A sportnieuwsAlgemeen Sportnieuwstafeltennis

Belgische medaille op Europese Kampioenschappen tafeltennis !!!

De Belgen zakten met 4 heren en 3 dames af naar Warschau, Polen, voor de Europese Kampioenschappen tafeltennis. Daar wordt al een ganse week gestreden voor de titels en medailles in het enkel-, dubbel- en gemengd dubbelspel. We zijn ondertussen aanbeland bij de laatste wedstrijden van deze kampioenschappen. Het is geleden van 2005 (Jean-Michel Saive met zilver in het enkelspel) dat de Belgen nog een medaille naar huis konden meebrengen. Maar aan deze droge periode komt eindelijk een einde.

Cedric Nuytinck, met zijn Poolse dubbelpartner Jakub Dyjas, stootte namelijk door naar de finale van het heren dubbel. Zij namen zonet de maat van het Portugese duo Apolonia / Monteiro met duidelijke 3-0 cijfers (11-8, 11-6, 11-5). Voor België is het pas de derde medaille ooit in het dubbelspel. In 1960 pakten Walter Dugardin en Roland Georges eveneens de bronzen medaille. En Jean-Michel Saive, wie anders, pakte in 1994 een zilveren medaille met de Kroaat Zoran Primorac.

Kunnen Cédric en Jakub voor het eerste dubbel goud zorgen? Daarvoor moeten ze morgen voorbij het Russische duo Grebnev-Katsman. Deze wedstrijd is voorzien om 16.10 uur en is live te volgen via deze link: https://www.ettu.tv/en-int/playerpage/666246

In het enkelspel werden helaas geen potten gebroken. Bij de mannen geraakte Florent Lambiet niet op de hoofdtabel. Robin Devos en Martin Allegro bereikten wel de hoofdtabel en vervoegden zo Cédric Nuytinck (rechtstreeks geplaatst). Maar daar ging het voor de drie spelers mis bij de laatste 64. Bij de dames geraakte Margo Degraef niet door de kwalificaties. Nathalie Marchetti slaagde daar wel in, en zij vervoegde zo  Lisa Lung (rechtstreeks geplaatst) op de hoofdtabel. Maar ook zij gingen er beiden uit bij de laatste 64. De enige Belg die ooit medailles binnenhaalde in het enkelspel was uiteraard Jean-Mi. In 1994 pakte hij goud, in ’92 en ’05 moest hij genoegen nemen met zilver.

 

In het gemengd dubbel bereikte het duo Devos-Lung knap de hoofdtabel. Maar samen met het duo Lambiet-Marchetti (rechtstreeks geplaatst) liep het daar mis bij de laatste 32. Ook hier is de medailleoogst van de Belgen heel mager. Slechts 1 Belg kon ooit in het gemengd dubbelspel een medaille pakken. U kan het uiteraard al raden… Jean-Mi pakte in 1990 een zilveren medaille met Gabriella Wirth (Hongarije).

Eind september gaan de Europese Kampioenschappen voor landenteams door. Zowel de heren- als damesploeg zijn rechtstreeks geplaatst. Hier pakten de Belgen nog maar 1 keer een podiumplaats. In 2008 werd brons behaald. Het Belgische mannenteam bestond toen uit Jean-Mi, Martin Bratanov, Yannick Vostes, Benjamin Rogiers en Kilomo Vitta.

Alle info over het EK in Warschau, inclusief resultaten: https://www.ettu.org/en/events/ittf-european-individual-championships-/general-information/

Meer info: info@vttl.be

Views: 118

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more