A sportnieuwsA1AlgemeenFietsen

Fotowedstrijd en fietstocht trekken de Gestalten op gang.

Arendonk, Oud-Turnhout en Ravels vieren feest rond landschapskunstwerken
16 juni 2023
Drie opvallende gele kunstwerken zetten het landbouwleven in Arendonk, Oud-Turnhout en Ravels in de verf. De komende maanden kunnen bezoekers via een fietstocht en een zomerse fotowedstrijd de stalen Gestalten in het landschap van dichtbij leren kennen. Tijdens het openingsfeest op zaterdag 24 juni kwamen alvast veel nieuwsgierigen een kijkje nemen. Ontwerpersduo Vincke De Vidts en gedeputeerde Kathleen Helsen hopen dat inwoners én bezoekers actief en creatief aan de slag gaan met de deze nieuwe landschapskunstwerken.  

 

Veel nieuwsgierig volk voor de opening van de Gestalten in Ravels. Vooraan staan boerendochter Kaat Pelkmans (Oud-Raveldonk), gedeputeerde Kathleen Helsen en architectenduo Hannah De Vidts en Floris Vincke. – Foto: provincie Antwerpen.

 

“Met dit openingsfeest verwelkomen we de Gestalten in het landschap én in de gemeenschap”, klinkt het bij gedeputeerde Kathleen Helsen. “Toen we vorig jaar een ontwerpwedstrijd uitschreven voor landschapskunst in Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout, waren de juryleden meteen weg van het ontwerp van Vincke De Vidts. De gele stalcontouren zijn een duidelijke verwijzing naar de landbouw, ze geven een prachtige doorkijk op het omringende landschap en ze hebben ook iets speels en creatiefs. Omdat de Gestalten op elk van de drie locaties in een andere compositie staan opgesteld, beleef je ze in de verschillende gemeenten toch op een andere manier. Vandaag tonen we met de partners alvast een aantal toffe ideeën, waarbij de Gestalten zowel decor als onderwerp vormen.”

In Oud-Turnhout staan de Gestalten aan weerszijden van een landweg en lijken zo passanten vanuit de berm aan te moedigen. In Ravels staan ze achter elkaar, waardoor je de indruk krijgt van een langgerekte stalvorm. En bij de Tafelberg in Arendonk staan de drie Gestalten als matroesjkapoppetjes over elkaar heen, wat ze tot een soort van kiosk of podium maakt.

Benieuwd naar creatieve invulling

 

Kaat Pelkmans van landbouwerscollectief Oud-Raveldonk en gedeputeerde Kathleen Helsen verdelen ‘Gestaltenspeciallekes’ met lokale producten. – Foto: provincie Antwerpen

Het veld rondom de Gestalten in Ravels en Arendonk is door het Agentschap Natuur en Bos ingezaaid met veldbloemen die van nature in dit landschap thuishoren. In Arendonk is bovendien nog een origineel wandelpad aangelegd: architectenduo Vincke De Vidts heeft er betonnen putdeksels van verschillende afmetingen op speelse wijze achter elkaar aangelegd. In het najaar komen in elk mangat van de ronde putdeksels ook nog inheemse struiken, zoals spork, lijsterbes en hazelaar.

Floris en ik zijn erg geïnteresseerd in het snijvlak tussen kunst en architectuur en hoe je daarmee beleving kan creëren,” vertelt Hannah De Vidts. “De basis van ons ontwerp is in dit geval altijd dezelfde eenvoudige, krachtige en herkenbare figuur: een stalen contour in de vorm van een typische stal, als symbool voor de landbouw. De Gestalten hier nu in het landschap te zien staan, is voor ons heel bijzonder. Door ze telkens vanuit een andere hoek te zien, lijken ze wel te dansen.”

We zijn benieuwd om te zien hoe de gemeenten en de inwoners met de Gestalten omgaan. Voor ons was het een heel boeiend project, we hopen dan ook dat de Gestalten de mensen hier inspireren om zelf iets met de kunstwerken te doen. Dat kan met sport en spel, met iets creatiefs of kunstzinnigs, maar net zo goed als setting voor een feest, fotoshoot of film. Nu is het aan jullie”, zegt Floris Vincke aan de aanwezigen.

Lokale landbouwers lanceerden idee voor landschapskunst

Ook de leden van landbouwerscollectief Oud-Raveldonk zijn actief in de weer. Ze verdelen vruchtensappen aan de dorstige fietsers en verkopen een ‘Gestaltenspecialleke’ met onder meer kerstomaatjes, kersen en durocvlees. Maar niet alleen dat: het zijn zij die het oorspronkelijke idee voor landschapskunst lanceerden bij de provincie, RURANT en de gemeenten. Dat vertelt boerendochter én communicatiespecialist Kaat Pelkmans: “Met Oud-Raveldonk willen we als land- en tuinbouwers het samenspel tussen ons beroep en het landschap tonen. Landschapskunst zoals de Gestalten laten je op een meer intense manier rondom rond kijken. Met hun knalgele kleur en strakke vorm zijn echt aanwezig in het landschap – net zoals de landbouw aanwezig is in het landschap.”

Lokaal gemaakt

 

Gedeputeerde Kathleen Helsen en architecten Hannah De Vidts en Floris Vincke spelen klompjesgolf, mét miniatuur Gestalten als poortjes. – foto: provincie Antwerpen

Metaalbewerker Jef Dries, die met zijn bedrijf de stalen structuren heeft gemaakt, kijkt met een brede glimlach naar de klompengolfspelers. Hij maakte de originele golfpoortjes én stond ook in voor de productie van de Gestalten zelf. “Als boerenzoon was ik op slag enthousiast toen ik over de stalen Gestalten hoorde”, zegt hij. “Toen mijn staalbedrijf de opdracht kreeg, heb ik dan ook een vreugdedansje gedaan. Om op deze manier iets kunnen doen voor dit landschap en voor de landbouw, waarin ik zelf ben opgegroeid… dat klópt gewoon voor mij.”

Fotowedstrijd #Gestalten

De meeste activiteiten van zaterdag waren eenmalig. De fietstocht die de drie Gestalten met elkaar verbindt is wel een blijver. De ARO-partners willen de 34 km lange route nu verder uitwerken en uitbreiden met landbouw- en plattelandsbeleving.

En er is ook een zomerse fotowedstrijd, waarmee iedereen het fotogenieke kantje van de Gestalten in de verf kan zetten. “Met een fotowedstrijd willen we iedereen uitnodigen om op Instagram of facebook toffe, speelse of kunstzinnige foto’s te plaatsen met de Gestalten – of een stukje ervan – in beeld. Wanneer je op die social media #Gestalten bij je publieke foto plaatst, doe je tot 31 augustus automatisch mee aan onze zomerfotowedstrijd en maak je kans op een cadeau cheque om lokale producten te kopen”, klinkt het bij de drie gemeenten.

 

 

Visits: 9

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more