A2A3EdwinWielrennen

Geel krijgt een Velodroom maar het is niet (helemaal) wat je denkt

GEEL – In 2022 vond de eerste editie van het project ‘burgerbudget’ plaats. Dankzij het burgerbudget krijgen Gelenaars een financieel duwtje in de rug om hun idee zelf te realiseren voor een betere of aantrekkelijkere buurt of stad.

Johan Alen droomde van opnieuw een ‘Velodroom’ in deeldorp Holven in Geel. Niet de wielerpiste die er begin vorige eeuw was, maar een leuk fietsparcours aan het speelplein Helleblok waar kinderen kunnen ravotten met de fiets en veilig hun fietsbehendigheid trainen.

In de eerste helft van vorige eeuw was er in Geel-Holven een heuse Velodroom, de Heidebloem genoemd.

Begin jaren 60 was de baan echter in verval geraakt en werd ze afgebroken. Enkel de straatnamen Velodroomstraat en Velodroomwijk verwijzen nu nog naar deze historische site.

Tegenwoordig is deze omgeving mooi omgevormd tot een speelplein met langs één kant speeltuigen en langs de ander kant een grasplein/voetbalveld. Het geheel is omkaderd door groen, bomen en hagen. 

Morgen maakt hij samen met helpende handen uit de buurt en de lokale Chiro deze droom waar.

Dan steken de leiders en aspi’s van Chirojongens Alowio en enkele buurtbewoners samen met Johan de handen uit de mouwen. Samen graven ze het uitgestippelde fietsparcours uit, leggen ze de heuveltjes en bochten aan en zaaien ze een bloemenmix in op sommige plekken.

Het fietsparcours kwam tot stand na overleg met verschillende stadsdiensten. Het parcours wordt aangelegd rondom de zone van de speelhuisjes met zandbank en de zone van de speeltoren en schommel.

Deze speelzones zelf en het voetbalveld blijven ongewijzigd. Om 18 uur volgt er een openingsfeest voor alle helpers en buurtbewoners met een foodtruck, drank, een tent en vuurkorven.

De leidsters van Chiro Branie zorgen mee voor de logistiek. De chiroleden van chiro Holven mogen het parcours komen ‘infietsen’.

Alen: ‘Ik heb dit project ingediend met mijn buurman Ian. Ondertussen zijn er ook vrienden, een aantal buurtbewoners, de Fietsersbond en de Chiro van Holven mee in ons verhaal gestapt. Het is fijn om te zien dat heel wat mensen hun schouders er mee willen onderzetten. Het plein wordt nu al veel gebruikt, hopelijk kan het parcours nog een extra boost geven voor de buurt.’

‘We hebben buurtbewoners opgeroepen om morgen te komen helpen. Vanaf 9 uur zijn we de hele dag bezig op het speelplein van de Helleblok. Iedereen die graag de handen uit de mouwen steekt, is van harte welkom. Nadien willen we alle helpers bedanken en de realisatie vieren met een groot buurtfeest.’

In 2024 geeft stad Geel opnieuw 100 000 euro aan haar inwoners om creatieve, vernieuwende acties uit te voeren.

Zeventien diverse projecten werden ingediend. Van zaterdag 20 april tot zondag 19 mei kunnen Gelenaars stemmen op hun drie favoriete projecten, via www.ideevoorgeel.be/burgerbudget  (EM / Foto Stad Geel, op de foto zie je een soortgelijk project dat is verwezenlijkt in Rijkevorsel)

.

Views: 105

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more