A2A3EdwinWielrennen

Abrahamsen wint Brussels Classics, Toon Vandebosch (Malle) met dubbele gevoelens richting crossseizoen

BRUSSEL – Er was een tijd dat veldrijders vanaf het Belgisch wegkampioenschap hun conditie opbouwden richting crossseizoen. Die tijd ligt achter ons. Toon Vandebosch (24) uit Malle bijvoorbeeld begon eraan op 1 mei. Vandaag reed hij een ultrasnelle Brussels Cycling Classics in dienst van Kaden Groves. Het was echter Jonas Abrahamsen die won. Hij doet dus even goed als zijn land- en ploeggenoot Alexander Kristoff gisteren in de Heistse Pijl. Biniam Girmay werd tweede, Kaden Groves derde.

Het zal nooit iets worden met de Brussels Cycling Classics, ooit Parijs-Brussel. Publiek, noch pers, liggen er wakker van en de hellingen die het parcours moeten stofferen liggen te ver van de aankomst om een rol van betekenis te kunnen spelen. De traditionele vroege kopgroep bestond uit zes renners. Toen die werden ingerekend brak het peloton in twee stukken en uiteindelijk geraakten Svrcek en Abrahamsen voorop. De Noor liet zijn vluchtgezel in de steek en hield net genoeg voorsprong over om te zegevieren. Abrahamsen: ‘Ik ben trots op het team. Gisteren wonnen we al met Alexander Kristoff en vorige week bereikten we met zijn allen de aankomst in Circuit Franco-Belge. Ik denk dat onze eerste hoogtestage hier wel iets mee te maken heeft. Het was een ervaring en ik voel me heel sterk nu.’

Toon Vandebosch deed wat van hem werd gevraagd. Zijn kopman stond net mee op het podium. Vandebosch: ‘Vanaf de start lag het tempo bijzonder hoog. Zeker tot aan de Muur was het zeer hectisch. Maar zelfs nadien zakte de snelheid amper. Ik heb best een goede koers gereden. Ik heb mijn job gedaan. Ik moest ervoor zorgen dat onze jongens mee voorin zaten richting Muur. Dat is goed gelukt. Senne Leysen was de man om op kop te rijden maar die was er al even af. Daarom heb ik het tempo hoog gehouden in de groep zodat de koplopers niet echt ver wegreden. Toen Senne terugkwam heb ik mij gespaard om de anderen terug af te zetten bij de tweede beklimming van de Muur.’

‘Mijn seizoen is tot nu toe goed verlopen maar nog niet super al was dat ook niet de bedoeling. Ik ben vooral crosser. Op 1 mei ben ik eraan begonnen met een kermiskoers, de Ronde van het Waasland. Ik heb vijf eendagskoersen gereden en de Ronde van Noorwegen. Het komt er nu op aan om opnieuw de ‘koershardheid’ te voelen, bezig te blijven en een doel voor ogen te houden en dit alles met het oog op het crossseizoen. Het BK wordt mijn piek. Daar zou ik graag goed zijn al rijd ik uiteraard ook dan in dienst, niet om te winnen.’

‘Wat dat crossseizoen betreft heeft men alles door elkaar gegooid. Ik heb de kalender nog niet goed bekeken maar de Wereldbekerwedstrijden werden allemaal kort bij elkaar gestoken. Ik heb daar mijn vragen bij. Hoe gaan ze dat doen qua selecties? De eerste acht Belgen zijn zeker. Anderzijds is de top bij ons erg breed. Voor de jongens die mogelijk geselecteerd zullen worden – waar ik voor alle duidelijkheid niet bij hoor – zal dit een moeilijke zaak worden. Dat is zonde. Dat ze hervormen kan ik begrijpen maar ze moeten dat stap voor stap doen. Bij hoe het nu gebeurt stel ik me vragen.’

‘Ik zal altijd wel in eerste instantie veldrijder blijven al denk ik eraan om op latere leeftijd iets meer naar de weg te lonken. Dat zal echter pas gebeuren nadat ik in de cross iets betekend heb. Ik weet dat gravel een hype is op dit moment. Ik heb maar één dergelijke wedstrijd gereden. Dat was vorig jaar tijdens het BK/EK in Leuven. Ik kan er weinig over zeggen. De toekomst zal uitwijzen hoe het zal verder lopen. Ik start volgende week ook niet in Dwars door Hageland. Van donderdag 13 tot zondag 16 juni rij ik de Oberösterreich Rundfahrt. Dan volgt het BK en nadien neem ik rust alvorens we de planning richting veldritseizoen gaan bekijken.’ Vandaag eindigde Toon Vandebosch op een 47ste plaats in de grote groep, die op 1’44” over de streep kwam.

Edwin MARIËN

Views: 8

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more