A1gent

Bevraging rond toerisme toont fiere, maar ook bezorgde Gentenaars

Een bewonersonderzoek van de Stad Gent en Toerisme Vlaanderen, waarbij afgelopen zomer 1.779 Gentenaars bevraagd werden, toont aan dat de Gentenaars nog steeds fiere stadsambassadeurs zijn. Toch is er ook bezorgdheid: bijna de helft vindt dat het aantal toeristen de leefbaarheid van de stad vermindert.

Het recente bewonersonderzoek wijst uit dat de Gentenaars nog steeds fiere stadsambassadeurs zijn. Net als in 2021 steunt twee derde van de bevraagden het toerisme in Gent. 75 procent vertelt graag over wat er allemaal te beleven valt in Gent. Toch zijn er ook duidelijke signalen. Zo vindt 66 procent het centrum overvol en vindt 49 procent dat het aantal toeristen de leefbaarheid in de stad in het gedrang brengt. Verder gelooft 65 procent dat Airbnb-accommodaties wonen in Gent duurder maken.
De Stad Gent zet nu al in op duurzaam toerisme. Om de impact van toerisme op de huizenmarkt te temperen, geldt er bijvoorbeeld een vakantiewoningenstop. Bovendien betalen bestaande vakantiewoningen een dubbele citytax. Het cruisetoerisme wordt ingeperkt, en het komende jaar onderzoekt de Stad Gent een verdere hotelspreiding en een autocarverbod in het centrum.
Dat het thema toerisme de Gentenaars blijft beroeren, is zeker. Terwijl in 2021 maar 32 procent van de Gentenaars aangaf meer betrokken te willen worden bij het beleid rond toerisme, is dat nu al 45 procent. Gentenaars zijn ook meer op de hoogte. Zo weet 22 procent dat de Stad Gent inzet op duurzaam toerisme, terwijl dat in 2021 maar 9 procent was. Een nieuwe Gentse inspraakronde wordt gepland in 2024.

En wat vinden de toeristen zelf?

foto stad Gent

Volgens het recente marktonderzoek van Toerisme Vlaanderen geven toeristen tot slot nog steeds hoge tevredenheidsscores aan hun bezoek aan Gent. 8,9/10 voor verblijfsbezoekers en 8,7/10 voor dagbezoekers. Bezoekers komen vooral voor het culturele aanbod en de gastronomie. Intussen lijkt 2023 een topjaar te worden voor verblijfstoerisme in Gent, mogelijk wordt dit jaar de kaap van 1,5 miljoen overnachtingen gehaald.

Gent is de max. Daar zijn zowel toeristen als bewoners het over eens. De Gentenaar laat wel verstaan zelf ook nog van het centrum te willen genieten. Als Stad delen we die bezorgdheid. We hebben hiervoor al verschillende stappen ondernomen en gaan met dit signaal verder aan de slag.Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme

Views: 0

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more