A1A3EdwinWielrennen

Vlaamse voorjaarsseizoen eindigt woensdag met Brabantse Pijl

OVERIJSE – Nu woensdag 10 april vormt De Brabantse Pijl de traditionele overgang van de Vlaamse kasseiklassiekers naar de Ardense hellingen. De mannen vertrekken zoals steeds in Leuven, voor de vrouwen weerklinkt het startschot in Lennik.

Net als de voorbije jaren start de wedstrijd van de Elite Mannen op het Ladeuzeplein in Leuven. Vanaf 10.55 uur worden de renners voorgesteld, waarna om 12.35 uur de wedstrijd op gang geschoten zal worden.

De mannen trekken vanuit Leuven eerst richting Beersel en de Bruine Put. Vervolgens rijden ze net als de vrouwen via Waals-Brabant naar Overijse. Na 75 kilometer beginnen zij aan een identieke finale als de vrouwen. Vier ronden met daarin Hertstraat, Moskesstraat, Holstheide en S-bocht in Overijse beslissen over winst en verlies na een rit van 195 kilometer. De opvolger van Dorian Godon is bekend rond 17.10 uur op de Brusselsesteenweg.

Aan de zijde van de winnaar van 2023, Dorian Godon, vinden we Cosnefroy in de selectie van Decathlon AG2R La Mondiale. De Fransman stond al drie keer op het podium in Overijse. Ook De Bondt staat voor de Franse formatie aan de start. Ook Barguil (Team dsm-firmenich PostNL) en Matthews (Team Jayco AlUla) stonden al op het podium in de laatste Vlaamse voorjaarsklassieker. Net als Ben Hermans (Cofidis), die in 2015 zegevierde.

Daarnaast staat ook Hirschi (UAE Team Emirates) op de startlijst, samen met Politt en Morgado, respectievelijk derde en vijfde in Vlaanderens Mooiste. Normaal zou ook revelatie Maxim Van Gils (Lotto Dstny, zie foto) uit Wuustwezel, derde in de Strade Bianche, aan de start staan maar gisteravond besloot het team – op zijn verzoek – zijn naam te schrappen. Hij wil zich concentreren op het drieluik Amstel-Waalse Pijl-Luik. Verder zullen het duo Quinten Hermans – Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck), olympisch kampioen Carapaz (EF Education-EasyPost) en het nummer zes van vorig jaar, Kamp (Tudor Pro Cycling Team), meerijden.

De tv-uitzending op Tipik begint om 14 uur, op Eén om 15 uur en op Eurosport om 15.45 uur.

De Elite Vrouwen vertrekken om 10.50 uur in Lennik. De ploegenvoorstelling op de Markt in Lennik begint om 9.30 uur.

Vanuit Lennik trekken de vrouwen eerst richting Beersel waar na dertien kilometer al de eerste van in totaal twintig hellingen wacht. Na een korte lus door Waals-Brabant rijden ze met nog zo’n 75 kilometer te rijden het lokale circuit in Overijse op. Daar wacht hen dezelfde lus als de mannen, die ze in totaal vier keer zullen afleggen. Na 135 kilometer kennen we omstreeks 14.15 uur de opvolgster van Silvia Persico.

Silvia Persico (UAE Team ADQ) zal van start gaan met het rugnummer 1. Om zichzelf op te volgen moet ze voorbij onder meer Tourwinnares Vollering (Team SD Worx – Protime). De Nederlandse was vorig jaar tweede na Persico en mocht in 2022 zegevieren. Zij staat aan de start met onder meer Europees kampioene Bredewold en de Hongaarse Vas.

De concurrentie komt zoals steeds van Lidl – Trek waar ze met Longo Borghini en Van Anrooij zowel de winnares als het nummer drie van de Ronde van Vlaanderen aan de start brengen. Bij AG Insurance – Soudal Team is het uikijken naar de Belgische Ghekiere, die de krachten bundelt met Moolman-Pasio. Canyon//SRAM Racing zakt met Cromwell naar Lennik af. Bij Fenix-Deceuninck draagt Kastelijn het nummer van de kopvrouw. De wedstrijd bij de vrouwen is live te volgen via Pickx live. Info: https://www.debrabantsepijl.be/nl (EM)

Views: 159

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more