A sportnieuwsAlgemeenAlgemeen SportnieuwsAntwerpenJudo

Udo Quellmalz voorgesteld als nieuwe hoofdcoach bij Judo Vlaanderen

WILRIJK – Na het vertrek van de Nederlander Mark van der Ham als hoofdcoach bij Judo Vlaanderen naar Azerbeidzjan ging Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx op zoek naar een geschikte vervanger die het uitgestippelde beleid van Judo Vlaanderen inzake coaching en begeleiding van onze topsport judoka’s verder kon zetten.

Klik op de foto om meer foto’s

In maart werd contact opgezocht met de Duitser Udo Quellmalz die toehapte. Vanavond stelde  Judo Vlaanderen haar nieuwe hoofdcoach, na zijn eerste werkdag, voor in de Wilrijkse Topsportschool.

Udo Quellmalz ‘Quelle’werd op 8 maart 1967 geboren in Leipzig, toen nog de Duitse Democratische republiek (DDR). Als judoka trad hij driemaal op rij aan op de Olympische Spelen. De eerste maal gebeurde dat in 1988 (Seoel) namens de DDR. Vanaf 1990 kwam Quellmalz uit voor het verenigde Duitsland. In 1992 (Barcelona) won hij de bronzen medaille in de klasse tot 65 kilogram. In de bronzen kamp versloeg hij toen onze landgenoot Philip Laats uit Wilrijk. Vier jaar later, in 1996 (Atlanta), zette hij in de halve finale van dezelfde gewichtsklasse opnieuw Philip Laats opzij om uiteindelijk het goud en de Olympische titel op zak te steken.

Ook op de Wereldkampioenschappen van de IJF haalde hij medailles: tweemaal goud (1995 Chiba en 1991 Barcelona), zilver (1989 Belgrado) en brons (1993 Hamilton). Quellmalz, werd in 1998 actief als judocoach. Hij was onder meer Judo Performance Director voor het Britse team, technisch directeur en hoofdcoach bij de Oostenrijkse judofederatie en sportleraar in scholen in Qatar, Kazakstan en Duitsland. Tot nu was hij clubcoach bij Judo Club Leipzig.

Sleeckx: ‘Na het vertrek van Van der Ham hebben wij onmiddellijk overleg gepleegd met onze judoka’s en trainers in verband met diens opvolging. We gingen op zoek naar iemand die het werk van Van der Ham kon verder zetten en die ‘evidence based’ wou werken. Op die manier kwam ik al snel bij Quellmalz uit. Ik kende hem en zijn manier van werken in Oostenrijk en Groot-Brittannië. Ik ben ervan overtuigd dat wij de juiste persoon hebben gevonden. De eerste gesprekken dateren van eind maart. Uiteraard hebben wij onze keuze voorgesteld aan Sport Vlaanderen en aan het BOIC. Udo is iemand die het zowel als judoka als als coach gemaakt heeft, op kampioenschappen én op Olympische Spelen.’

Quellmalz: ‘Het is niet gemakkelijk om judoka’s nog te verbeteren wanneer ze al een hoog niveau behaald hebben. Uiteraard kende ik de Belgische topjudoka’s wel. We zijn samen op oefenkamp geweest en daar heb ik veel kunnen observeren. Niet alleen op de mat, maar ook ernaast. Uiteraard tellen in de eerste plaats de resultaten maar er moet ook ‘fun’ zijn. Ik ben geen trainer die een bepaalde strategie oplegt. Ik wil eerst zien wat een judoka in zijn mars heeft. Ik werk dus zeer persoonlijk. Iedereen wordt individueel aangepakt. Matthias Casse (geboren in Mortsel en ereburger van Hemiksem) is top van de wereld maar er zijn heel veel goede judoka’s in zijn categorie. Ik heb een contract ondertekend van twee jaar met optie. Ik moet heel veel leren over mijn judoka’s: lichaamsgewicht; lichaamsbouw, gevechtstechniek: het maakt iedereen uniek. Voorlopig verblijf ik in Ter Elst in Edegem maar het is de bedoeling om een woonst te vinden hier in de buurt.’ De eerste belangrijke afspraak is het WK in Boedapest van donderdag 6 tot donderdag 13 oktober.

 

 

 

 

 

Tekst – Edwin Mariën

Foto – Marc Demartin

 

 

 

Views: 123

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more