederlands. Tot 1947 bleef Rekkem tweetalig, waarna het Vlaams werd. Vandaag is Rekkem bij de lokale bevolking vooral gekend als “grenspost”, met de vele transportbedrijven en de douane-activiteiten. De Sint-Niklaaskerk (12de eeuw), het centrale Marktplein en de Kasteelhof hoeve in het dorpscentrum zijn enkele van de bezienswaardigheden van deze kleine gemeente.

TIERENTEYNRIT

Wanneer zaterdag 7 januari 2023

Wie Autostal Hemicuda 8930 Lauwe

Wat Wedstrijd tellende voor het regionaal kampioenschap “VAS Classic” 2023 en diverse provinciale kampioenschappen (PAK)

Waar Au Beau Jardin, Moeskroenstraat 700 in Rekkem met om 14u00 de start van de eerste wagen en vanaf 20u00 de voorziene aankomst.

Info jan.verschaeve

Hits: 122