A1AlgemeenAlgemeen SportnieuwsG-sport

Vromant sprint naar brons, België sluit WK G-wielrennen af met acht medailles en Francis Rombouts

Ewoud Vromant sprint naar brons in de wegrit – (c) SWpix.com / Paralympic Team Belgium

 

 

 

 

 

Francis Rombouts behaalt brons op het Europees kampioenschap boccia

Francis Rombouts behaalt brons op het Europees kampioenschap boccia Op de European Para Championships, dat verschillende Europese kampioenschappen G-sport bundelt, won Francis Rombouts de match voor brons tegen de Portugees Araújo. Onze bocciatopper won zijn wedstrijd in Rotterdam met 6-0. Francis Rombouts was, na de verloren halve finale donderdag, gebrand op een medaille op een Europees kampioenschap. In de kleine finale stond hij tegenover de jonge Portugees David Araújo. Ondanks de wedstrijd enkele uren werd uitgesteld, was Francis niet van de kaart. Hij opende sterk in het eerste end en liet de Portugees daarna nooit meer in de wedstrijd komen. Rombouts won uiteindelijk met overtuigende 6-0 cijfers. “Het is een super gevoel”, vertelde Francis na zijn wedstrijd. “Ik had de hele wedstrijd onder controle, ik behaalde opnieuw mijn beste spelniveau waarbij alles lukte.” In 2005 behaalde ‘Blackjack’ al zilver op het EK en vorig jaar eindigde hij op een knappe vierde plaats op het wereldkampioenschap in Rio de Janeiro. Rombouts merkt wel een verschil met zijn zilveren medaille op het EK in 2005. “Het niveau is relatief hetzelfde gebleven, maar de sport is gegroeid qua populariteit. De aandacht groeit en opmerkelijk meer landen nemen deel. Wat alleen maar positief is voor de bocciasport.” Het is de eerste keer dat de Europese kampioenschappen in deze vorm plaatsvinden. De multidisciplinaire competitie brengt tien G-sporten samen in dezelfde gaststad (Rotterdam). 17 Belgische atleten nemen deel in vier verschillende disciplines (boccia, boogschieten, badminton en wielrennen). Wat is boccia? Boccia is een paralympische sport die gelijkenissen vertoont met petanque. Boccia wordt beoefend door mensen met een ernstige fysieke beperking aan de werparm en kan individueel, in pair (2 spelers) en in team (3 spelers) gespeeld worden. Het doel van deze sport is om de lederen speelballen (zes blauwe en zes rode) zo dicht mogelijk bij de witte doelbal, genaamd ’jack’, te gooien of te rollen.

Op de European Para Championships, dat verschillende Europese kampioenschappen G-sport bundelt, won Francis Rombouts de match voor brons tegen de Portugees Araújo. Onze bocciatopper won zijn wedstrijd in Rotterdam met 6-0.

Francis Rombouts was, na de verloren halve finale donderdag, gebrand op een medaille op een Europees kampioenschap. In de kleine finale stond hij tegenover de jonge Portugees David Araújo. Ondanks de wedstrijd enkele uren werd uitgesteld, was Francis niet van de kaart. Hij opende sterk in het eerste end en liet de Portugees daarna nooit meer in de wedstrijd komen. Rombouts won uiteindelijk met overtuigende 6-0 cijfers.
Het is een super gevoel”, vertelde Francis na zijn wedstrijd. “Ik had de hele wedstrijd onder controle, ik behaalde opnieuw mijn beste spelniveau waarbij alles lukte.”

In 2005 behaalde ‘Blackjack’ al zilver op het EK en vorig jaar eindigde hij op een knappe vierde plaats op het wereldkampioenschap in Rio de Janeiro. Rombouts merkt wel een verschil met zijn zilveren medaille op het EK in 2005. “Het niveau is relatief hetzelfde gebleven, maar de sport is gegroeid qua populariteit. De aandacht groeit en opmerkelijk meer landen nemen deel. Wat alleen maar positief is voor de bocciasport.”

Het is de eerste keer dat de Europese kampioenschappen in deze vorm plaatsvinden. De multidisciplinaire competitie brengt tien G-sporten samen in dezelfde gaststad (Rotterdam). 17 Belgische atleten nemen deel in vier verschillende disciplines (boccia, boogschieten, badminton en wielrennen).

Wat is boccia?

Boccia is een paralympische sport die gelijkenissen vertoont met petanque. Boccia wordt beoefend door mensen met een ernstige fysieke beperking aan de werparm en kan individueel, in pair (2 spelers) en in team (3 spelers) gespeeld worden. Het doel van deze sport is om de lederen speelballen (zes blauwe en zes rode) zo dicht mogelijk bij de witte doelbal, genaamd ’jack’, te gooien of te rollen.

Ewoud Vromant sprint naar brons in de wegrit – (c) SWpix.com / Paralympic Team Belgium

Op het wereldkampioenschap G-wielrennen in Schotland heeft Ewoud Vromant brons behaald in de wegrit, klasse MC2. De renner uit Herzele moest de Australiër Darren Hicks en Fransman Alexandre Léauté in de laatste ronde laten rijden.

De koers in de klasse MC2 werd bijzonder hard gemaakt. De Fransman Alexandre Léauté probeerde van in het begin het verschil te maken en sprong al in de eerste ronde weg. Daarachter liep de samenwerking uitstekend en zo kon onze landgenoot met een groep terugkomen. Vervolgens waren het de Fransman, de Australiër Darren Hicks en Ewoud Vromant die regelmatig het verschil probeerden te maken en de wedstrijd hard maakten.

Ewoud Vromant sprint naar brons in de wegrit – (c) SWpix.com / Paralympic Team Belgium

In de laatste ronde kon Darren Hicks een versnelling van de titelverdediger uit Frankrijk, wel pareren. Vromant moest een gaatje laten en de twee vogels waren gaan vliegen. In een sprint voor brons haalde Ewoud het uiteindelijk nipt voor de Brit Matthew Robertson en de Griek Nikolaos Papangelis.

“Gezien het koersverloop moet ik tevreden zijn”, zei Ewoud – die krampen had – na de finish. “De Fransman was de sterkste en onklopbaar vandaag. Ik heb één keer geprobeerd, maar ze kwamen terug en toen wist ik dat we voor een medaille moesten koersen.”

Vromant is tevreden met zijn twee bronzen plakken op dit WK. “Die medaille op de piste was er niet, dat is jammer, maar al bij al moet ik wel tevreden zijn met twee keer brons hier.” Hij blikt meteen vooruit op zijn eerstvolgende doelen. “Of ik volgende week meedoe aan het EK, beslis ik later. De Paralympische Spelen volgend jaar zijn het belangrijkste doel.”

Paralympic Team Belgium behaalde acht medailles op de wereldkampioenschappen G-wielrennen in Glasgow: zeven in wegwielrennen, één in baanwielrennen.

Views: 4

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more