A1A3Edwin

Dodentocht verwelkomt 13 000 deelnemers uit 43 landen. Oudste deelnemer is 95 jaar.

BORNEM – Op vrijdag 9 augustus beginnen 13 000 wandelaars aan de 55ste editie van de 100KM Dodentocht in Bornem. Sinds 2018 mogen er niet meer mensen deelnemen.

63,33 procent van de deelnemers zijn mannen. De wandelaars en lopers hebben 43 verschillende nationaliteiten. Deze landen leveren het meest aantal deelnemers: België (11 828), Nederland (578), Duitsland (330), Verenigd Koninkrijk (71), Frankrijk (43), Luxemburg (39), Denemarken (38), Noorwegen (vijftien), Zweden (veertien), Spanje (dertien),  India (elf) en Polen (tien).

De oudste deelnemer is Hendrik Dupont uit Brasschaat. Hij is 95 jaar oud en neemt voor de 34ste keer deel. De oudste vrouw is Magda Van Lent uit Puurs-Sint-Amands. Zij is 77 jaar en start voor de 40ste keer. Daarmee heeft zij ook de meeste deelnames bij de vrouwen achter haar naam staan.

De jongste deelnemers zijn Liam Lambrecht uit  Lede en Linde De Wilde uit Hingene. Zij werden beiden geboren op 26 december 2008. Herman Stael (74) uit Veldegem heeft het meeste aantal succesvolle deelnames achter zijn naam: 49. De oudste mannelijke deelnemer uit Bornem is Louis Van Keer (78) met twintig succesvolle deelnames.

Het parcours voor deze 55ste editie ziet er anders uit dan de voorbije edities. Net als de voorbije jaren ligt de start in Breeven. Van daaruit vertrekken de wandelaars voor een kleine lus van ongeveer tien kilometer waarbij de eerste waterbevoorrading zich aan de Abdij van Bornem bevindt en niet in Breeven.

Van daaruit gaat het richting Boomstraat, Broekstraat, fietserstunnel naar de alom gekende controlepost aan DAF Aerts en Friesland. Vanuit Bornem wandelen de deelnemers via Hingene naar Wintam. Daar is wel opnieuw een controlepost, dit ter vervanging van de controlepost in Ruisbroek. Vanuit Wintam gaat het opnieuw via het jaagpad naar Ruisbroek. Eens Ruisbroek voorbij volgt het ene nieuwe stuk na het andere elkaar op.

De wandelaars wandelen vanuit Ruisbroek, niet naar Breendonk, maar richting Kalfort naar een nieuwe controlepost in sporthal De Schans. Vervolgens wandelen ze naar Lippelo om via Opdorp aan de controlepost in Buggenhout uit te komen. De wandelaars komen dus niet in Breendonk en Steenhuffel.

De post halfweg ligt op ongeveer 55 kilometer in Opwijk. Acht kilometer verder wandelen ze opnieuw langs een nieuwe controlepost in Opstal om van daaruit richting Baasrode te wandelen, naar de controlepost in Hangar 43.

De laatste 23 kilometer gaat het van Sint-Amands naar het Park Fort Liezele om via Puurs-centrum Oppuurs te bereiken. Daar is zaal de Mispel een controlepost.

Van daaruit gaat het richting Branst. De legendarische laatste kilometers over Luipegem in Bornem werden niet geschrapt uit het parcours. Net zoals de aankomst nog steeds in het centrum van Bornem is.

Meer dan 1 300 vrijwilligers zijn er nodig om tijdens het weekend de wandelaars in de watten te leggen en alles in goede banen te leiden. Tenten opbouwen, controleposten bemannen, wandelchips bezorgen, uitscannen van wandelaars, …

Sinds juni 2023 mag je tijdens evenementen enkel nog werken met herbruikbare bekers. De organisatie zet ook deze editie volop in op dit systeem. In totaal worden 170 000 herbruikbare bekers ingezet, die nadien worden opgehaald en industrieel gereinigd door een firma. In samenwerking met Pidpa zet men ook in op extra watertappunten. Deze zijn te vinden voor iedere controlepost. Wandelaars kunnen er zelf hun drinkbus of camelbag vullen met drinkbaar water.

De deelnemers wandelen ook voorbij Kasteel d’Ursel, dat sfeervol verlicht zal zijn. Ze worden daar verwacht tussen 22.30 uur en 1.30 uur en komen binnen langs de grote poort. Ook de zomerbar daar is dan geopend. (EM)

 

Views: 832

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more