Het nieuws dat De Laet Ritchie RAFC gaat verlaten kwam deze week vrij onverwacht.

Anderlecht – RAFC 1-0
Reportage MD/CVO

Hij wordt beschouwd als een clubicoon, zoals de grote media rapporteren. En inderdaad, we moeten erkennen dat hij een van de steunpilaren van RAFC is geweest. Hij is een product van de jeugdopleiding en zijn echte doorbraak kwam in 2006, toen RAFC nog in de tweede klasse speelde. Dankzij zijn bijdrage speelt de club nu al enkele jaren in de hoogste afdeling. Voetbal is een teamsport en spelers zoals Ritchie hebben mede het succes van de club bepaald. Hij wordt erkend als een speler van wereldklasse, wat blijkt uit zijn welkomst over de hele wereld.

Of er een nieuwe rol voor deze speler bij RAFC is weggelegd, zal de toekomst uitwijzen.

Op zaterdag 30 maart 2024 stond de wedstrijd Anderlecht – RAFC op het programma, in het kader van de Champions’ Play-offs.

Anderlecht is terug van weggeweest en dat moeten ze serieus nemen, vooral op eigen terrein.

De eerste 45 minuten waren saai, maar in minuut 43 viel er een rode kaart voor Owen Wijndal, vanwege een kopstoot tegen Hazard. Owen Wijndal is eigenlijk verbonden aan de Nederlandse club AFC Ajax, maar speelt tot het einde van het seizoen bij RAFC.

Na een korte rustperiode werden er wijzigingen doorgevoerd. Vincent Janssen werd vervangen door De Laet en Chidera Ejuke werd vervangen door Soumaila Coulibay.

Het zat er al een tijdje aan te komen: alleen de doelpunten telden nog. Ondanks kansen wist alleen Anderlecht te scoren in minuut 52, met een doelpunt van Killian Sardella: 1-0. Maar Anderlecht was niet tevreden met slechts één doelpunt en bleef aandringen.

RAFC voelde de druk om te scoren en maakte onnodige fouten, wat resulteerde in een gele kaart voor Jurgen Ekkelenkamp in minuut 80. De coach greep in en Jurgen werd vervangen door Gyrano Kerk.

In minuut 81 volgde nog een wissel: George Ilenikhena werd vervangen door Victor Udoh.

In minuut 86 werd het nog even spannend met een mogelijke penalty voor Anderlecht vanwege een fout van Van Den Bosh. Maar de VAR greep in en het bleek geen penalty te zijn.

Het waren lange extra minuten, met nagelbijtende fans van RAFC en Anderlecht die zich doorzetten. In de blessuretijd van 90 + 3 was er bijna een 2-0 voor Anderlecht, maar Dreyer miste op enkele centimeters.

RAFC had een moeilijke start en kreeg in de laatste fase van het spel ook een gele kaart voor kapitein Alderweireld, wat de vijfde kaart van de wedstrijd was.

Anderlecht is terug, en vooral in de tweede helft waren ze de sterkere ploeg.