A1A3EdwinWielrennen

Elias Maris (Oelegem): ‘Jammer dat deze Renewi Tour biljartvlak is’

BILZEN – Vanochtend werd in Riemst de start gegeven van de negentiende Renewi Tour, een rittenkoers die over Belgisch en Nederlands grondgebied wordt gereden. Nu, noem het eerder een veredelde Ronde van Vlaanderen. Er wordt 42 kilometer over Waals grondgebied gekoerst – dat gebeurde vandaag – en zaterdag volgen nog evenveel kilometer in Nederland. In het overige zijn er twee wedstrijddagen in Limburg en drie in West- en Oost-Vlaanderen.

Renewi staat voor ecologie. Zo zijn alle volgwagens van de organisatie elektrisch en wordt er uitsluitend gewerkt met LED-schermen. Het parcours is biljartvlak, op enkele hellingen – die voor doorwinterde profs geen enkel probleem mogen vergen – na. Zo was er vandaag de Slingerberg, met een ‘klein beetje’ zin voor overdrijving vanmorgen voor de start de ‘Alpe d’Huez’ van Limburg genoemd, omdat er negen bochten zijn.

De voorstelling van de renners gisteren en de start vanochtend vonden plaats op een prachtige plek: de brug van Vroenhoven. Zowel de brug als het geïntegreerde belevingscentrum zijn bijzondere plaatsen, waar twee verhalen samenkomen: het begin van de Tweede Wereldoorlog en de economische kracht van het Albertkanaal. Aankomstplaats Bilzen, nauwelijks enkele kilometer verderop, was ooit befaamd om haar criterium ‘De nacht van Bilzen’.

Vorig jaar werd er ook van Riemst naar Bilzen gereden. Toen was het de slotetappe, nu de openingsrit. Het decor aan de aankomst was toen indrukwekkend voor de toeschouwers – de landcommanderij van Alden Biezen – maar niet meteen voor de renners. Die hielden de benen stil omdat de omloop té gevaarlijk was in hun ogen. Uiteindelijk werd er toch verder gereden over een ingekort parcours en won Matej Mohoric. Daarom dat de organisatoren dit jaar niets aan het toeval overlieten. De rit van vandaag verliep over brede wegen en eindigde op de Rode Kruislaan. Drie weken voor de start werden de teams en de rennersvakbond CPA op de hoogte gebracht van wat hen zou wachten.

Het deelnemersveld van de Renewi Tour is zowat het sterkste dat je bij elkaar kan krijgen op een moment dat ook de Ronde van Spanje wordt afgewerkt. Uiteraard verschijnen er vooral snelle renners aan de start. Drie van de vijf etappes zullen naar alle waarschijnlijkheid uitdraaien op een groepsspurt. Morgen wacht een tijdrit in Tessenderlo en in de slotrit naar Geraardsbergen zou Mathieu van der Poel naar goede gewoonte weleens kunnen uithalen.

De rit van vandaag was dan ook geschiedenisloos. Een vroege kopgroep en een massaspurt maar wel eentje met incidenten. De vijf die voorin reden waren het duo Jordy Bouts-Axel Huens van Tour de Tietema, een ander koppeltje (Ceriel Desal-Loïc Vliegen) van Bingoal WB en eenzaat Lars Craps van Flanders Baloise. Op zestien van de 164 kilometer van de streep werd het kwintet gegrepen en kon men overgaan tot de orde van de dag: de voorbereiding op de pelotonsprint.

Die verliep niet meteen naar wens. Daan Hoole moest na een val zelfs de wedstrijd verlaten en in de slotfase ging onder meer Olav Kooij tegen de vlakte. In de spurt kon Jonathan Milan Jasper Philipsen nog remonteren waardoor de Italiaan meteen de eerste leiderstrui mag omgorden.  Axel Zingle werd derde maar de nummers vier en vijf – Tim Merlier en Dylan Groenewegen – kwamen al rollend over de streep. Het was Merlier die uitweek naar rechts waardoor hij en de Nederlander ten val kwamen. Beiden werden geraakt aan schouder en rug. Groenewegen werd overgebracht naar het ziekenhuis van Maastricht voor verder onderzoek. Merlier werd door de wedstrijdjury gedeklasseerd.

‘IK BEN NIET ECHT TEVREDEN OVER MIJN SEIZOEN’

Elias Maris (24) uit Oelegem eindigde als 59ste in dezelfde tijd als de winnaar. Zijn seizoen had beter gekund maar dat was buiten zijn wil om. ‘Jules Hesters is de sprinter in onze  ploeg. In een peloton met World Tour-ploegen is het niet makkelijk om hem te helpen. Ik ben al niet direct de man van de lead out. Ik heb hem op het einde wat naar voor kunnen brengen. Voor mij was daarmee mijn missie geslaagd.’

‘Het was warm maar op zich was het voor mij nog te doen. Ik heb voldoende ijszakjes tegen mijn rug gehouden. Het was een vrij rustige koers maar op het einde zag je toch dat de hitte een rol had gespeeld. Ik vind het jammer dat je op voorhand weet dat veel ritten – zoals vandaag – zullen uitdraaien op een pelotonsspurt. Ik vraag me af waarom er geen Ardennenrit is. Vandaag hadden ze toch makkelijk wat zwaardere beklimmingen kunnen opzoeken. Waarom starten ze niet in Limburg en finishen ze niet in Wallonië? Dat had plezant geweest. Wanneer je nu kijkt naar het deelnemersveld dan zie je dat er heel wat sprinters mee doen. De laatste rit is dan weer op maat gesneden van de klassieke renners. Dan verwacht ik een Van der Poel, een Mohoric of een Tim Wellens.’

‘Ook in deze wedstrijd is het belangrijk om visibiliteit te hebben en voor de Super 8-trui te gaan. Daarom zat vandaag Lars Craps mee in de ontsnapping. De twee andere ploegen die daar duidelijk voor gaan zijn Bingoal en Tietema. Niet toevallig dat zij beiden twee mannen mee voorin hadden. Dat was voor ons geen ideale situatie voor ons. Maar ik had liever voor een bergtrui gestreden. Een sprint bergop ligt me  beter. Ik weeg 62 kilogram dus vlakke sprinten zijn niet meteen iets voor mij. Maar het is simpel: vermits er geen bergen zijn is er ook geen bergtrui.’

‘Ik ben niet echt tevreden over mijn seizoen. Ik heb wel wat pech gehad. Niet dat ik te kampen kreeg met breuken of langdurige blessures zoals een aantal van mijn ploegmaats maar ik heb heel de winter gesukkeld met een knieprobleem dat maar niet overging. De voorbereiding op het seizoen was dus al niet ideaal. Halfweg het seizoen kwam ik er wel wat door en haalde ik een aantal mooie uitslagen. Na het BK ben ik op hoogtestage vertrokken. Daar heb ik COVID gekregen. Die hoogtestage was dus voor niks geweest. Kort daarop werd ik nog een keer ziek. Op die manier is het niet makkelijk om een conditie op te bouwen maar ik denk dat ik nu stilaan aan de beterhand ben. Laat ons hopen dat ik me nog kan tonen tijdens de laatste wedstrijden van het seizoen.’

‘Na deze Renewi Tour rijd ik nog Fournies, wat een sprinterskoers is. Tegen het einde van de maand start ik in de Ronde van Luxemburg. Daar vind ik een parcours dat me zou moeten liggen. Dat is de belangrijkste wedstrijd waar ik nog naar uitkijk. Nadien zijn er nog enkele ééndagskoersen zoals Binche, waar ik hopelijk het seizoen goed kan afsluiten. De Ronde van Luxemburg mag je echt niet onderschatten. Die haalt elk jaar een hoog niveau niettegenstaande het geen World Tour-wedstrijd is. De grote ploegen nemen er altijd de start. Voor hen is dat een ideale aanloop richting WK. Ik zal er onder meer Mathieu van der Poel opnieuw tegen komen. Waar mijn toekomst ligt weet ik nog niet. Momenteel zijn er niet teveel alternatieven. We zien wel.’ Waarna Marias werd opgeëist voor de dopingcontrole.

Edwin MARIËN

Views: 97

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more