A_Archiefsportnieuws

Primeur en helden op bezoek kleuren tweede competitiedag Special Olympics Belgium Nationale Spelen 2019

Healthy Athletes Program bewijst ook dit jaar meerwaarde voor gezondheid atleten

Sint-Niklaas – Dag twee van de Special Olympics Belgium Nationale Spelen 2019 in Sint-Niklaas en Beveren. Het sportieve programma, verdeeld over liefst twintig disciplines, draait intussen op volle toeren. In verschillende disciplines werden vandaag al medailles uitgereikt, meer bepaald in atletiek, zwemmen, paardrijden, wielrennen, judo, sportspelen en gymnastiek. In de loop van de ochtend ging ook een primeur van start: voor het eerst staat unified zeilen op de affiche; dat vindt plaats in recreatiepark De Ster in Sint-Niklaas. Daar worden morgen ook de finales afgewerkt. Bij Play Unified sporten atleten met en zonder een verstandelijke beperking samen.

Nog meer Unified Sports werden vandaag ‘uitgetest’ tijdens de Radio 2 Play Unified Experiences. Deze sporten maken dan wel geen deel uit van de officiële competities, maar kunnen evengoed op veel belangstelling rekenen. De aanwezigheid van de teamkapiteins tijdens de try-out rugby zat daar vast voor iets tussen: zowel kinderchirurg Erwin Van Der Veken (Topdokters) als Dempsey Hendrickx (bekend van het Ketnetprogramma Helden) gaven het beste van zichzelf op het rugbyterrein.Erwin Van Der Veken: “Als kinderchirurg en ex-rugbyspeler vond ik het toepasselijk om hier te zijn en de atleten te ondersteunen tijdens de Special Olympics Belgium Nationale Spelen.”

Dempsey Hendrickx: “Ik vind het heel fijn om hier aanwezig te zijn. Door samen te spelen wil ik de atleten en vooral de kinderen steunen die deelnemen, en aantonen dat het Play Unified-principe zeer belangrijk is. Je merkt trouwens dat de kinderen er echt van genieten om hier te zijn.”

Gezondheidsscreening blijft belangrijk

Naast sociale inclusie draagt Special Olympics Belgium ook gezondheidspromotie en -screening hoog in het vaandel. Sinds dit jaar kunnen Special Olympics-atleten zich gratis laten screenen in geen zeven (zoals vroeger) maar acht domeinen: Health Promotion, Fun Fitness, Healthy Body, Special Smiles, Healthy Hearing, Opening Eyes, Fit Feet en Diabetes Prevention (nieuw). Elk jaar weer bewijst het Healthy Athletes Program zijn meerwaarde. Enkele voorbeelden? In de loop van de komende weken krijgen 65 atleten een bril thuis geleverd nadat is gebleken dat hun zicht niet optimaal was. En bij tien atleten werden niet eerder vastgestelde slikproblemen (dysfagie) ontdekt.

Maar soms zijn de gedetecteerde problemen ook ernstiger. Martin Ott, Clinical Director Healthy Body: “Een van de atleten had al een tijd last van stoelgangproblemen en tachycardie. Wat bleek? Bij een biopsie die hij als baby had ondergaan, waren enkele zenuwbanen geraakt en was er littekenweefsel ontstaan. Dat had doorheen de jaren geleid tot wat in de medische wereld een ‘megacolon’ wordt genoemd. Dat verklaarde meteen ook zijn huidige gezondheidsproblemen. Een andere atleet bleek dan weer een insufficiëntie in de voorkamer van het hart te hebben. Die denkpiste kwamen we op het spoor door onder meer ontstekingen en zwellingen aan zijn benen, alsook een ‘morbus cushing’. Sowieso zijn dat problemen waarmee je het best zo snel mogelijk gespecialiseerde hulp zoekt. Het is dus een goede zaak dat we ze hier gedetecteerd hebben.”

Komende highlights

Later deze avond geeft Sam Gooris nog een optreden op het podium van de Sportzone Beveren. Om 20.30 u kunnen alle atleten en supporters de sympathieke zanger ‘zien gaan met zijn basketsloefkes aan’. Aansluitend gaat hij ook nog even langs bij Special FM, de Special Olympics-radiozender die ook dit jaar weer te beluisteren is op 87.7 FM en online op www.special-olympics.be.

Binnen de Radio 2 Play Unified Experiences zijn er op zaterdag nog twee karatesessies gepland in Sportzone Beveren en wordt de Clementwijk in Sint-Niklaas een tijdelijke racebaan voor de fietsers van Special Olympics. Uiteraard krijgen de verschillende competities (twintig in totaal, verspreid over tien locaties) hun beslag.

Na de laatste wedstrijden en medaille-uitreikingen, is het vervolgens alweer tijd voor de Sluitingsceremonie. Die vindt om 17 uur plaats in de Sportzone Beveren. De ceremonie is voor iedereen toegankelijk. Het is het moment waarop atleten trots hun medailles kunnen tonen en voor een jaar afscheid wordt genomen van de Vlam van de Hoop. Special Olympics Belgium kijkt er alleszins naar uit om het publiek uit Beveren, Sint-Niklaas en de wijde omgeving talrijk te mogen verwelkomen!

Alle wedstrijden zijn gratis toegankelijk voor het grote publiek. Alle informatie is te vinden op www.special-olympics.be

Foto: Henny Seroeyen – © SOB2019

Views: 202

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more