A2AlgemeenMobiliteit

Al 8.500 extra fietsparkeerplaatsen in 8 jaar, nu focus op grote fietsen

Sinds 2015 wordt wijk per wijk bekeken waar er extra fietsenstallingen nodig zijn. Gentenaars kunnen daarbij suggesties doen. Als laatste zijn straks Drongen en de kanaaldorpen aan de beurt, daarna zullen er in acht jaar tijd zo’n 8.500 fietsparkeerplaatsen bijgekomen zijn. De oefening begint nu opnieuw, maar met extra aandacht voor buitenmaatse fietsen.

De Stad Gent brengt sinds 2015 wijk per wijk de nood aan fietsparkeerplaatsen in kaart. Daarbij wordt er rekening gehouden met suggesties van Gentenaars. In dichtbevolkte wijken hanteert de Stad de 100 meter-norm, die bepaalt dat elke inwoner op maximaal 100 meter van zijn voordeur een fietsparkeerplaats moet vinden. Alle 25 Gentse wijken zijn intussen gescreend, Drongen en de kanaaldorpen krijgen straks als laatste extra fietsparkeerplaatsen, zo’n tachtig in totaal. In acht jaar tijd zullen er zo ongeveer 8.500 fietsparkeerplaatsen zijn bijgekomen.

Een comfortabele fietsenstalling waar je je fiets goed kan aan vastmaken is geen luxe. De angst voor fietsdiefstal zorgt er nog steeds voor dat mensen niet kiezen voor de fiets. Door een fietsenstalling aan te bieden houden we ook het voetpad vrij. Met deze wijk-per-wijk screening streven we er naar dat iedereen op 100 meter een fietsenstalling vindt.Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

 

Nieuwe screening per wijk

De Stad zal die screening per wijk nu opnieuw heropstarten. Het fietsgebruik is de laatste jaren immers toegenomen. Ook deelfietsen verschijnen steeds meer op het toneel. In de nieuwe screenings gaat er bovendien extra aandacht naar fietsenstallingen voor grote fietsen, zoals bakfietsen, longtails én kinderfietsen. Ook drukke plaatsen zoals winkelgebieden, openbare gebouwen, scholen en haltes van het openbaar vervoer krijgen extra aandacht.

Views: 3

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more