A2mobiliteit

600.000 bezoekers genieten van vijf dagen Lichtfestival

 

Foto en reportage : Stad Gent

Het Lichtfestival Gent klokt na vijf dagen af op 600.000 bezoekers. Zowel de grote als de meer verdiepende werken vielen bij het publiek in de smaak. Publiekslievelingen waren onder meer de projecties in de Sleepstraat, het oplichtende waterscherm aan de Sint-Jorisbrug en de vuurvliegjes in het Baudelohof.

De laatste dag van het Lichtfestival zijn er 110.000 mensen naar Gent afgezakt om de lichtkunstwerken te bewonderen. In totaal zijn de afgelopen vijf dagen, van 31 januari tot en met 4 februari, 600.000 bezoekers naar Gent gekomen voor een bezoek aan het festival. Dat zijn er minder dan de vorige editie in 2021, toen er tijdens coronaperiode heel wat interesse was.

Op woensdag en donderdag waren het vooral inwoners van Gent en omliggende gemeenten die het festival een bezoekje brachten. De andere dagen kwamen dan weer opvallend meer bezoekers van buiten Gent en het buitenland. Door de lagere opkomst was er op veel momenten meer tijd om ten volle van de kunstwerken te genieten. Ook de ingetogen werken kwamen meer tot hun recht. De organisatie blikt dan ook tevreden terug.

Merci aan de 240 medewerkers die op het terrein aanwezig waren om iedereen de weg te wijzen. Meer dan 20 stadsdiensten hebben samengewerkt om het Lichtfestival in goede banen te leiden. We kijken heel tevreden terug op het verloop van het festival en zijn enorm trots op de 31+1 kunstwerken die we hebben kunnen tentoonstellen.Bram van Braeckevelt, schepen van Feesten

Publiekslievelingen

Heel wat kunstwerken ontpopten zich tot selfie-favorieten van het publiek, zoals het blauwe licht en de analoge projecties van Claudia Reh in de Sleepstraat en aan de Sint-Salvatorskerk. Buurtbewoners werkten op voorhand met de kunstenares mee om de beelden te maken. Ook het kleurrijke waterscherm Monad aan de Sint-Jorisbrug en het vuurvliegjesveld in het Baudelohof konden veel bezoekers bekoren. Een volledig overzicht van alle werken staat nog steeds op www.lichtfestivalgent.be.

Nie neute, nie pleuje!

Het kunstwerk Tierra, de grote, rode bol aan de Dokken, geraakte vrijdagavond beschadigd door de wind en kon niet meer hersteld worden. De Stad Gent zorgde meteen voor een ludiek alternatief met de verlichte stadslijfspreuk Nie neute, nie pleuje!, inclusief een oplichtende hartslag. ‘Jacob, the wise snowman’ kampte dan weer met opstartproblemen, maar kon uiteindelijk toch heel wat bezoekers bekoren.

Mobiliteit

De bemande fietsparkings aan de Korenmarkt, Dampoort, het Coyendanspark, het Tolhuispark en de Sint-Michielshelling deden het goed: in totaal stalden zo’n 8.200 bezoekers daar de afgelopen vijf dagen hun fiets. In de onbemande fietsparkings waren dat 2.600 bezoekers.

 

De centrumparkings liepen elke dag snel helemaal of bijna helemaal vol. Ook de park-and-rides werden druk gebruikt: bijna 9.000 wagens vonden doorheen het festival hun weg naar de de vijf grootste P+R’s aan de rand van de stad.