De Kiekeboes sieren nieuw streetart-kunstwerk in Merksem
Zaterdag 19 september vindt de eerste editie van Mark’em plaats. Tijdens dit Merksemse streetart-festival fleuren acht jonge kunstenaars de grijze zuilen van Bibliotheek Park op met graffiti geïnspireerd op de Kiekeboes van Merho. Iedereen kan hen die namiddag aan het werk zien, zelf deelnemen aan workshops of een streetart-wandeling en genieten van slam poetry. Verder staat er een expo over Merho, zijn band met Merksem, en de Kiekeboes op het programma.
Deze zaterdag nemen de kunstenaars de zuilen aan Bib Park onder handen. Ze inspireren zich op acht covers van de Kiekeboes. De keuze is niet toevallig. Hun geestelijke vader, striptekenaar Merho, woonde lang in het district en de eerste strips van – toen nog – Kiekeboe ontstonden in Merksem. Merho viert dit jaar bovendien zijn 50-jarig jubileum als striptekenaar en wordt tijdens Mark’em in de bloemetjes gezet. Ook de pers is hierbij van harte welkom op zaterdag 19 september om 15 uur aan Bib Park, Van Heybeeckstraat 28A, 2170 Merksem.
Van de graffitikunstenaars komen illustratice Laura Vargas en EMS ook uit Merksem. De andere deelnemende artiesten zijn Napam, Kitsune, Jango Jim, Lobster Robin, 2 Dirty en Simon Mannaerts.
Mark’em is natuurlijk meer dan alleen streetart-kunstenaars aan het werk zien. Wie het zelf voelt kriebelen kan deelnemen aan een van de twee workshops. Verder kunnen bezoekers een begeleide streetart-wandeling doen door het district. Doorlopend is er ook de expo over Merho en de Kiekeboes in de bib en zijn er optredens van woordkunstenaars. Comedian Manu Moreau is de host van dienst. In jongerencentrum Bouckenborgh staan er verschillende optredens op het programma met onder andere de comeback van de hiphophelden Sint-Andries MC’s. De optredens zijn al volzet.
Mark’em praktisch
- zaterdag 19 september
- gratis
- programma
- bibliotheek Park, Van Heybeeckstraat 28A
-
-
- 13.30 uur: graffitiworkshop Spray & Play (10 tot 14 jaar)
- 14.00 uur: vertrek eerste streetart -wandeling
- 14.00 uur: Kristien Van Hee (woordkunstenaar, slam poet)
- 15.00 uur: Merho wordt in de bloemetjes gezet door disctristsschepen voor jeugd Sonja De Meyer en Standaard Uitgeverij. Daarna geeft Oonark Klaes (woordkunstenaar, slam poet) het beste van zichtzelf.
- 15.30 uur: vertrek tweede streetart-wandeling
- 16.00 uur: Anna Khina (woordkunstenaar, slam poet)
- 16.10 uur: soloset van Scale, een van de leden van de Sint-Andries MC’s
- doorlopend van 13.30 tot 17 uur
- kunstenaars aan het werk
- expo ‘Merho, de Kiekeboes en Merksem’ in bib Park
- Jongerencentrum Bouckenborgh, Bredabaan 559
- 17 – 19 uur: graffitiworkshop Spray & Play (16+)
- 20 uur: Chibi Ichigo (hiphop in het Russisch en Nederlands) – volzet
- 21 uur: Zediam (Engelstalige rap, solo-act van een van de Soul’Art artiesten) – volzet
- 22 uur: Sint-Andries MC’s – volzet
-
- Voor de workshops en wandelingen zijn er slechts 10 plekken per keer beschikbaar.
- Meer info en inschrijven: www.merksem.be – Klik hier voor de rechtstreekse link.
- Bezoekers moeten zich houden aan de geldende coronamaatregelen (mondmasker, registratie ter plaatse…).
Over streetart in Merksem
Het district Merksem, Bibliotheek Park en Jongerencentrum Bouckenborgh werken samen voor de eerste editie van Mark’em, een Merksems streetart-festival. Het district is de voorbije jaren uitgegroeid tot een echt streetart-district. Vele werken sieren Merksemse muren, er is een streetart-wandeling en Tim Marschang, ook bekend als Streetartwerpenaar, woont in het district. Hij verzamelt alle mooie graffiti-kunstwerken van Antwerpen op social media.
Over de expo en de band van Merho met Merksem
Tegelijk met het streetart-project opent in Bib Park een expo over Merho die nog loopt tot en met 31 oktober tijdens de openingsuren van de bib. Bezoekers komen er meer te weten over het Merksemse verleden van de stripauteur en kunnen nog nooit gepubliceerde potloodtekeningen bewonderen die Merho maakte van de Kiekeboes bij verschillende bekende Antwerpse locaties. Meer info over de expo staat op https://www.ccmerksem.be/expomerho.
Merho (geboren in 1948 als Rob Merhottein) was 10 jaar toen hij met zijn ouders in 1959 van de Seefhoek naar Merksem verhuisde. Ze kwamen terecht in de Meereigen. Al vrij jong wilde Merho striptekenaar worden. Al lachend vertelt hij: “Ik herinner me nog dat ik op tram 3 zat en over de brug van het Sportpaleis reed. Thuis speelde ik poppenkast en het enige wat ik las waren strips. Opeens kreeg ik een ingeving. Ik ga bekend striptekenaar worden! Dus niet gewoon striptekenaar maar een bekend striptekenaar. Zo simpel ging het.”
Dankzij zijn wiskundeleraar werd een eerste stripje ‘Zoz en Zef ‘ afgedrukt in Jong Caritas, een blad van de Broeders van Liefde. Het werd doorheen heel Vlaanderen verdeeld in al hun scholen. Later werd een albumpje ‘Zoz en Zef Parade’ op 1000 exemplaren gedrukt bij de toenmalige Merksemse drukkerij Scheltiens. Merho en zijn klasgenoten verkochten het boekje van deur tot deur voor 20 frank. Ook zijn tweede strippublicatie kwam in Merksem tot stand. De vader van een schoolvriend werkte voor de Christelijke Middenstandsorganisatie. Die had in die tijd een eigen merk van kortingzegels: Comidac. Met z’n tweeën ontwierpen ze een reclamestrip rond die zegeltjes. De vader van de vriend schreef de teksten en Merho tekende. ‘Comi & Dacske’ verscheen nationaal in het ledenblad, waarin ook Marc Sleen publiceerde. Merho ontwierp in die periode ook tal van affiches en illustraties voor de jaarlijkse groot opgezette Merksem Kermis.
Merho vond in Merksem ook de vrouw van zijn leven, trouwde in het districtshuis en bleef er de eerste jaren van zijn huwelijk wonen. In 1970 (nu 50 jaar geleden) startte hij als medewerker bij Studio Vandersteen, maar de droom van een eigen serie bleef knagen. Hij broedde op een familiestrip en vertrok van de figuur Kiekeboe uit het poppenspel van zijn oudere broer Walter. Indertijd ontwierp hij zelf die pop in opdracht van zijn broer. De rest van de familie verzon hij erbij in zijn appartementje aan de Vuurkruisenlaan.
Eind jaren 70 verscheen het eerste avontuur van Kiekeboe, De Wollebollen, in albumvorm. Begin jaren 80 ontving Merho de Bronzen Adhemar, meteen de hoogste onderscheiding voor striptekenaars in Vlaanderen. In 1990 maakte Merho de overstap naar Standaard Uitgeverij. Er kwamen verschillende adaptaties voor film, televisie, toneel en radio. Verder ook een postzegel, een luchtballon, standbeelden en stripmuren. Bij het verschijnen van album 125 in 2010 onderging Kiekeboe een grondige facelift. Op een groter formaat en met een gans nieuwe coverlay-out werd de reeksnaam omgedoopt tot de Kiekeboes. In 2014 riepen de luisteraars van Radio 1 ‘Album 26’, uit tot beste Belgische strip aller tijden. Met meer dan 25 miljoen verkochte exemplaren is de Kiekeboes momenteel de best lopende stripreeks in Vlaanderen.
Views: 954