A1AlgemeenMobiliteit

Definitief plan Petercelle: ruimte voor tram én voor bewoners, handelaars en bezoekers vuurwerk op oudejaar in Gent

In de definitieve plannen van het Petercelle-project is er ruimte voor toegankelijke haltes, comfortabele voetpaden, terrassen en groen. Op aangeven van buurtbewoners en handelaars komen er extra parkeerplaatsen: 14 laad- en losplekken in de Kortrijksepoortstraat, 87 bewonersparkeerplaatsen in de omgeving en 245 parkeerplekken voor fietsers.

Het Petercelle-project gaat in februari 2024 van start en duurt zeker tot 2029. De werken gebeuren in fases. De route van de Kortrijksepoortstraat tot en met de Veldstraat wordt helemaal vernieuwd, zowel onder als boven de grond. De heraanleg moet onder meer zorgen voor een vlottere doorstroming van de tram. Brede voetpaden, toegankelijke tramhaltes, meer groen, zitbanken en terrassen zullen de drukke as een pak aangenamer maken.

In februari 2024 gaat het project van start met de asfaltering van de Veldstraat. Vanaf maart tot december zijn er voorbereidende werken van de Predikherenlei tot aan het eind van de Veldstraat. Tramlijn T1 volgt tijdens de werken een omleiding.

Extra plekken voor fiets- en auto parkeren

Na overleg met de buurt werden de ontwerpplannen aangepast. In de definitieve plannen komen in de Kortrijksepoortstraat 14 parkeerplaatsen voor laden en lossen voor bewoners en 1 extra laad- en loszone voor vrachtwagens. Ook in de directe omgeving zijn er aanpassingen. Zo komen er in de buurt 87 parkeerplaatsen voorbehouden voor bewoners en 8 extra autodeelplaatsen.

In de Jozef Plateaustraat komen 15 plaatsen voor kortparkeren en in de Kannunikstraat 2 plaatsen voor laden en lossen voor bewoners. Vrachtwagens krijgen laad- en loszones op het Koophandelsplein en in de Jozef Plateaustraat en de Ketelpoort.

 

In totaal komen er ook 245 parkeerplekken voor fietsers in de Kortrijksepoortstraat, Verlorenkost, Coupure Links, Ketelpoort, Voldersstraat, Hoornstraat en op het Koophandelsplein. In de Bagattenstraat komt een extra fietsparkeervak.

Samen met de bewoners en de handelaars zijn we erin geslaagd om op de drukste tramas van Vlaanderen ruimte te vinden voor toegankelijke haltes, plaats om te parkeren en te lossen en te laden. Ook voor extra groen en terrassen vonden we ruimte. Een hele puzzel, maar ik ben tevreden met het resultaat.Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Ik ben heel blij dat de as eindelijk aangepakt wordt, zeker de Veldstraat heeft dringend nood aan een volledige heraanleg. We mogen ook niet onderschatten wat de impact van de werken zal zijn. Daarom voorzien we via PuurGent extra budget om onze handelaars te ondersteunen. Sofie Bracke, schepen van Economie


Voor het tweede jaar op rij kunnen Gentenaars de overgang van oud naar nieuw vieren met geluidsarm en dus diervriendelijk vuurwerk aan Portus Ganda. De nieuwjaarsreceptie vindt dan weer plaats op zondag 14 januari.

Vorig jaar was het vanwege de wind tot op het laatste moment onzeker, maar kon het eindejaar vuurwerk uiteindelijk toch doorgaan. Net zoals vorig jaar staat er ook dit jaar weer een geluidsarm en dus diervriendelijk spektakel op het programma. Hoge vuurwerkpijlen en luide knallers blijven achterwege.

De publiekszone bevindt zich opnieuw aan de Voorhoutkaai. Het Veermanplein en de verlaagde kaai aan de Voorhoutkaai zijn niet toegankelijk. Ook de Bavobrug is afgesloten. Het vuurwerk start stipt om middernacht en eindigt een kwartier later. Samen aftellen kan vanaf 23 uur.

We sluiten het jaar opnieuw in stijl af, met respect voor buurt en dieren dankzij het geluidsarm vuurwerk. Samen genieten aan de Portus Ganda en terugblikken op een ongelooflijk feestjaar en dan vooruitkijken naar de vele ontmoetingen op de nieuwjaarsdrink.Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten

Zelf vuurwerk afsteken in de publiekszone mag niet. Elders vuurwerk afsteken mag in Gent enkel op oudejaarsnacht tussen middernacht en 1 uur. Voor de rest van de eindejaar periode gelden strenge regels, ook voor het op zak hebben van vuurwerk. Bommetjes en ander knalvuurwerk zijn altijd verboden.

Nieuwjaarsreceptie

De nieuwjaarsreceptie aan de stadshal vindt dit jaar plaats op zondag 14 januari van 11 tot 13 uur. Alle Gentenaars zijn welkom. Ook deze keer trakteert de Stad met drankjes, zo’n 28.000 om precies te zijn, van bier en glühwein tot water, fruitsap en soep.

Jan Matthys presenteert, de burgemeester speecht en Pierke geeft zijn kijk op de actualiteit. The Fatback Brass Band luistert samen met lokale muziekhelden het feestje op en Wim Claeys presenteert zijn nieuwjaar lied. Afsluiten gebeurt zoals vanouds met Klokke Roeland.

Contact