A1mobiliteit

De provincie Antwerpen investeert 450.000 euro in 36 autolaadpalen, beheerd door Q8

Sven Dochez (Supply & Innovation Director Q8),   Manuel Jaskowiak (Directeur De Schorre) en gedeputeerde Luk Lemmens – Copyright: provincie Antwerpen – beeld: Koen Fasseur

De provincie Antwerpen investeert 450.000 euro in 36 autolaadpalen, beheerd door Q8
Eerste laadpalen aan De Schorre en Kasteel d’Ursel klaar voor gebruik

Als we het wagenpark verder elektrificeren, beperken we de impact ervan op het klimaat. Daarvoor zijn er wel meer laadpunten nodig. De provincie Antwerpen besliste daarom om 450.000 euro te investeren in 36 laadpalen. Die komen in de loop van 2023 en 2024 op de parkings van 31 provinciale domeinen waar iedereen ze kan gebruiken, ook ’s nachts. Q8 electric zorgt voor de plaatsing en het beheer van de palen. De opbrengst gaat naar de domeinen zelf.

Q8 electric en partner JACOPS installeerden de eerste laadpalen op de parking van De Schorre in Boom en van Kasteel d’Ursel in Hingene. Als alles volgens plan verloopt, komen er tegen begin 2024 heel wat domeinen bij: De Nekker in Mechelen, het Rivierenhof in Deurne, de Lilse Bergen in Lille, Kamp C in Westerlo, het Prinsenpark in Retie en het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel. Later dat jaar staan de overige provinciale domeinen op de planning.
Opbrengst naar onderhoud domeinen

De meeste parkings van de provinciale domeinen waar de laadpalen komen zijn publiek toegankelijk. Iedereen kan er zijn elektrische auto opladen, ook ‘s nachts: werknemers, bezoekers en omwonenden. Ze betalen er met een laadpas of met een kredietkaart. De elektriciteit komt van de provincie zelf. Die koopt groene stroom aan bij de Vlaamse Energie Bedrijf (VEB).

 

De opbrengst van de laadpalen komt op de rekening van de provinciale domeinen zelf. Daarmee houden ze hun domein en gebouwen mooi en proper voor bezoekers.  Manuel Jaskowiak, directeur van De Schorre: “Met het geld gaan we ook laadpalen installeren op de hoofdparking van De Schorre en kopen we elektrische maairobots aan. De inkomsten worden zo op een duurzame manier opnieuw geïnvesteerd in ons domein.

 

Slim netwerk om snel te laden

De provincie werkt samen met Q8. Voor de installatie van de laadpalen rekent Q8 op zijn partner JACOPS. Q8 electric zorgt voor het beheer en rolt een online platform uit waarop de provincie ziet hoe vaak de laadpalen worden gebruikt. Het platform zorgt er ook voor dat de facturen bij de eindgebruikers terecht komen en de opbrengst bij de provinciale domeinen.

 

Q8 electric en partner JACOPS installeerden intussen een laadpaal aan Kasteel D’Ursel en drie laadpalen op de parking van De Schorre. De laadpalen aan De Schorre bieden laadpunten voor zes wagens en werken met een slim laadnetwerk. Dat verdeelt het beschikbare laadvermogen over de aangesloten voertuigen. Zo zorgt het netwerk ervoor dat auto’s efficiënt worden opgeladen zonder het elektriciteitsnet te sterk wordt belast. Ook op sommige andere provinciale domeinen komt er zo’n ‘smart charging network’.

Sven Dochez (Supply & Innovation Director Q8),   Manuel Jaskowiak (Directeur De Schorre)
en gedeputeerde Luk Lemmens –
Copyright: provincie Antwerpen – beeld: Koen Fasseur
40% minder CO2-uitstoot

Gedeputeerde Luk Lemmens: “Het is onze plicht om mee te werken aan een klimaatneutrale samenleving en het openbaar domein te voorzien van voldoende laadpalen. Dankzij de palen op onze domeinen, laden zowel bezoekers als buurtbewoners zonder thuislaadpunt er hun elektrische wagen op met groene stroom. Met de laadpalen, maakt de provincie ook werk van haar provinciaal klimaatplan: Plan Vandaag. Ons doel? 40% minder CO2 uitstoten tegen 2030 en schone, betaalbare energie voor elke inwoner.

 

Sven Dochez, Supply & Innovation Director van Q8: “We zijn trots op onze samenwerking met de provincie Antwerpen. Het is één van de vele mooie stappen die we met Q8 electric zetten op de e-Mobility markt. Naast locaties van partners, zetten we ook in op een netwerk van (snel)laders aan de eigen stations, bij bedrijven, bij mensen thuis én via een internationaal netwerk in heel Europa dat beschikbaar is via onze Q8 electric-laadpassen en -app. Q8 electric vernieuwt en investeert zo in oplossingen om elke klantenreis duurzamer te maken

 

Europa ondersteunt

Omdat de parkings van de provinciale domeinen altijd vrij toegankelijk zijn, financiert de Europese Unie de laadpalen mee in het kader van het NextGenerationEU-project.

Views: 4

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more